Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
DHell2
New Contributor I
2,207 Views

DH77DF BIOS Video Optimization prevents booting w/ RAID

Jump to solution

I have a DH77DF mini-ITX board running Windows 7 x64, latest BIOS 105, UEFI boot. No problems using Video Optimization when using default Microsoft/Intel AHCI driver for my Intel SSD. Previously Video Optimization didn't work but that was fixed: /message/169656 http://communities.intel.com/message/169656.

I switched from AHCI to RAID using the latest Intel 11.7.0.1013 driver. Now I have the old problem, the computer won't boot when Video Optimization is checked in the BIOS. Everything works fine once it is unchecked. This is only a problem in RAID not AHCI, and I only have one drive (RAID ready). I'm using all the latest updates from Intel and Microsoft.

Probably related, my DZ68DB board using SRT also can't use Video Optimization in the BIOS but is otherwise fine: /message/172239 http://communities.intel.com/message/172239.

Tags (1)
0 Kudos
1 Solution
DHell2
New Contributor I
178 Views

This issue is fixed with BIOS 110.

View solution in original post

13 Replies
DHell2
New Contributor I
178 Views

Anyone else having this issue? Anyone successfully using Video Optimization in BIOS with RAID?

AP16
Valued Contributor III
178 Views

It`s by design: Video Optimization skips legacy VGA BIOS initialization, and RAID BIOSes require VGA functions for their video output. This even mentioned in option description in left on new MB`s. Wait until Intel integrate RAID setup into EFI. Same true for PXE network boot, add-on RAID cards and so on.

DHell2
New Contributor I
178 Views

Thanks for the response. I looked in my DH77DF's Visual BIOS and didn't see anything corresponding to an option description on the left, in either the Boot or SATA menus, which made any mention of not using Video Optimization with EFI and RAID.

I'll wait for a new BIOS which specifically mentions RAID integration into EFI.

sredk
Beginner
178 Views

hi. I have a DH77EB, RAID enabled, Video Optimization is off and second videocard Asus HD7850. When boot start system says Video OptionRom Authenticate Fail, monitor plugged into integrated GA. Win 8 woks normaly. If monitor plugged in 7850 system boot with monitor black screen untill login screen Windows is appeared. Win 8 work normaly too.

DHell2
New Contributor I
179 Views

This issue is fixed with BIOS 110.

View solution in original post

SRed
Beginner
178 Views

last bios update for my motheboard is BIOS [EBH7710H.86A]

Silvia_L_Intel1
Employee
178 Views

Hello SergRed,

Please provide us the 4 digits after 86A.

Regards.

SRed
Beginner
178 Views

Изготовитель Intel Corporation

Наименование продукции DH77EB

Версия AAG39073-304

Серийный номер BQEB211003S9

Версия BIOS EBH7710H.86A.0100.2013.0312.1351

Размер ПЗУ BIOS 8192 Кб

Дата версии BIOS 12.03.2013

Silvia_L_Intel1
Employee
178 Views

Where did you get BIOS version 110 from?

regards.

SRed
Beginner
178 Views

nowhere. gottogo99 says: "This issue is fixed with BIOS 110." , not me.

DHell2
New Contributor I
178 Views

SergRed, why are you hijacking this topic? You have a DH77EB. I have a DH77DF, as clearly stated in the title. This is where I got the BIOS, but I don't recommend it for your board.

https://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?ProductID=3435&DwnldID=22815&lang=eng&iid=dc_rss Download Center

It's only for the DH77DF and the DH77KC, as stated at the bottom of that page and in the release notes.

SRed
Beginner
178 Views

yes, indeed, I lost sight of. Sorry. My problem was similar to and in the course of discussion, I forgot that I have a motherboard is slightly different.

Silvia_L_Intel1
Employee
178 Views

SergRed, enable "Legacy boot" on the BIOS and install Windows.

Reply