Intel® NUCs
Support for Intel® NUC products
Announcements
This community is designed for sharing of public information. Please do not share Intel or third-party confidential information here.
12001 Discussions

Microphone not working in front panel (Windows says it is unplugged)

AntonPetrov83
Beginner
472 Views

Hi!

 

I have a NUC9i9QNX, bios updated, Realtek HD Audio reinstalled too.

Headset output is working but microphone is not. It is missing from the system and Windows troublshooter says it is unplugged. This exactly headset and its microphone are working with iPhone and I have another headset and the problem is the same. So it is not a headset problem but NUC's.

 

Please help!

0 Kudos
5 Replies
David_G_Intel
Moderator
434 Views

Hello AntonPetrov83


Thank you for posting on the Intel️® communities. Please share with us the following information:

  • Model of the headset tested
  • Did you test different drivers?
  • How is the headset connected to the NUC?
  • Did this work properly before?
  • Provide the Intel® System Support Utility (Intel® SSU) results 
    • Download the Intel SSU https://downloadcenter.intel.com/download/25293/Intel-System-Support-Utility-for-Windows
    • Open the application and select "Everything" click on "Scan" to see the system and device information. By default, Intel® SSU will take you to the "Summary View".  
    • Click on the menu where it says "Summary" to change to "Detailed View".  
    • To save your scan, click on "Next", then "Save".  


Regards, 

David G 

Intel Customer Support Technician 


AntonPetrov83
Beginner
429 Views

1. Headset is JBL Quantum 50 (tested with iPhone - works as expected, microphone was tested too)

2. Tested with Realtek High Definition Audio drivers and with default Windows High Definition Audio Drivers.

3. Headset is connected through the front panel.

4. I've never used headset with my NUC before.

5. SSU report attached

AntonPetrov83
Beginner
428 Views

I have an update.

I experienced very strange behaviour with Realtek Audio Console. On Device Advanced Settings tab there is a Disable front panel popup dialog option. If I turn it ON a microphone appears on the system. BUT it produces just the static noise or nothing. I have double-checked everything: it is not muted, its volume levels is 100% etc. But still no input from the mic.

 

I have opened my NUC and double-checked front panel wires and pins - everything looks good.

 

 

David_G_Intel
Moderator
398 Views

Thank you for the information provided AntonPetrov83. We are still working on this request, the updates will be posted on the thread.


Regards, 

David G 

Intel Customer Support Technician 


David_G_Intel
Moderator
363 Views

We completed different tests and we did not get the same results, the best option in this case is to contact Intel Customer Support to initiate the RMA process (you cannot do this through the forums). 

Here are pages where you can lookup contact information, including local/country phone numbers, by geography: 

You can use the online forms service or email, but I actually recommend calling them directly. The above links provide local or toll-free numbers in most countries and support most local languages.

Please keep in mind that this thread will no longer be monitored by Intel. Thank you for your understanding.  


Best regards, 

David G 

Intel Customer Support Technician 


Reply