Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Highlighted
Beginner
25 Views

MSS Install Problem

Hello When I are Installing MediaServerStudioProfessionalEvaluation2015R4,there is aproblem as follow: [root@localhost CentOS]# chown admin /MSS [root@localhost CentOS]# su admin [admin@localhost CentOS]$ cp build_kernel_rpm_CentOS.sh /MSS [admin@localhost CentOS]$ cd /MSS [admin@localhost MSS]$ ./build_kernel_rpm_CentOS.sh Error... Not installed intel-linux-media-devel rpm package! [admin@localhost MSS]$ The follow is your steps of your docments: (as root) # ./install_sdk_UMD_*.sh # mkdir /MSS # chown {regular user}:{regular group} /MSS (as regular user) $ cp build_kernel_rpm*.sh /MSS $ cd /MSS $ ./build_kernel_rpm*.sh (as root) # cd /MSS/rpmbuild/RPMS/x86_64 # rpm -Uvh kernel-3.10.*.rpm # reboot "./install_sdk_UMD_*.sh" has been installed sucefullly.
0 Kudos
24 Replies
Highlighted
Employee
22 Views

Hi, 

Can you please send us details about your system and which OS to look into this issue? Is that the only error you see - "Error... Not installed intel-linux-media-devel rpm package!" , this error should come if the package is not present in installation folder. Can you please check & confirm?

Thanks,
Surbhi
 

 

 

 

0 Kudos
Highlighted
Beginner
22 Views

hardware:E1225 ,system:centos 7.0. as follows [admin@localhost CentOS]$ lspci -nn -s 00:02.0 00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3 Processor Integrated Graphics Controller [8086:041a] (rev 06) [admin@localhost CentOS]$ usermod -a -G video admin bash: /usr/sbin/usermod: Permission denied [admin@localhost CentOS]$ su Password: [root@localhost CentOS]# usermod -1 -G video admin usermod: invalid option -- '1' Usage: usermod [options] LOGIN Options: -c, --comment COMMENT new value of the GECOS field -d, --home HOME_DIR new home directory for the user account -e, --expiredate EXPIRE_DATE set account expiration date to EXPIRE_DATE -f, --inactive INACTIVE set password inactive after expiration to INACTIVE -g, --gid GROUP force use GROUP as new primary group -G, --groups GROUPS new list of supplementary GROUPS -a, --append append the user to the supplemental GROUPS mentioned by the -G option without removing him/her from other groups -h, --help display this help message and exit -l, --login NEW_LOGIN new value of the login name -L, --lock lock the user account -m, --move-home move contents of the home directory to the new location (use only with -d) -o, --non-unique allow using duplicate (non-unique) UID -p, --password PASSWORD use encrypted password for the new password -R, --root CHROOT_DIR directory to chroot into -s, --shell SHELL new login shell for the user account -u, --uid UID new UID for the user account -U, --unlock unlock the user account -Z, --selinux-user SEUSER new SELinux user mapping for the user account [root@localhost CentOS]# usermod -a -G video admin [root@localhost CentOS]# ls build_kernel_rpm_CentOS.sh drm-utils-2.4.50-32088.el7.centos.x86_64.rpm install_scripts_centos_16.4.1-32088.tar.gz install_sdk_UMD_CentOS.sh intel-linux-media-16.4.1-32088.el7.centos.x86_64.rpm intel-linux-media-devel-16.4.1-32088.el7.centos.x86_64.rpm intel-opencl-1.2-16.4-32088.el7.centos.x86_64.rpm intel-opencl-1.2-16.4.tar.gz intel-opencl-1.2-devel-16.4-32088.el7.centos.x86_64.rpm libdrm-2.4.50-32088.el7.centos.x86_64.rpm libdrm-devel-2.4.50-32088.el7.centos.x86_64.rpm libva-1.3.1-staging.20130628.32088.el7.centos.x86_64.rpm libva-devel-1.3.1-staging.20130628.32088.el7.centos.x86_64.rpm libva-utils-1.3.1-staging.20130628.32088.el7.centos.x86_64.rpm [root@localhost CentOS]# ./install_sdk_UMD_CentOS.sh Loaded plugins: fastestmirror, langpacks Loading mirror speeds from cached hostfile Maybe run: yum groups mark install (see man yum) No packages in any requested group available to install or update Loaded plugins: fastestmirror, langpacks Loading mirror speeds from cached hostfile Package kernel-headers-3.10.0-229.4.2.el7.x86_64 already installed and latest version Package kernel-devel-3.10.0-229.4.2.el7.x86_64 already installed and latest version Nothing to do Loaded plugins: fastestmirror, langpacks Loading mirror speeds from cached hostfile Package bison-2.7-4.el7.x86_64 already installed and latest version Package ncurses-devel-5.9-13.20130511.el7.x86_64 already installed and latest version Package hmaccalc-0.9.13-4.el7.x86_64 already installed and latest version Package zlib-devel-1.2.7-13.el7.x86_64 already installed and latest version Package binutils-devel-2.23.52.0.1-30.el7_1.2.x86_64 already installed and latest version Package elfutils-libelf-devel-0.160-1.el7.x86_64 already installed and latest version Package rpm-build-4.11.1-25.el7.x86_64 already installed and latest version Package redhat-rpm-config-9.1.0-68.el7.centos.noarch already installed and latest version Package asciidoc-8.6.8-5.el7.noarch already installed and latest version Package hmaccalc-0.9.13-4.el7.x86_64 already installed and latest version Package perl-ExtUtils-Embed-1.30-285.el7.noarch already installed and latest version Package pesign-0.109-9.el7.x86_64 already installed and latest version Package xmlto-0.0.25-7.el7.x86_64 already installed and latest version Package audit-libs-devel-2.4.1-5.el7.x86_64 already installed and latest version Package binutils-devel-2.23.52.0.1-30.el7_1.2.x86_64 already installed and latest version Package elfutils-devel-0.160-1.el7.x86_64 already installed and latest version Package elfutils-libelf-devel-0.160-1.el7.x86_64 already installed and latest version Package newt-devel-0.52.15-4.el7.x86_64 already installed and latest version Package numactl-devel-2.0.9-4.el7.x86_64 already installed and latest version Package pciutils-devel-3.2.1-4.el7.x86_64 already installed and latest version Package python-devel-2.7.5-16.el7.x86_64 already installed and latest version Package zlib-devel-1.2.7-13.el7.x86_64 already installed and latest version Nothing to do Preparing... ################################# [100%] package libdrm-2.4.50-32088.el7.centos.x86_64 is already installed package libva-1.3.1-staging.20130628.32088.el7.centos.x86_64 is already installed package intel-linux-media-16.4.1-32088.el7.centos.x86_64 is already installed package intel-opencl-1.2-16.4-32088.el7.centos.x86_64 is already installed package intel-opencl-1.2-devel-16.4-32088.el7.centos.x86_64 is already installed package intel-linux-media-devel-16.4.1-32088.el7.centos.x86_64 is already installed package libva-devel-1.3.1-staging.20130628.32088.el7.centos.x86_64 is already installed package libva-utils-1.3.1-staging.20130628.32088.el7.centos.x86_64 is already installed package libdrm-devel-2.4.50-32088.el7.centos.x86_64 is already installed package drm-utils-2.4.50-32088.el7.centos.x86_64 is already installed [root@localhost CentOS]# mkdir /MSS mkdir: cannot create directory ‘/MSS’: File exists [root@localhost CentOS]# chown admin /MSS [root@localhost CentOS]# su admin [admin@localhost CentOS]$ cp build_kernel_rpm_CentOS.sh cp: missing destination file operand after ‘build_kernel_rpm_CentOS.sh’ Try 'cp --help' for more information. [admin@localhost CentOS]$ cp build_kernel_rpm_CentOS.sh /MSS [admin@localhost CentOS]$ cd /MSS [admin@localhost MSS]$ ls build_kernel_rpm_CentOS.sh drm-utils-2.4.50-32088.el7.centos.x86_64.rpm install_scripts_centos_16.4.1-32088.tar.gz intel-linux-media-16.4.1-32088.el7.centos.x86_64.rpm intel-linux-media-devel-16.4.1-32088.el7.centos.x86_64.rpm intel-opencl-1.2-16.4-32088.el7.centos.x86_64.rpm intel-opencl-1.2-16.4.tar.gz intel-opencl-1.2-devel-16.4-32088.el7.centos.x86_64.rpm kernel-3.10.0-123.9.3.el7.src.rpm libdrm-2.4.50-32088.el7.centos.x86_64.rpm libdrm-devel-2.4.50-32088.el7.centos.x86_64.rpm libva-1.3.1-staging.20130628.32088.el7.centos.x86_64.rpm libva-devel-1.3.1-staging.20130628.32088.el7.centos.x86_64.rpm libva-utils-1.3.1-staging.20130628.32088.el7.centos.x86_64.rpm rpmbuild [admin@localhost MSS]$ ./build_kernel_rpm_CentOS.sh /MSS/rpmbuild/SOURCES /MSS argument is not an RPM package cpio: premature end of archive intel-kernel-patches/ intel-kernel-patches/0001-drm-i915-Synchronize-pread-pwrite-with-wait_renderin.patch intel-kernel-patches/0002-drm-i915-Refactor-shmem-pread-setup.patch intel-kernel-patches/0003-drm-i915-Implement-command-buffer-parsing-logic.patch intel-kernel-patches/0004-drm-i915-Initial-command-parser-table-definitions.patch intel-kernel-patches/0005-drm-i915-Reject-privileged-commands.patch intel-kernel-patches/0006-drm-i915-Allow-some-privileged-commands-from-master.patch intel-kernel-patches/0007-drm-i915-Add-register-whitelists-for-mesa.patch intel-kernel-patches/0008-drm-i915-Add-register-whitelist-for-DRM-master.patch intel-kernel-patches/0009-drm-i915-Enable-register-whitelist-checks.patch intel-kernel-patches/0010-drm-i915-Reject-commands-that-explicitly-generate-in.patch intel-kernel-patches/0011-drm-i915-Enable-PPGTT-command-parser-checks.patch intel-kernel-patches/0012-drm-i915-Reject-commands-that-would-store-to-global-.patch intel-kernel-patches/0013-drm-i915-Add-a-CMD_PARSER_VERSION-getparam.patch intel-kernel-patches/0014-drm-i915-Enable-command-parsing-by-default.patch intel-kernel-patches/0015-drm-i915-Add-OACONTROL-to-the-command-parser-registe.patch intel-kernel-patches/0016-drm-i915-BUG_ON-when-cmd-reg-tables-are-not-sorted.patch intel-kernel-patches/0017-drm-i915-Refactor-cmd-parser-checks-into-a-function.patch intel-kernel-patches/0018-drm-i915-Track-OACONTROL-register-enable-disable-dur.patch intel-kernel-patches/0019-drm-i915-fix-command-parser-debug-print-format-misma.patch intel-kernel-patches/0020-drm-i915-Add-more-registers-to-the-whitelist-for-mes.patch intel-kernel-patches/0021-drm-i915-Use-hash-tables-for-the-command-parser.patch intel-kernel-patches/0022-drm-i915-Implement-WaIncreaseL3CreditsForVLVB0-vlv.patch intel-kernel-patches/0023-drm-i915-Add-some-L3-registers-to-the-parser-whiteli.patch intel-kernel-patches/0024-drm-i915-Add-L3-TLB-cache-register-to-whitelist.patch intel-kernel-patches/0025-drm-i915-Add-OCL-mmio-register.patch intel-kernel-patches/0026-drm-i915-Add-L3SQCREG4-register-to-whitelist-it-is-n.patch intel-kernel-patches/0027-drm-i915-Add-register-0x12400-for-vcs-ring.patch intel-kernel-patches/0028-add-registers-needed-by-mfx_transcoder_drm.patch intel-kernel-patches/0029-CMD-Rejected-register-0x000124D0-in-command-0x120000.patch intel-kernel-patches/0030-drm-i915-add-register-MFC_QP_STATUS_COUNT-for-ring-1.patch intel-kernel-patches/0031-lib-Export-interval_tree.patch intel-kernel-patches/0032-drm-i915-Introduce-mapping-of-user-pages-into-video-.patch intel-kernel-patches/0033-drm-i915-Initialise-userptr-mmu_notifier-serial-to-1.patch intel-kernel-patches/0034-drm-i915-Allow-overlapping-userptr-objects.patch intel-kernel-patches/0035-drm-i915-userptr-Keep-spin_lock-unlock-in-the-same-b.patch intel-kernel-patches/0036-REVERTME-VPG-drm-i915-Add-registers-using-for-profil.patch intel-kernel-patches/0037-REVERTME-VPG-drm-i915-Remove-NON_SECURE-bit-for-batc.patch intel-kernel-patches/0038-REVERTME-VPG-drm-i915-Allow-unprivileged-userptr-sur.patch intel-kernel-patches/0039-drm-i915-Report-enabled-slices-on-Haswell-GT3.patch intel-kernel-patches/0040-drm-Do-not-drop-root-privileges-for-a-fancier-younge.patch intel-kernel-patches/0041-drm-i915-Prevent-recursive-deadlock-on-releasing-a-b.patch intel-kernel-patches/0042-dma-buf-Check-return-value-of-anon_inode_getfile.patch intel-kernel-patches/0043-dma-buf-Expose-buffer-size-to-userspace-v2.patch intel-kernel-patches/0044-drm-enable-render-nodes-by-default.patch intel-kernel-patches/0045-drm-fix-the-compilation-error-for-the-previous-rende.patch intel-kernel-patches/0046-drm-i915-remove-HSW_EDRAM_PRESENT-from-whitelist-sin.patch intel-kernel-patches/0047-drm-i915-Add-debugfs-entry-for-ring-buffer-monitorin.patch intel-kernel-patches/0048-drm-i915-Do-not-store-the-error-pointer-for-a-failed.patch intel-kernel-patches/0049-drm-i915-Do-not-leak-pages-when-freeing-userptr-obje.patch intel-kernel-patches/0050-drm-i915-Fix-__wait_seqno-to-use-true-infinite-timeo.patch intel-kernel-patches/0051-drm-i915-Tweak-RPS-thresholds-to-more-aggressively-d.patch intel-kernel-patches/0052-drm-i915-Call-io_schedule-whilst-whilsting-for-the-G.patch intel-kernel-patches/0053-drm-i915-Initialise-min-max-frequencies-before-updat.patch intel-kernel-patches/0054-drm-i915-Refactor-gen6_set_rps.patch intel-kernel-patches/0057-drm-i915-update-the-ring-buffer-monitoring.patch intel-kernel-patches/0055-drm-i915-Mask-PM-RPS-interrupt-generation-based-on-a.patch intel-kernel-patches/0056-drm-i915-Prevent-use-after-free-in-invalidate_range_.patch cp: cannot stat ‘kernel.spec’: No such file or directory Error... ERROR with "cp -f kernel.spec kernel_intel_mod.spec", Return status 1. [admin@localhost MSS]$ cd /MSS/rpmbuild/RPMS/x86_64 bash: cd: /MSS/rpmbuild/RPMS/x86_64: No such file or directory [admin@localhost MSS]$ ls build_kernel_rpm_CentOS.sh drm-utils-2.4.50-32088.el7.centos.x86_64.rpm install_scripts_centos_16.4.1-32088.tar.gz intel-linux-media-16.4.1-32088.el7.centos.x86_64.rpm intel-linux-media-devel-16.4.1-32088.el7.centos.x86_64.rpm intel-opencl-1.2-16.4-32088.el7.centos.x86_64.rpm intel-opencl-1.2-16.4.tar.gz intel-opencl-1.2-devel-16.4-32088.el7.centos.x86_64.rpm kernel-3.10.0-123.9.3.el7.src.rpm libdrm-2.4.50-32088.el7.centos.x86_64.rpm libdrm-devel-2.4.50-32088.el7.centos.x86_64.rpm libva-1.3.1-staging.20130628.32088.el7.centos.x86_64.rpm libva-devel-1.3.1-staging.20130628.32088.el7.centos.x86_64.rpm libva-utils-1.3.1-staging.20130628.32088.el7.centos.x86_64.rpm rpmbuild rpmbuild.2015-05-25_110525 [admin@localhost MSS]$ cd rpmbuild [admin@localhost rpmbuild]$ ls BUILD BUILDROOT RPMS SOURCES SPECS SRPMS [admin@localhost rpmbuild]$ cd RPMS/ [admin@localhost RPMS]$ ls
0 Kudos
Highlighted
Employee
22 Views

Hi there, 

Xeon E1225 is not in the list of supported system for Media Server Studio due to which you might be seeing this issue.
The systems we support are - 

  • 5 th Generation Intel Core™ Processors with Intel Iris™ Pro Graphics, Intel Iris Graphics or Intel HD Graphics 5000/6000+ Series.
  • Intel® Xeon® Processor E3-128x v3 with Intel C226 Chipset:
    • Intel® Xeon® Processor E3-1284 v3
    • Intel® Xeon® Processor E3-1285 v3
    • Intel® Xeon® Processor E3-1285L v3
    • Intel® Xeon® Processor E3-1286 v3
    • Intel® Xeon® Processor E3-1286L v3
  • 4 th Generation Intel Core™ Processors with Intel® Iris™ Pro Graphics, Intel Iris Graphics or Intel HD Graphics 4200+ Series (chipset compatibility is usually not an issue for Core™ processors.) 

This is mentioned in the Media Server Studio release notes

Thanks,
Surbhi

0 Kudos
Highlighted
Beginner
22 Views

I have used E1285,and Install sucefflly.However, [admin@localhost x64]$ ls libsample_plugin_opencl.so sample_full_transcode_drm libsample_rotate_plugin.so sample_full_transcode_x11 libsample_spl_mux.so sample_h265_gaa_drm ocl_rotate.cl sample_h265_gaa_x11 output.h264 sample_multi_transcode_drm output.yuv sample_multi_transcode_x11 sample_decode_drm sample_videoconf_drm sample_decode_x11 sample_videoconf_x11 sample_decvpp_drm sample_vpp_drm sample_decvpp_x11 sample_vpp_x11 sample_encode_drm stream17696.yuv sample_encode_x11 stream.264 [admin@localhost x64]$ ./sample_decode_drm h264 -i stream.264 -o output.yuv -hw libva info: VA-API version 0.35.0 libva info: va_getDriverName() returns -1 libva error: va_getDriverName() failed with unknown libva error,driver_name=(null) terminate called after throwing an instance of 'std::invalid_argument' what(): Loading of VA display was failed Aborted (core dumped) [admin@localhost x64]$ Others:http://cache.baiducontent.com/c?m=9f65cb4a8c8507ed4fece76310499c711923dd226d8d8b492cc3933fcf331d5c0f3cb0e772685706d4c67c7a51f11409f7f13d733d0226a3de95c81cd2eac57469d56623706dc716529742fe9c5125b037e65efed91bf0bb8025e3a9c5a2d94352ba44750a97808e4d7063dd1ff1&p=c639c64ad49f0bf708e297790c4bbb&newp=926fc54ad5c440b31faac7710f49c9231610db2151d2d0106393d4&user=baidu&fm=sc&query=centos+service+%D6%D0%B5%C4%BB%B7%BE%B3&qid=d4e4491e0000d678&p1=1 hardware:E1285,system:CentOS7.1,MSS Version:2015R5
0 Kudos
Highlighted
22 Views

Does the E1285 system has the latest driver? Can you try running it again as root? Or, instead of running as root, add "admin" user to the video group and run again? Thanks!

0 Kudos
Highlighted
Beginner
22 Views

I install sucessfully! However,when I run your sample(compiled by Intel) ,I find some problems as follow. (The Hardware is E1285,The System is CentOS7.1,The driver come from Xf86-video-intel driver (version: 2.20.10, http://cgit.freedesktop.org/xorg/driver/xf86-video-intel/snapshot/xf86-video-intel-2.20.10.tar.gz),T... MSS version is MediaServerStudioEssentials2015R5,The Demo version come from MediaSamples_Linux_bins_5.0.1604371.71.tar.gz which is included in MediaServerStudioEssentials2015R5.) [admin@localhost x64]$ ./sample_decode_x11 h264 -i 720p.h264 -hw -vaapi libva info: VA-API version 0.35.0 libva info: va_getDriverName() returns 0 libva info: User requested driver 'iHD' libva info: Trying to open /opt/intel/mediasdk/lib64/iHD_drv_video.so libva info: Found init function __vaDriverInit_0_32 libva info: va_openDriver() returns 0 Decoding Sample Version 6.0.16043138.138 Input video AVC Output format YUV420 Resolution 1280x720 Crop X,Y,W,H 0,0,0,0 Frame rate 25.00 Memory type d3d MediaSDK impl hw MediaSDK version 1.15 Decoding started Frame number: 2449, fps: 2888.602, fread_fps: 0.000, fwrite_fps: 0.000 Decoding finished [admin@localhost x64]$ ./sample_decode_drm h264 -i 720p.h264 -hw libva info: VA-API version 0.35.0 libva info: va_getDriverName() returns -1 libva error: va_getDriverName() failed with unknown libva error,driver_name=(null) terminate called after throwing an instance of 'std::invalid_argument' what(): Loading of VA display was failed Aborted (core dumped) [admin@localhost x64]$ ./sample_decode_drm h264 -i 720p.h264 -hw -vaapi libva info: VA-API version 0.35.0 libva info: va_getDriverName() returns -1 libva error: va_getDriverName() failed with unknown libva error,driver_name=(null) terminate called after throwing an instance of 'std::invalid_argument' what(): Loading of VA display was failed Aborted (core dumped) [admin@localhost x64]$ ./sample_multi_transcode_x11 -i::h264 720p.h264 -o::h264 output.h264 -w 1280 -h 720 -b 1024 -async 4 -u 7 -f 25 Multi Transcoding Sample Version 6.0.16043138.138 libva info: VA-API version 0.35.0 libva info: va_getDriverName() returns 0 libva info: User requested driver 'iHD' libva info: Trying to open /opt/intel/mediasdk/lib64/iHD_drv_video.so libva info: Found init function __vaDriverInit_0_32 libva info: va_openDriver() returns 0 Pipeline surfaces number: 14 MFX HARDWARE Session 0 API ver 1.15 parameters: Input video: AVC Output video: AVC Session 0 was NOT joined with other sessions Transcoding started . Return on error: error code -12, /home/lab_msdk/buildAgentDir/buildAgent_MediaSDK3/git/mdp_msdk-samples/samples/sample_multi_transcode/src/pipeline_transcode.cpp 1092 Return on error: error code -12, /home/lab_msdk/buildAgentDir/buildAgent_MediaSDK3/git/mdp_msdk-samples/samples/sample_multi_transcode/src/pipeline_transcode.cpp 1056 Transcoding finished Common transcoding time is 0.01 sec MFX session 0 transcoding FAILED: Processing time: 0.01 sec Number of processed frames: 4 The test FAILED Return on error: error code 1, /home/lab_msdk/buildAgentDir/buildAgent_MediaSDK3/git/mdp_msdk-samples/samples/sample_multi_transcode/src/sample_multi_transcode.cpp 513 [admin@localhost x64]$ ./sample_multi_transcode_drm -i::h264 720p.h264 -o::h264 output.h264 -w 1280 -h 720 -b 1024 -async 4 -u 7 -f 25 Multi Transcoding Sample Version 6.0.16043138.138 libva info: VA-API version 0.35.0 libva info: va_getDriverName() returns -1 libva error: va_getDriverName() failed with unknown libva error,driver_name=(null) terminate called after throwing an instance of 'std::invalid_argument' what(): Loading of VA display was failed Aborted (core dumped) [admin@localhost x64]$ The sample_decode_x11 has runed sucefully.Why the sample_decode_drm fail, and why the sample_mutil_tramscode_x11 also fail.sample_mutil_tramscode_drm alse fail as sample_decode_drm .
0 Kudos
Highlighted
Beginner
22 Views

I also run the demo as root ,however,the result is same as admin.
0 Kudos
Highlighted
Employee
22 Views

Hi there, 

This is strange that x11 samples are working and not drm, our driver should support both x11 & drm path. One thing I see is that you are using precompiled binaries, can you download sample package for R5 from here and build the samples and check if you see the same issue. We expect pre-compiled binaries to work as well but to rule out any dependency issue can you try the sample package and confirm the results.

>>The driver come from Xf86-video-intel driver (version: 2.20.10,
http://cgit.freedesktop.org/xorg/driver/xf86-video-intel/snapshot/xf86-v...),
The installation scripts in the OS folder installs the driver as well, did you install it separately? Also did you follow the procedure mentioned under CentOS7.1 in getting started guide to install the product?

If you still see the issue can you run this quick test & confirm the o/p so that we can debug the issue, if any -

o/p of $rpm -qa | grep drm (to check libdrm version)
o/p of $rpm -qa | grep libva (to check libva version)

o/p of $uname -r (to check the kernel version)
o/p of $
rpm -qa | grep intel

Also, can you force the rpm packages manually to resolve any conflicts with 
cd to OS directory and run this cmd $
rpm --force -Uvh *.rpm  

Please let us know your findings. 

Thanks,
Surbhi

 

0 Kudos
Highlighted
Beginner
22 Views

The Demo which I build for R5 from your address by downloading,still fail as old.

The driver is  right.

[admin@localhost Desktop]$ rpm -qa |grep drm

drm-utils-2.4.56-36242.el7.x86_64

libdrm-2.4.56-36242.el7.x86_64

libdrm-devel-2.4.56-36242.el7.x86_64

[admin@localhost Desktop]$ rpm -qa |grep libva

libva-utils-1.3.1-staging.20130628.36242.el7.x86_64

libva-1.3.1-staging.20130628.36242.el7.x86_64

libva-devel-1.3.1-staging.20130628.36242.el7.x86_64

[admin@localhost Desktop]$ uname -r

3.10.0-229.4.2.el7.x86_64

[admin@localhost Desktop]$ rpm -qa | grep intel

intel-opencl-1.2-devel-16.4-36242.el7.x86_64

intel-linux-media-devel-16.4.2-36242.el7.x86_64

intel-linux-media-16.4.2-36242.el7.x86_64

xorg-x11-drv-intel-2.99.916-5.el7.x86_64

intel-opencl-1.2-16.4-36242.el7.x86_64

[admin@localhost Desktop]$

0 Kudos
Highlighted
Employee
22 Views

I don't see you are not booted into right kernel - 
[admin@localhost Desktop]$ uname -r
3.10.0-229.4.2.el7.x86_64

It should have MSS reference like this 
$ uname -r
3.10.0-229.1.2.36242.MSSr4.el7.centos.x86_64

Please re-run the kernel installation script and reboot the system and boot into the MSS kernel. Please verify the installation by following the getting started guide

 

 

0 Kudos
Highlighted
Beginner
22 Views

It's ok ,thanks.
0 Kudos
Highlighted
New Contributor II
22 Views

Hi 峰 王.,

 

How did you resolve:

Error... Not installed intel-linux-media-devel rpm package!

I have same issue.

Regards,

Ran

0 Kudos
Highlighted
Employee
22 Views

Hi Ran, 

I see you have asked install related questions on few threads and Jeff has replied on the other . So I wanted to confirm if your issue got resolved? If not, please let us know what is the exact error you are seeing?

Thanks,
Surbhi

 

0 Kudos
Highlighted
Beginner
22 Views

Dear Surbhi M,

I followed the steps mentioned in the getting started guide for installing the Intel media server studio SDK.

1) Version used: MediaServerStudioEssentials2016.tar.gz

2) Here are details about system:

      i) Model name: Intel(R) Core(TM) i7-6700K CPU @ 4.00GHz (SKYLAKE PROCESSOR) & x86_64 CPU : 64-bit

     ii) Linux_Version used : CentOS Linux release 7.1.1503

3) checked few basic steps like :

     i)  [skylake@localhost user]$ lsmod | grep i915 

          Checked i915 DRM module is installed

     ii) [squidskylake@localhost ffmpeg-3.0]$ lspci -nn -s 00:02.0
           00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation Sky Lake      Integrated Graphics [8086:1912] (rev 06)

I tried to select/enter into MSS patched kernel while booting , now I am getting like

4) [root@localhost ffmpeg-3.0]$ uname -ar
    Linux localhost.localdomain  3.10.0-229.1.2.47109.MSSr1.e17.centos.x86_64 #1 SMP Fri Mar 18   07:50:19 IST 2016 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

5) [root@localhost ffmpeg-3.0]$ uname -r

    3.10.0-229.1.2.47109.MSSr1.e17.centos.x86_64

6) configured libmfx library and checked hw accelerators :

       [skylake@localhost ffmpeg3.0]$ ./ffmpeg -codecs | grep 'qsv'      

        Displaying all existing H264_qsv & HEVC_qsv encoders & decoders

7) but find some problem while running vainfo as follows.

[skylake@localhost ffmpeg-3.0]# vainfo

libva info: VA-API version 0.99.0
Xlib:  extension "XFree86-DRI" missing on display ":0".
libva info: va_getDriverName() returns -1
libva error: va_getDriverName() failed with unknown libva error,driver_name=(null)
vaInitialize failed with error code -1 (unknown libva error),exit

can you please help me regarding above issues.

I am unable to use intel HW engines for AVC decoder  with ffmpeg on skylake pc

Right now getting errors when i try to use H264_qsv decoding  :

[user@localhost ffmpeg-3.0]$ ./ffmpeg -i /home/xyz/tractor.264 -vcodec h264_qsv /home/xyz/out1.yuv
ffmpeg version 3.0 Copyright (c) 2000-2016 the FFmpeg developers
  built with gcc 4.8.5 (GCC) 20150623 (Red Hat 4.8.5-4)
  configuration: --enable-libmfx --enable-nonfree
  libavutil      55. 17.103 / 55. 17.103
  libavcodec     57. 24.102 / 57. 24.102
  libavformat    57. 25.100 / 57. 25.100
  libavdevice    57.  0.101 / 57.  0.101
  libavfilter     6. 31.100 /  6. 31.100
  libswscale      4.  0.100 /  4.  0.100
  libswresample   2.  0.101 /  2.  0.101
[h264 @ 0x23a6380] Stream #0: not enough frames to estimate rate; consider increasing probesize
Input #0, h264, from '/home/xyz/tractor.264':
  Duration: N/A, bitrate: N/A
    Stream #0:0: Video: h264 (High), yuv420p, 1280x720, 25 fps, 25 tbr, 1200k tbn, 50 tbc
[h264_qsv @ 0x245d4c0] mfx init: /dev/dri/renderD128 fd open failed
[h264_qsv @ 0x245d4c0] mfx init: /dev/dri/renderD129 fd open failed
[h264_qsv @ 0x245d4c0] mfx init: /dev/dri/renderD130 fd open failed
libva info: VA-API version 0.99.0
libva info: va_getDriverName() returns -1
libva error: va_getDriverName() failed with unknown libva error,driver_name=(null)
[h264_qsv @ 0x245d4c0] mfx init: /dev/dri/card0 vaInitialize failed
[h264_qsv @ 0x245d4c0] mfx init: /dev/dri/card1 fd open failed
[h264_qsv @ 0x245d4c0] mfx init: /dev/dri/card2 fd open failed
[h264_qsv @ 0x245d4c0] Selected ratecontrol mode is not supported by the QSV runtime. Choose a different mode.
Output #0, rawvideo, to '/home/xyz/out1.yuv':
    Stream #0:0: Video: h264, none, q=2-31, 128 kb/s, 25 fps
    Metadata:
      encoder         : Lavc57.24.102 h264_qsv
Stream mapping:
  Stream #0:0 -> #0:0 (h264 (native) -> h264 (h264_qsv))
Error while opening encoder for output stream #0:0 - maybe incorrect parameters such as bit_rate, rate, width or height

Thanks & Regards,

Giri.

 

 

 

0 Kudos
Highlighted
Employee
22 Views

Hi Giri, 

Media Server Studio 2016 doesn't support 6th generation(codename as Skylake processor). Please refer to release notes for hardware support - https://software.intel.com/sites/default/files/media_server_studio_essentials_release_notes_linux.pdf 

Thanks,
Surbhi

0 Kudos
Highlighted
Beginner
22 Views

Dear Surbhi ,

Thank you very much ,

what about vainfo,is vainfo error related to system or MSS installation ?

I tried on both Skylake and HSW systems,both as same issue like  

when I run vainfo , i am getting like:

libva info: VA-API version 0.99.0

Xlib:  extension "XFree86-DRI" missing on display ":0".

libva info: va_getDriverName() returns -1
libva error: va_getDriverName() failed with unknown libva error,driver_name=(null)
vaInitialize failed with error code -1 (unknown libva error),exit

 

Regards,

Giri.

0 Kudos
Highlighted
Beginner
22 Views

Dear Surbhi,

one thing I forgot to mentioned that: 

Installing CentOS 7.1 on VM Ware Workstation 11.1.0 

HSW system, Intel(R) Core(TM) i7-4700MQ CPU @ 2.40GHz

still while i run vainfo ,getting error like avobe,please give solution for that one..

Thanks & Regards,

Giri.

0 Kudos
Highlighted
Employee
22 Views

Hi Giri, 

That's not an expected o/p, seems like it's opening a different driver, not iHD. Can you please provide system details of HSW -  i7-4700MQ ? Can you please make sure to go through pre-requisite and hardware access steps from getting started guide - https://software.intel.com/sites/default/files/media_server_studio_getting_started_guide.pdf. ;

Thanks,
Surbhi

0 Kudos
Highlighted
Beginner
22 Views

Dear Surbhi,

I tried on HSW system only,

here are the system details:


[giri@localhost lib64]$ lscpu
Architecture:          x86_64
CPU op-mode(s):        32-bit, 64-bit
Byte Order:            Little Endian
CPU(s):                2
On-line CPU(s) list:   0,1
Thread(s) per core:    1
Core(s) per socket:    1
Socket(s):             2
NUMA node(s):          1
Vendor ID:             GenuineIntel
CPU family:            6
Model:                 60
Model name:            Intel(R) Core(TM) i7-4700MQ CPU @ 2.40GHz
Stepping:              3
CPU MHz:               2394.465
BogoMIPS:              4788.93
Hypervisor vendor:     VMware
Virtualization type:   full
L1d cache:             32K
L1i cache:             32K
L2 cache:              256K
L3 cache:              6144K
NUMA node0 CPU(s):     0,1

Installing CentOS 7.1 on VM Ware Workstation 11.1.0..

but vainfo still fails..

Please let me know any another details required...

REgards,

Giri. 

 

 

 

0 Kudos