Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Highlighted
Beginner
935 Views

DB85FL not seeing 3.5'' HDD SATA enclosure

Jump to solution

Hi

I just bought a DB85FL with an i7-4770, installed Win 8.1 Pro with SATA set to AHCI from BIOS. The problem now is that I can't access at all any hard disks connected with a 3.5'' HDD USB enclosure. I have two enclosures and both are working on the other PCs. I thought it was a driver issue and I tried with an Ubuntu 12.04.3 live from USB and same problem: the computer detects the device, tries to open it and then the window disappear. It happens many times until the system reports a device failure. However, the USB pendrives and SD cards works perfectly, despite of the file system format. This is the very first time I see that problem, the disks and enclosures are working perfectly on other computers. Does anyone have any ideas on this? I'm stumped! I've tried changing the drive types in the BIOS from AHCI to IDE, using USB 2.0 and 3.0 ports but nothing I do works.

My specs

Mobo Intel DB85FL

Bios date release June 6,2013

i/-4770

Internal HDD 1 TB Seagate (AHCI mode on SATA port 3.0 Gb/s)

RAM 8 GB DDR3

Win 8.1 Pro x64

Tags (1)
0 Kudos

Accepted Solutions
Highlighted
Beginner
16 Views

I have a DB85FL on latest 0123 bios, and it will not connect to an older Vantec NexStar NST-350U2 external USB HDD that works fine on other computers.

lsusb output (I know the usual Intel "we don't support Linux please contact your distro" thing, but this is very likely OS-independent):

Bus 001 Device 006: ID 0402:5621 ALi Corp. M5621 High-Speed IDE Controller

dmesg output:

[ 5967.303941] usb 1-7: new high-speed USB device number 6 using xhci_hcd

 

[ 5967.320784] usb-storage 1-7:1.0: USB Mass Storage device detected

 

[ 5967.321035] scsi7 : usb-storage 1-7:1.0

 

[ 5968.325650] scsi 7:0:0:0: Direct-Access USB 2.0 Storage Device 0111 PQ: 0 ANSI: 0 CCS

 

[ 5968.326320] sd 7:0:0:0: [sdc] 488397168 512-byte logical blocks: (250 GB/232 GiB)

 

[ 5968.326594] sd 7:0:0:0: [sdc] Write Protect is off

 

[ 5968.326597] sd 7:0:0:0: [sdc] Mode Sense: 08 00 00 00

 

[ 5968.326852] sd 7:0:0:0: [sdc] No Caching mode page found

 

[ 5968.326854] sd 7:0:0:0: [sdc] Assuming drive cache: write through

 

[ 5968.327412] sd 7:0:0:0: [sdc] 488397167 512-byte logical blocks: (250 GB/232 GiB)

 

[ 5968.327864] sd 7:0:0:0: [sdc] No Caching mode page found

 

[ 5968.327865] sd 7:0:0:0: [sdc] Assuming drive cache: write through

 

[ 5968.327867] sdc: detected capacity change from 250059350016 to 250059349504

 

[ 5968.342279] sdc: sdc1

 

[ 5968.342993] sd 7:0:0:0: [sdc] 488397166 512-byte logical blocks: (250 GB/232 GiB)

 

[ 5968.343886] sd 7:0:0:0: [sdc] No Caching mode page found

 

[ 5968.343888] sd 7:0:0:0: [sdc] Assuming drive cache: write through

 

[ 5968.343889] sd 7:0:0:0: [sdc] Attached SCSI disk

 

[ 5974.528970] usb 1-7: USB disconnect, device number 6

which then repeats as the HDD is repeatedly connected and disconnected.

For what it's worth, a Seagate STBV2000300 2Tb USB3 HDD connects and works fine. Hope this helps!

View solution in original post

4 Replies
Highlighted
16 Views

CarmenC, please take into consideration that it is always possible that third party equipment or components are not always (fully) compatible with Intel products.

The following link will show you the list of tested components on this motherboard.

http://www.intel.com/support/motherboards/desktop/db-db85fl/sb/CS-034270.htm http://www.intel.com/support/motherboards/desktop/db-db85fl/sb/CS-034270.htm

Would you please provide me the complete model number of the 3.5'' HDD USB device you are using?

Also, there is a new BIOS version available (0121). It was released on October 14, 2013. You may want to give it a try. Download Center

Let me know the results.

Highlighted
Beginner
16 Views

It's a cheap "generic" USB HDD enclosure, the brand is Xpert. Ubuntu log says it's a Jmicron device. It supports both PATA and SATA devices and uses USB 2.0. . I couldn't find the BIOS version you mentioned in the downloads page for the DB85FL in the download center and the download link you posted above just bring me to this thread again.

I just found this: http://www.userdrivers.com/BIOS/Intel-DB85FL-Desktop-Board-BIOS-Update-0121/download/ Download Intel DB85FL Desktop Board BIOS Update 0121

and

https://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?agr=Y&DwnldID=23386 Download Center

but here, at the bottom of the page says that this download is valid for Intel® Desktop Board DQ87PG, but, in the Release Notes file, it says "PRODUCTS: DB85FL (Standard BIOS) ". It seems somewhat confusing for me.

Anyway, I'll install this update and test it. I'll post here the results.

UPDATE 11/29/2013

It didn't work. I installed the update 0121 and the issue is still here.

El mensaje fue editado por: Carmen Chavez

0 Kudos
Highlighted
Beginner
16 Views

Hi

I just bought and tried this one

http://www.amazon.com/Rosewill-Aluminum-Enclosure-RX35-AT-SU-SLV/dp/B004ASY5ZY/ref=lp_160354011_1_14... Amazon.com: Rosewill Aluminum 3.5-Inch Silver USB 2.0 External Enclosure RX35-AT-SU SLV Silver: Computers & Accessories

and didn't work. I think there's a serious issue with these devices. BIOS updates, replacing devices and changing settings simply didn't work.

0 Kudos
Highlighted
Beginner
17 Views

I have a DB85FL on latest 0123 bios, and it will not connect to an older Vantec NexStar NST-350U2 external USB HDD that works fine on other computers.

lsusb output (I know the usual Intel "we don't support Linux please contact your distro" thing, but this is very likely OS-independent):

Bus 001 Device 006: ID 0402:5621 ALi Corp. M5621 High-Speed IDE Controller

dmesg output:

[ 5967.303941] usb 1-7: new high-speed USB device number 6 using xhci_hcd

 

[ 5967.320784] usb-storage 1-7:1.0: USB Mass Storage device detected

 

[ 5967.321035] scsi7 : usb-storage 1-7:1.0

 

[ 5968.325650] scsi 7:0:0:0: Direct-Access USB 2.0 Storage Device 0111 PQ: 0 ANSI: 0 CCS

 

[ 5968.326320] sd 7:0:0:0: [sdc] 488397168 512-byte logical blocks: (250 GB/232 GiB)

 

[ 5968.326594] sd 7:0:0:0: [sdc] Write Protect is off

 

[ 5968.326597] sd 7:0:0:0: [sdc] Mode Sense: 08 00 00 00

 

[ 5968.326852] sd 7:0:0:0: [sdc] No Caching mode page found

 

[ 5968.326854] sd 7:0:0:0: [sdc] Assuming drive cache: write through

 

[ 5968.327412] sd 7:0:0:0: [sdc] 488397167 512-byte logical blocks: (250 GB/232 GiB)

 

[ 5968.327864] sd 7:0:0:0: [sdc] No Caching mode page found

 

[ 5968.327865] sd 7:0:0:0: [sdc] Assuming drive cache: write through

 

[ 5968.327867] sdc: detected capacity change from 250059350016 to 250059349504

 

[ 5968.342279] sdc: sdc1

 

[ 5968.342993] sd 7:0:0:0: [sdc] 488397166 512-byte logical blocks: (250 GB/232 GiB)

 

[ 5968.343886] sd 7:0:0:0: [sdc] No Caching mode page found

 

[ 5968.343888] sd 7:0:0:0: [sdc] Assuming drive cache: write through

 

[ 5968.343889] sd 7:0:0:0: [sdc] Attached SCSI disk

 

[ 5974.528970] usb 1-7: USB disconnect, device number 6

which then repeats as the HDD is repeatedly connected and disconnected.

For what it's worth, a Seagate STBV2000300 2Tb USB3 HDD connects and works fine. Hope this helps!

View solution in original post