Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Highlighted
Employee
18 Views

Installation Issue on Windows 8.1

Hello,

I've used vtune_amplifier_xe_2016_setup.exe on Windows 7, but today when I tried the same on Windows 8.1, right after extraction, the installer seemed to abort.  Not sure if some setting or feature is missing on Windows 8.1.  Log file found in AppData\local\temp folder is included below.  Any help/BKMs are appreciated.  Thanks!

 

13.10.2015 16:12:36 : 8636 :   Start
13.10.2015 16:12:36 : 8636 :   Web Image Build Info: Package ID: w_wi_p_2.0.0.007 , Feb 15 2013 15:57:05
13.10.2015 16:12:36 : 8636 :    === Parse Command Line === 
13.10.2015 16:12:36 : 8636 :   Command Line: "C:\Users\SysC\Downloads\vtune_amplifier_xe_2016_setup.exe" 
13.10.2015 16:12:36 : 8636 :    === Load default configuration ===
13.10.2015 16:12:36 : 8636 :   InitLCID: UserDefaultLCID: 1033
13.10.2015 16:12:36 : 8636 :   SetZipArchiveFileName: C:\Users\SysC\Downloads\vtune_amplifier_xe_2016_setup.exe
13.10.2015 16:12:36 : 8636 :   SetExtractFolder: C:\Program Files (x86)\Intel\Download\vtune_amplifier_xe_2016_setup
13.10.2015 16:12:36 : 8636 :   SetAppToLaunchAfterExtracting: setup.exe
13.10.2015 16:12:36 : 8636 :   SetSupportedLCIDs: 1033
13.10.2015 16:12:36 : 8636 :   SetSupportedLCIDs: current LCID: 1033
13.10.2015 16:12:36 : 8636 :   SetHideExtractFolderDialog: 0
13.10.2015 16:12:36 : 8636 :   SetRemoveExtractedFiles: 1
13.10.2015 16:12:36 : 8636 :   SetRemoveExtractedFilesShowCheckbox: 1
13.10.2015 16:12:36 : 8636 :   SetAppGUIMode: Interactive Simple GUI mode
13.10.2015 16:12:36 : 8636 :   SetRemoveExtractedFilesRememberUserChoice: 1
13.10.2015 16:12:36 : 8636 :   SetProductName: Intel® VTune™ Amplifier XE 2016
13.10.2015 16:12:36 : 8636 :   Get RemoveExtractedFiles from Registry
13.10.2015 16:12:36 : 8636 :   SetRemoveExtractedFiles: 0
13.10.2015 16:12:36 : 8636 :    === Save Configuration from Command Line === 
13.10.2015 16:12:36 : 8636 :    === Open and Verify Archive ===
13.10.2015 16:12:36 : 8636 :   Archive is correct zip package
13.10.2015 16:12:36 : 8636 :   Archive is not corrupted
13.10.2015 16:12:36 : 8636 :   Uncompressed size of archive content is 233018603
13.10.2015 16:12:36 : 8636 :   Max path length of archive content is 69
13.10.2015 16:12:36 : 8636 :    === Start Interactive Simple GUI Extracting ===
13.10.2015 16:12:39 : 8636 :   Set RemoveExtractedFiles to Registry
13.10.2015 16:12:39 : 8636 :   Finish
13.10.2015 16:12:39 : 8636 :   Return Code: 4

 

0 Kudos
6 Replies
Highlighted
18 Views

Hi Manish,

Can you please verify that:

1. You run the installation with administrative rights

2. This location is writable C:\Program Files (x86)\Intel\Download\

3. The download location has no older "vtune_amplifier_xe_2016_setup" folder from previous VTune instllations, ex. from 2016 Beta, then remove them.

Please re-run the installation and let know if it helps?

Regards, Katya

 

0 Kudos
Highlighted
Employee
18 Views

Thanks!

Tried steps per your suggestion... extraction did go through this time.  However, installation does not seem to have completed. Log snippet below.

 

14.10.2015 08:58:34 : 9524 :   Extracting finished successfully

14.10.2015 08:58:34 : 8120 :   Set RemoveExtractedFiles to Registry
14.10.2015 08:58:34 : 8120 :    === Launch Setup.exe ===
14.10.2015 08:58:34 : 8120 :   Setup.exe      : C:\Program Files (x86)\Intel\Download\vtune_amplifier_xe_2016_setup\setup.exe
14.10.2015 08:58:34 : 8120 :     Command line : 
14.10.2015 08:58:34 : 8120 :     Working Dir  : C:\Program Files (x86)\Intel\Download\vtune_amplifier_xe_2016_setup
14.10.2015 08:58:34 : 8120 :   C:\Program Files (x86)\Intel\Download\vtune_amplifier_xe_2016_setup\setup.exe was launched
14.10.2015 08:58:34 : 8120 :   Child window was NOT found
14.10.2015 08:58:35 : 8120 :   The following child window found: Intel® VTune™ Amplifier XE 2016
14.10.2015 08:58:35 : 8120 :   Child window was found
14.10.2015 08:58:35 : 8120 :   Waiting end of child process...
14.10.2015 08:59:28 : 8120 :   Return Code of child process: 0
14.10.2015 08:59:28 : 8120 :   Setup.exe was launched
14.10.2015 08:59:28 : 8120 :   Finish
14.10.2015 08:59:28 : 8120 :   Return Code: 0

 

0 Kudos
Highlighted
18 Views

Hi Manish,

Good that you moved forward. The extract log is now fine.

Can you please specify at what stage installation now stops?

To allow us explore further, can you please find more logs on your system and attach here?

%TEMP%\pset_tmp_amplifier_xe_2016_%USERNAME%\<time of your install>\pid_*.log

Regards, Katya

0 Kudos
Highlighted
18 Views

Just for the record.

We worked offline with Manish, and were able to identify solution.

The particular Windows 8.1 system was not connected to Internet and did not have updated Root Certificates, the list root certificates that is accepted by Microsoft as part of the Microsoft Root Certificate Program. As result Windows was not able to verify VTune product Digital Signature and installation fails.

We installed:

1. AddTrust External CA Root -- Root certificates for EV/EV SGC SSL certificates: 

https://support.comodo.com/index.php?/Default/Knowledgebase/Article/View/917/91/

2. And the below update from windowsupdate center: 

http://download.windowsupdate.com/msdownload/update/v3/static/trustedr/en/rootsupd.exe

More info on how it works: http://fixmyitsystem.com/2011/02/machines-unable-to-automatically-update.html

After that installation passed successfully.

From VTune install side will work on a better diagnostic for the digital certificate validity check.

Regards, Katya

0 Kudos
Highlighted
Black Belt
18 Views

Katya renewed the effort to help me install psxe2016 on win8.1. So far we found out that obsoleted .msi which were left from past removed pace versions must be removed individually from the hidden installer folder using file explorer.
0 Kudos
Highlighted
Black Belt
18 Views

The VTune xe2016 update 1 installation proceeds without difficulty on the installation which has remnants of a broken uninstall of previous versions.

0 Kudos