FPGA, SoC, And CPLD Boards And Kits
FPGA Evaluation and Development Kits
5408 Discussions

DE10-nano HPS boot from flash

jackhab
New Contributor I
466 Views

Hello

 

I was trying program bootloader to DE10-nano evaluation board and got the following error:

$ quartus_hps.exe -c 1 -o PV 'c:\My\1609\preloader-mkpimage.bin'
Current hardware is: DE-SoC [USB-1]
Successfully change hardware frequency to 16Mhz
Found HPS at device 1
Double check JTAG chain
HPS Device IDCODE: 0x4BA00477
AHB Port is located at port 0
APB Port is located at port 1
Double check device identification ...
Error: BSEL (5) is neither from NAND nor QSPI, set the correct BSEL and powercycle your board
Error: Quartus Prime Programmer was unsuccessful. 0 errors, 0 warnings
Error: Peak virtual memory: 4254 megabytes
Error: Processing ended: Thu Aug 18 11:58:45 2022
Error: Elapsed time: 00:00:02
Error: Total CPU time (on all processors): 00:00:00

 

Later I found that Terasic DE10-nano Wiki says the board does not have neither NAND nor QSPI flash but the board schematic do shows S25FL128 flash connected to Cyclone V.

When I set MSEL switch on board to EPCS configuration and I can see FPGA demo LEDs work so why can't I program this flash with HPS boot image?

 

Thanks.

0 Kudos
6 Replies
aikeu
Employee
445 Views

Hi jackhab,


I think the schematic you are looking at is a base reference for other Cyclone V models as well.

Refer to the link below from Terasic Wiki, DE10 Nano doesnt have NAND and QSPI flash mounted on the board:

http://www.terasic.com.tw/wiki/DE10_Nano_FAQ_EN#:~:text=From%20Terasic%20Wiki&text=A%3AThis%20is%20b....


Thanks.

Regards,

Aik Eu


jackhab
New Contributor I
439 Views

Hi Aik,

 

This is a bit strange because I when take the SD card out and set the MSEL switch to QSPI mode the board has FPGA configured after reset - the orange conf LED is on and user LEDs are blinking with a nice looking pattern. Probably, this Wiki page is not up to date.

 

I suspect the problem is that Golden Reference design does not have QSPI as  HPS peripheral.

aikeu
Employee
423 Views

Hi jackhab,


Are you selecting the MSEL[4..0] = “10010”?


Thanks.

Regards,

Aik Eu


aikeu
Employee
395 Views

Hi jackhab,


Any further update from your previous comment?


Thanks.

Regards,

Aik Eu


aikeu
Employee
380 Views

Hi jackhab,


Any follow up on this particular issue?


Thanks.

Regards,

Aik Eu


aikeu
Employee
355 Views

Hi jackhab,


We do not receive any response from you to the previous question/reply/answer that I have provided. This thread will be transitioned to community support. If you have a new question, feel free to open a new thread to get the support from Intel experts. Otherwise, the community users will continue to help you on this thread. Thank you.


Thanks.

Regards,

Aik Eu


Reply