Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Highlighted
Beginner
955 Views

82566 MM gigabit link down

Hi folks,

I have this adapter on a notebook Fujitsu Lifebook E8410. The adapter is gigabit capable.

The OS is Windows7 x64 home edition.

Problem:

When I set the linkspeed to 100Mb full duplex the adapter is working but performance is bad.

When I set the linksped to GB 1000 full_duplex it makes 2 tries (stay on 5 seconds each) then advertise cable unplugged / link down.

partner is gigabit router Netgear R7000 or gigabit switch tp-link

Troubleshooting done :

updated driver to latest (2013) by means of intel driver update utility. - no improvement

changed cable : cat5E shielded - no improvement

changed partners: Netgear R7000 / gigabit switch tp-link - checked Gb ports with other devices. - no problem

checked the RJ45 socket and tried also from port replicator RJ45 socket - no improvement

checked a GB network adapter on USB3.0 - it was running GB 1000 full duplex perfect / cable good

booted Ubuntu LIVE from Disk and checkd the intel ethernet - it as running GB 1000 full duplex perfect.

Conclusion :the ethernet hardware seems good.

The driver for Win7 X64 seems to have problems.

Any hint for advanced configuration/troubleshooting under win7 x64 is welcome.

Thanks in advance,

Cozmin

0 Kudos
2 Replies
Highlighted
Valued Contributor III
5 Views

0 Kudos
Highlighted
Beginner
5 Views

Thanks,

I solved it but with an older driver (2010). ...and about the newest driver, your link points to https://downloadcenter.intel.com/downloads/eula/25242/Network-Adapter-Driver-for-Windows-7-?httpDown... PROWinx64.exe (intel driver update utility) which, after instalation, is finding the 2013 driver of my intel ethernet card, as being the latest available.

Thank you for your time.

0 Kudos