Intel® Desktop Boards
Peer-to-peer support only
11432 Discussions

DQ77KB motherboard BIOS update lost network card 82579LM

xning1
Novice
9,731 Views

An error occurred when I updated the BIOS version from 58 to 59.

But no matter through Windows upgrade or usb flash drive upgrade, has been reported error, unable to refresh successfully.

37238976-fcbf265c-246c-11e8-94d8-b29d6f6c5f7b.jpg

After the query that is to remove the network card next to the jumper cap, and then upgrade, upgrade and then plug back.

According to this process, the refresh is very smooth, wait for a few minutes, the refresh is successful.

37239034-ae41279e-246e-11e8-88e4-ab4b974e46fe.jpg

But boot always prompt the following message, into the BIOS can only see a network card, support amt network card has disappeared.

37239050-f061d308-246e-11e8-8ed9-8cd765c5809f.jpg

Snipaste_2018-12-14_19-21-12.png

Finally, I reset the CMOS and BIOS configuration, and updated to version 60, but the problem has not disappeared, please help me thank you.

35 Replies
n_scott_pearson
Super User Retired Employee
637 Views

What problem has not disappeared? The Chassis Intrusion?

xning1
Novice
637 Views

network card 82579LM

n_scott_pearson
Super User Retired Employee
637 Views

I don't understand what you mean when you say "remove the network card next to the jumper cap". Do you mean unplug the Ethernet cable?

xning1
Novice
637 Views

No, is a jumper cap.

Sorry, my native language is not English. It may be a bit unclear.

 

n_scott_pearson
Super User Retired Employee
637 Views

Speak in your native language; I can use translators.

 

Neither of the networking solutions (they're chips, not cards) is removable. This is what I don't understand. How are you removing it?

xning1
Novice
637 Views

Snipaste_2018-12-15_12-02-32.png我不是移除网卡,而是使用BIOS恢复模式刷入BIOS更新后,导致支持AMT的网卡(82579LM)消失了。

红色框里面少了支持AMT的网卡Snipaste_2018-12-15_12-03-50.png

n_scott_pearson
Super User Retired Employee
637 Views

Have you tried going back to BIOS 58 (using BIOS Recovery)? Does this return the functionality to a working state?

xning1
Novice
637 Views

我尝试过恢复到58版本,但是失败了(应该是Intel ME不允许降级)​

怀疑是固件BUG,类似问题:http://koolshare.cn/thread-123041-1-3.html

xning1
Novice
637 Views
TRobi2
Beginner
637 Views

Same problem here with BIOS v59 on DQ77KB

Normal BIOS (Windows/USB) update methods did not work - FW Update Sample Application ERROR FwUpdateFullBuffer

 

Jumper BIOS flash method reported succcessfull update.

But network card (Intel 82579LM) was not working

Voltages and Temperatures in bios were not reported

Had to flash back to v58 with jumper method to get working BIOS.

 

There is difference in BIOS file sizes, I suspect it might be related.

 

BIOS v58 size 14 893 088 bytes

BIOS v59,v60,v61 size 14 901 280 bytes

xning1
Novice
637 Views

How did you get back to version 58?

xning1
Novice
637 Views
n_scott_pearson
Super User Retired Employee
637 Views

Actually, let's backup for a second.

 

Have you installed this update? https://downloadcenter.intel.com/download/26829/Intel-Management-Engine-Firmware-8-x-Update-for-Inte...

 

If you have installed this update, the problem is that the MS firmware is newer than what was in the previous BIOS updates. In this case, what I want you to do is install BIOS 61 using the jumper-based BIOS Recovery method.

 

If you have NOT installed that update, then I first want you to install that update. Make sure to follow the instructions on the download page. Then, as indicated above, install BIOS 61 using the BIOS Recovery process.

 

Hope this helps,

...S

xning1
Novice
637 Views

非常感谢你的帮助,我更新到61版本,故障还是存在。​

n_scott_pearson
Super User Retired Employee
637 Views

What version of the ME firmware is installed and running? BIOS Setup should tell you (see Additional System Information).

xning1
Novice
637 Views
n_scott_pearson
Super User Retired Employee
637 Views

Well, that's as it should be. I am afraid that your problem is likely at the hardware level and there's nothing we can do about it.

 

Sorry,

...S

xning1
Novice
637 Views

我将尝试使用编程器刷入58版本的BIOS,硬件应该没有问题。非常感谢你的帮助!

xning1
Novice
637 Views

我好像知道原因了:主板BIOS升级时,按了F2,导致ME信息丢失、网卡只识别出一个。

whc2001
Beginner
530 Views

我也遇到了同样的问题, 但是我这个板子跳线法强刷​根本就不工作了, 显示黑屏, AMT蓝灯隔一段时间闪一下(看起来是找不到有效的带BIO的U盘, 超时重启了, 换过U盘和分区格式, 没用), 现在连0058都根本回不去, LZ有什么进展吗

Reply