Media (Intel® oneAPI Video Processing Library, Intel Media SDK)
Access community support with transcoding, decoding, and encoding in applications using media tools from Intel. This includes Intel® oneAPI Video Processing Library and Intel® Media SDK.
2927 Discussions

Issue with IMSDK Hardware accelerated video decoder for VC1 files

Thushara_Jayakumar
272 Views

Hi,

I am trying to run the sample application came along the mediasdk-tutorials-0.0.3. I have configured the decoder in MFX_CODEC_VC1 mode.

When i am giving VC1 input to it I am getting the following error:

./simple_decode -hw infile.vc1 out.yuv


libva info: VA-API version 0.35.0
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: User requested driver 'iHD'
libva info: Trying to open /opt/intel/mediasdk/lib64/iHD_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_0_32
libva info: va_openDriver() returns 0

 More input data expected. src/simple_decode.cpp 102

 

Looks like the issue is coming from header decode itself.

I have extracted this VC1 file from a WMV file. [I have used VLC player for extraction of elementary stream].

Am I missing some configuration or is that the way I am extracting input file itself has some issue? What is the expected format for input file?

 

--Regards

Thushara.

0 Kudos
13 Replies
Anna_B_Intel
Employee
272 Views

Hi Thushara,

Try to use sample_decode from Media Server Studio samples to decode VC1 streams. You can download samples package here: https://software.intel.com/en-us/intel-media-server-studio-support/code-samples or from the github: https://github.com/media-SDK/samples

Best wishes,

Anna

 

Thushara_Jayakumar
272 Views

Hi Anna,

Thanks for you prompt response.

I have downloaded MediaSamples_Linux_2016 from the link you have given.

But I am getting some build errors like below:

sysmem_allocator.cpp:220:10: error: âMFX_FOURCC_UYVYâ was not declared in this scope

pipeline_decode.cpp:951:25: error: MFX_MEMTYPE_EXPORT_FRAMEâ was not declared in this scope.

The corresponding header file doesn't have these definitions.

Is there any version mismatch.

My vainfo gives the following ouput:

libva info: VA-API version 0.35.0
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: User requested driver 'iHD'
libva info: Trying to open /opt/intel/mediasdk/lib64/iHD_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_0_32
libva info: va_openDriver() returns 0
vainfo: VA-API version: 0.35 (libva 1.3.1)
vainfo: Driver version: 16.4.2.1.39163-ubit
vainfo: Supported profile and entrypoints
      VAProfileNone                   : VAEntrypointVideoProc
      VAProfileNone                   : <unknown entrypoint>
      VAProfileMPEG2Simple            : VAEntrypointEncSlice
      VAProfileMPEG2Simple            : VAEntrypointVLD
      VAProfileMPEG2Main              : VAEntrypointEncSlice
      VAProfileMPEG2Main              : VAEntrypointVLD
      VAProfileH264Baseline           : VAEntrypointEncSlice
      VAProfileH264Baseline           : <unknown entrypoint>
      VAProfileH264Baseline           : <unknown entrypoint>
      VAProfileH264Main               : VAEntrypointVLD
      VAProfileH264Main               : VAEntrypointEncSlice
      VAProfileH264Main               : <unknown entrypoint>
      VAProfileH264Main               : <unknown entrypoint>
      VAProfileH264High               : VAEntrypointVLD
      VAProfileH264High               : VAEntrypointEncSlice
      VAProfileH264High               : <unknown entrypoint>
      VAProfileH264High               : <unknown entrypoint>
      VAProfileVC1Simple              : VAEntrypointVLD
      VAProfileVC1Main                : VAEntrypointVLD
      VAProfileVC1Advanced            : VAEntrypointVLD
      VAProfileJPEGBaseline           : VAEntrypointVLD
      VAProfileJPEGBaseline           : VAEntrypointEncPicture
      VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointVLD
      VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointEncSlice
      VAProfileH264ConstrainedBaseline: <unknown entrypoint>
      VAProfileH264ConstrainedBaseline: <unknown entrypoint>
      VAProfileVP8Version0_3          : VAEntrypointEncSlice
      VAProfileVP8Version0_3          : VAEntrypointVLD
      VAProfileVP8Version0_3          : <unknown entrypoint>

 

 

 

Anna_B_Intel
Employee
272 Views

Hi Thushara,

What system/cpu do you use?

Best wishes,

Anna

Thushara_Jayakumar
272 Views

Hi Anna,

The cpu/system I am using is:

Intel NUC machine

CPU spec:

Intel(R) Core(TM) i5-4250U CPU @ 1.30GHz.

Running on Ubuntu 3.13.0-24-generic.

 

Regards

Thushara.

 

Anna_B_Intel
Employee
272 Views

It seems like you're using old version of Media Server Studio. Is it Media Server Studio 2016?

Best wishes,

Anna

Thushara_Jayakumar
272 Views

Hi Anna,

Yes my version is MediaServerStudioEssentials2015R6 .

I will update to 2016 and check again.

Thanks for your support

Regards

Thushara

Thushara_Jayakumar
272 Views

Hi Anna,

I have got the latest IMSDK 2016 on my Intel Apollo Lake machine running on Yocto genevi baseline linux.

In that , when I am trying to decode  VC1 file using the sample application provided , I am getting the following error:

 

./sample_decode vc1 -sw -i big_buck_bunny_720p_VC1_WMA3_25fps_4200K_short.WMV -o out.yuv

 

pretending that aspect ratio is 1:1
Decoding Sample Version 0.0.000.0000


Input video     VC1
Output format   NV12
Input:
Resolution    1280x720
Crop X,Y,W,H  0,0,1280,720
Output:
Resolution    1280x720
Frame rate      26.00
Memory type             system
MediaSDK impl           sw
MediaSDK version        1.17

Decoding started
Frame number:    0, fps: 0.000, fread_fps: 0.000, fwrite_fps: 0.000
Return on error: error code -16,        /opt/intel/mediasdk/samples/sample_decode/src/pipeline_decode.cpp       1774


Return on error: error code 1,  /opt/intel/mediasdk/samples/sample_decode/src/sample_decode.cpp 660

 

The header decoding is through, but the frame decoding is giving me MFX_ERR_UNDEFINED_BEHAVIOR.

 

Regards

Thushara Jayakumar.

 

 

Anna_B_Intel
Employee
272 Views

Hi Thushara,

Try to use input video files with .vc1 extension instead of .WMV. 

Best wishes,

Anna

Thushara_Jayakumar
272 Views

Hi Anna,

The input I gave contains only video file which is extracted using ffmpeg. I also have tried extracting raw video using VLC , but the behavior is same.

Regards

Thushara

Anna_B_Intel
Employee
272 Views

sample_decode works fine with raw video input. Could you please share with me your input file?Are you sure that it isn't corrupted?

Best wishes,

Anna

Thushara_Jayakumar
272 Views

Hi Anna,

I am attaching the original WMV file and the extracted raw video(using ffmpeg)  here. I am able to decode the extracted file using ffmpeg.

Regards

Thushara

Anna_B_Intel
Employee
272 Views

Thanks Thushara,

I reproduced the issue. It seems like a bug. I'll keep you in touch about it.

Best wishes,

Anna

Thushara_Jayakumar
272 Views

Hi Anna,

Thanks for your response. Looking forward for  the fix.

 

Regards

Thushara Jayakumar

Reply