Graphics
Intel® graphics drivers and software, compatibility, troubleshooting, performance, and optimization
20969 Discussions

Intel iris xe and Opencl and Vegas Pro Conflict?

iorbiter
Beginner
886 Views

Hello, 

The Problem:

Can't start Vegas Pro 20 after installing Intel Iris Xe Graphics Driver. Error report below mentions fault with opencl.dll.

The (hi)Story:

1. I recently bought a new mini computer: Intel Corporation NUC11PABi7, 11th Gen Intel® Core™ i7-1165G7 @ 2.80GHz, Intel® Iris® Xe Graphics, 32 GB. Windows 10.

2. I cloned my Dell XPS13 laptop with Vegas installed and everything worked fine on the new machine - except a problem with playback glitches while playing some prores 422 LT 4k videos with fast action. Solved by the next step.

3. Yesterday I updated, the Display driver, Bios etc from the official Intel site.

4. Today when I tried to start Vegas, I got the error message (below) a few seconds after the Vegas splash screen appeared.

5. I tried reinstalling Vegas Post 20, but the problem persists.

 6. I tried deactivating the Iris® Xe Graphics and Vegas launches as normal. However, the iris driver is required to play all prores 422 4k files correctly whether in Vegas or other Windows video players like vlc, quicktime, mpc.

Extra Information
File: C:\Users\robert\AppData\Local\VEGAS Pro\20.0\fileio_x64.log
File: C:\Users\robert\AppData\Local\VEGAS Pro\20.0\persist.prefs

Problem Description
Application Name: VEGAS Pro
Application Version: Version 20.0 (Build 411)
Problem: Unmanaged Exception (0xc0000005)
Fault Module: C:\windows\SYSTEM32\OpenCL.dll
Fault Address: 0x00007FFBE3C15C98
Fault Offset: 0x0000000000005C98

Fault Process Details
Process Path: C:\Program Files\VEGAS\VEGAS Pro 20.0\vegas200.exe
Process Version: Version 20.0 (Build 411)
Process Description: VEGAS Pro
Process Image Date: 2023-06-12 (Mon Jun 12) 18:23:12

Thanks for any help - Robert

 

 

 

0 Kudos
1 Solution
iorbiter
Beginner
874 Views

RESOLVED: The problem was that I cloned from a Dell XPS 13 and needed to uninstall the windows and dell display drivers on the new computer.

View solution in original post

0 Kudos
1 Reply
iorbiter
Beginner
875 Views

RESOLVED: The problem was that I cloned from a Dell XPS 13 and needed to uninstall the windows and dell display drivers on the new computer.

0 Kudos
Reply