Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
idata
Community Manager
2,998 Views

DZ77BH-55K not POSTing properly - new install

I'm just firing up my new build with the dz77bh-55k board with a 2x4GB set of Crucial CT2KIT51264BA160B memory installed in the blue slots. Crucial has this as compatible memory for this board. on power up i get a repeating three beeps and a 32 on the POST code display. Any clues as to what I can do to fix this? is the memory (one or both sticks) bad?

0 Kudos
12 Replies
idata
Community Manager
34 Views

well, can someone tell me what a postcode 32 refers to???

idata
Community Manager
34 Views

There have been numerous people having problems with this board and memory. I went through three different types of memory and even returned the first board.

Try booting with one stick in the first white slot. I could NEVER get the board to boot with any memory in just the two blue slots. I have managed to get 4 sticks of 4 gigs Corsair Vengence memory working at 1333 speed. Have not been able to get it to run at 1600 with any settings. Always get the 3 beeps. I can get it to run at 1600 with only three sticks in the two white and one blue slot.

This board is nuts on memory. Keep goofing with it and good luck.

My memory:

http://www.corsair.com/us/memory-by-product-family/vengeance/vengeance-16gb-dual-channel-ddr3-memory... Vengeance® — 16GB Dual Channel DDR3 Memory Kit (CMZ16GX3M4A1600C9B) - Vengeance - Memory by Product Family

Jim

EDIT - here:

http://intelopenport.hosted.jivesoftware.com/thread/30229?start=0&tstart=0 Memory problems with new DZ77BH-55K

idata
Community Manager
34 Views

Thanks for the info Jim. Yeah, when I was first searching around on regarding this issue, I found several such mentions as yours with the memory stick/slot problem. In my case, I tested each 4 GB stick individually in the DIMM1 slot, and only one of them gave me the three beep code and the 32 postcode. So I RMA'd the memory and will try again. Also, in my case, the memory slots are blue and black.

idata
Community Manager
34 Views

You're right, they are black.

Let us know what happens.

Jim

idata
Community Manager
34 Views

Well, I got a couple new sticks of the same Crucial memory, CT2KIT51264BA160B. When I put both sticks into the DIMM1 and DIMM2 slots (the blue ones), I still get 3 beeps and a post code 32. When I test each stick individually in the DIMM1 slot, I get no beeps at all, and it seems that the system starts up - I am able to get to the BIOS utility and to view the screens there. I still don't know what I can do with the other 4GB stick. Right now, that fans are spinnin' and the CPU is holding at 42-43 C. Should I just try to install windows and try to fix the memory problem later??

I really wish this would just make some sense to me.

Incidentally, the BIOS version is 0057,

idata
Community Manager
34 Views

Yea I would install Windows. Also you may want to get the latest bios in there. The latest is 0094. I flashed it without problems.

Also - try the two memory sticks in 1 & 3 ie the first blue and black slots next to the processor. See if it will boot. What you are experiencing is EXACTLY what I encountered.

The newer bios versions have helped some of the problems with this board but not all.

I could never make any sense out of how this board reacts to different memory types and slots used etc. I think you just have to keep playing untill you get something that works and is satisfactory to you.

Jim

idata
Community Manager
34 Views

download and install the latest bios.

From Windows: http://downloadcenter.intel.com/confirm.aspx?httpDown=http://downloadmirror.intel.com/22097/eng/BHZ7... http://downloadcenter.intel.com/confirm.aspx?httpDown=http://downloadmirror.intel.com/22097/eng/BHZ7...

or

Put this file on a USB stick, then plug the USB stick into a Black USB port on the back of the mobo and hit F7 to update when the computer boots up: http://downloadcenter.intel.com/confirm.aspx?httpDown=http://downloadmirror.intel.com/22097/eng/BH00... Download Center

idata
Community Manager
34 Views

well, I have started up this board/memory combination, with just one stick in the DIMM1 slot. I loaded Win7 x64. Then I flashed the BIOS from 0057 to 0094; went without a hitch. Have had the system running just fine for a couple of days now; even loaded up some apps and data to make sure the rest of the components in the build work OK, and they seem to all be fine. So tonight I shut down and re-installed the second stick of the (ostensibly good) Crucial memory into the DIMM2 slot.

No joy. Got the 3 beep memory error and the "32" post code again. Crap. The BIOS update did no good.

I removed the memory from the DIMM2 slot and started the machine back up. It booted to Windows fine.

I'm at a loss. The board and memory runs fine as long as I don't use the DIMM2 slot with the memory I currently have. Should I give up on the Crucial and try to get one of the "approved" memory versions from the Intel web site? Can someone explain the me why the hell this memory is not working?? The specs seem to be just fine for this board. Is there anything in all of this to lead me to suspect that there might be something faulty with the DIMM2 slot on the board?

I know I'm a noob builder (this was my first system build), but this is leaving me frustrated and annoyed.

idata
Community Manager
34 Views

Try the two sticks in dimm 1 and dimm 3. Like I said in my other post I could NEVER get the computer to boot with sticks in dimm 1 & 2 [the way it is supposed to be with two sticks].

It would boot with sticks in dimms 1 &3 - dimms 1,2 & 3 or all four populated.

Jim

idata
Community Manager
34 Views

what happens if you install the 1 stick of RAM in slot 2 only? does the computer boot?

you can use a flashlight and have a good look in slot 2, make sure nothing is causing a problem (dust, dirt, bent pin, etc.)

If not exchange the RAM for something on the approved list from Intel.

I use this ram, haven't had a single issue: Corsair CML8GX3M2A1600C9

http://www.newegg.ca/Product/Product.aspx?Item=N82E16820233186 http://www.newegg.ca/Product/Product.aspx?Item=N82E16820233186

my specs

DZ77BH-55K (0094 BIOS)

Core i7 2600k

Corsair CML8GX3M2A1600C9

idata
Community Manager
34 Views

Well wadaya know Jim. I plugged the second 4 GB stick into the DIMM3 slot and the machine booted up fine, recognizing the whole 8 GB installed. Yeah, it's some flavor of single channel, but it appears to be working.

Go figure.

btw, I took a good look up and down the DIMM2 slot and it looked very clean, and I it didn't look to me like any of the pins were bent or out of place.

I'm putting the cover back on and running with it.

idata
Community Manager
34 Views

I'm glad you got it to work - figured it might work for you also.

This board just doesn't make any sense.

Jim