Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Dp_1
Beginner
1,582 Views

dh55hc ram problem

i have a little problem with my motherboard. i was using 2x2GB Geil DDR3 1600MHz CL11 and it was working fine, but i bought 4x4GB Geil EVO Veloce DDR3 1600MHz CL9 and i can't start my pc. Every time i turn on it's just keep restarting. I tried to test the memory with memtest86 but still with no luck it goes around only restarting . Is there anything i can do about this ? overclocking or something else ?

thank you in advanced

0 Kudos
5 Replies
n_scott_pearson
Super User Retired Employee
205 Views

Have you tried using (just) two sticks (one in each channel)? If this works, you may have a situation where four sticks cannot be supported because of DIMM organization (I am guessing; I could not find any organization (x8, x16, etc.) details for these DIMMs).

...S

IUman
Honored Contributor II
205 Views

Hello perko,

Thank you for joining the Intel communities.

Could you please provide me with your RAM part number?

You will need double-sided memory modules to use 4 sticks of 4GB with this motherboard.

You can see the supported memory configurations here:

http://www.intel.com/support/motherboards/desktop/dh55hc/sb/CS-030953.htm Intel® Desktop Board DH55HC — System Memory

You can also see the Tested memory at that same link.

Thanks,

SSygn
Beginner
205 Views

Hello I have the same mobo and the same issue. While testing the RAM with the system restarts immediately.

I am using this RAM: CML8GX3M2C1600C9R

http://www.corsair.com/de-de/vengeance-lp-8gb-2x4gb-ddr3l-dram-1600mhz-c9-memory-kit-cml8gx3m2c1600c... Vengeance® LP 8 GB (2 x 4 GB) DDR3L DRAM 1600 MHz C9 Speicherkit (CML8GX3M2C1600C9R)

I hope there is a solution other than buying new RAM.

Thank you in advance

Silvio

n_scott_pearson
Super User Retired Employee
205 Views

You are attempting to use low voltage memory on a board that was designed and released before low voltage memory even existed.

If you can borrow some other memory that will allow you to get it operating, to go into BIOS Setup and take the memory configuration out of automatic (which is trying to make it run 1600 @ 1.35V) and lock it in manual so it will always run 1333 @ 1.5V, you may then be able to get this memory to run. I am not optimistic, however...

...S

idata
Community Manager
205 Views

Try accessing the BIOS and press F9 on your keyboard to set your BIOS to defaults and then press F10 to save the changes and let the system restart. If the problem persists try one RAM at a time and try updating the BIOS to the https://downloadcenter.intel.com/download/20725/BIOS-Update-TCIBX10H-86A- latest vision, please follow the http://www.intel.com/content/www/us/en/support/boards-and-kits/000005724.html BIOS update instructions.

 

 

If you still have the problem after the troubleshooting provided above I suggest trying different RAM or to choose one of the RAMs from the link I posted above.

 

Best wishes,

 

 

Ivan
Reply