Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Highlighted
Beginner
1,922 Views

Issues with 32GB(31.8GB usable) ram

Jump to solution

I have recently built my PC with the following setup:

Intel 4771

DZ87KLT-75K

32GB ( 4 x 8G Team Xtreem 1600 XMP)

Plextor M5Pro 256GB

Colourful Nvidia GTS450

Antec HCG520M

Windows 7 Ultimate 64bit

I am having an issue that I cannot get the remaining 204MB back in the Resources Monitor, it may sounds nothing when using such a large amount of memory. But I do like to get them back in my hands.

I have tried :

1. Fresh installation of the OS.

2. Updated to the latest BIOS.

3. Latest driver from Intel site.

4. Reposition of rams.

5. Manually set the rams with the manufacture settings.

6. Reset the BIOS.

No matter how much memory I tried, from 8GB,16GB,24GB to 32GB. It still ate me 204MB from the memory, the BIOS and Resources Monitor can recognize all memories,1024x32.

***UPLOAD***

Can anyone help me to get them back? I saw others with similar systems are fine with that 32GB memories fully used. Thank You!

Karson

Tags (1)
0 Kudos

Accepted Solutions
Highlighted
Valued Contributor I
131 Views

The new BIOS 0346 Fixes This Issue

View solution in original post

6 Replies
Highlighted
New Contributor II
131 Views

There is a Hardware reserved : Memory that is reserved for use by the BIOS and some drivers for other peripherals "as per MS".

It's normal to have this.

Highlighted
Valued Contributor I
131 Views

That's Normal Its Know As System Reserve For Whatever Reason, Just So You Know Even If It Indicates Full 32GB You Can Never Use The Whole Of It, There Is Always System Reserve.

Yo Mean Like This Even Mine Shows That

My System Specification

Intel Desktop Board DZ87KLT-75K

Intel Core i7-4770K

Corsair Vengeance LP 32GB (4 x 8GB @ 1600MHz C9, XMP 1.3)

EVGA GTX 770 SC 2GB ACX

Seasonic X660 (660W)

Note I Had the RAM on a DZ68BC, MSI Z87 Based Board, EVGA Z77 FTW Before and Still Showed Same Thing, So This Is Perfectly Normal.

Highlighted
Valued Contributor I
132 Views

The new BIOS 0346 Fixes This Issue

View solution in original post

Highlighted
Beginner
131 Views

Thanks a lot! Just done with my long trip, finally can back on track using it for editing!

Here I used the latest 446, it is fixed!! Cheers

0 Kudos
Highlighted
131 Views

I'm glad to know you were able to solve your issue!

0 Kudos
Highlighted
Beginner
131 Views

Even the Technical sheet didn't mention about the fix, but it works, thanks for listening and quick response!

0 Kudos