Intel® oneAPI Base Toolkit
Support for core tools and libraries to build and deploy high-performance data-centric applications
Announcements
Welcome to the Intel Community. If you get an answer you like, please mark it as an Accepted Solution to help others. Thank you!
242 Discussions

beta08 install fails with "Fail to set active product"

leggett__charles
Beginner
556 Views

When trying to install beta08 I get an error "Fail to set active product", and after exit a corrupted xterm where characters are not echoed to screen, requiring a reset of the terminal.

> wget https://registrationcenter-download.intel.com/akdlm/irc_nas/16859/l_BaseKit_b_2021.1.8.1970.sh
--2020-08-06 09:43:13-- https://registrationcenter-download.intel.com/akdlm/irc_nas/16859/l_BaseKit_b_2021.1.8.1970.sh
Resolving registrationcenter-download.intel.com (registrationcenter-download.intel.com)... 104.86.184.5
Connecting to registrationcenter-download.intel.com (registrationcenter-download.intel.com)|104.86.184.5|:443... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 200 OK
Length: 16323754 (16M) [application/x-sh]
Saving to: ‘l_BaseKit_b_2021.1.8.1970.sh’

100%[================================================================================>] 16,323,754 98.5MB/s in 0.2s

2020-08-06 09:43:13 (98.5 MB/s) - ‘l_BaseKit_b_2021.1.8.1970.sh’ saved [16323754/16323754]

> sh ./l_BaseKit_b_2021.1.8.1970.sh -x -f tmp
Extract l_BaseKit_b_2021.1.8.1970 to tmp/l_BaseKit_b_2021.1.8.1970...
[#######################################################################################################################]
Extract l_BaseKit_b_2021.1.8.1970 completed!
Extracted to tmp/l_BaseKit_b_2021.1.8.1970

> cd tmp/l_BaseKit_b_2021.1.8.1970

> sudo ./install.sh --cli
[sudo] password for USER: 
Checking system requirements...
Done.
Wait while preparing installer...
Done.
Launching installer...
QStandardPaths: XDG_RUNTIME_DIR not set, defaulting to '/tmp/runtime-root'
Fail to set active product.

the last line actually appears at the top of the terminal.

 

I was actually able to do the install correctly ONCE, but it got installed in /opt/intel/oneapi, as opposed to /opt/intel/inteloneapi where all the other releases went. I deleted the directory, and tried again, at which point all succeeding installs have failed. 

0 Kudos
7 Replies
leggett__charles
Beginner
551 Views

After a little sleuthing, I see that there are some log files written to /tmp/leggett/intel_oneapi_installer/2020.08.06_10.11.44.424

(Why are these not in the local directory, or referenced in some way????)

in the installer.XXX.log file I see:

08/06/2020 10:11:46:770 : 030705 : ERROR : Product with id: 'intel.oneapi.lin.basekit.product', version: '2021.1-1970.beta08', language: '' is already installed, can't proceed to '1' mode.

 

but of course, this is wrong. it's not installed.

I also see it's writing stuff to /var/intel/installercache

Why is this not mentioned anywhere???

Removing this directory allowed the installation to proceed.

Note that the install created 30 directories in /tmp, but didn't clean them up. It also left 3.2 GB in /var/intel/install

AbhishekD_Intel
Moderator
537 Views

Hi,


Can you please try deleting all the directories especially /opt/intel/oneapi and also the related directories created inside /tmp/... and again start the installation. It seems that you have not completely uninstalled the beta-08 toolkit from /opt/intel/oneapi directory.



Please note that the base toolkit beta-08 will get install in /opt/intel/oneapi directory. Whereas if you have beta-07 it will be in /opt/intel/inteloneapi (unless you haven't uninstall/removed from inteloneapi directory). The default path of the beta-08 toolkit has changed please refer to the below link for more details.

https://software.intel.com/content/www/us/en/develop/articles/installation-guide-for-intel-oneapi-to...


Do update us if you have any issues.



Warm Regards,

Abhishek



leggett__charles
Beginner
531 Views

removing /opt/intel/oneapi and the multitude of directories the install created in in /tmp is insufficient. You need to remove the directories in /var/intel/installercache which are only mentioned in one of the log files which is hidden in /tmp.

AbhishekD_Intel
Moderator
499 Views

Hi,

You will have to remove all the associated directories from /intel as well as /tmp (installer cache, package manager, and all associated files). And then try the installation it will work.


Please note the default install directory for the beta-08 toolkit is /opt/intel/oneapi



Warm Regards,

Abhishek



AbhishekD_Intel
Moderator
458 Views

Hi,

Please update us on the provided details. Also, update if you are still having issues while installing the toolkit.


Warm Regards,

Abhishek


AbhishekD_Intel
Moderator
441 Views

Hi,


Please give us an update on your issue.


Warm Regards,

Abhishek


AbhishekD_Intel
Moderator
419 Views

Hi,


We are no longer monitoring this thread as you haven't shown up from a long time. We are assuming that the provided solution helped you.



Warm Regards,

Abhishek


Reply