Media (Intel® oneAPI Video Processing Library, Intel Media SDK)
Access community support with transcoding, decoding, and encoding in applications using media tools from Intel. This includes Intel® oneAPI Video Processing Library and Intel® Media SDK.
Announcements
Welcome to the Intel Community. If you get an answer you like, please mark it as an Accepted Solution to help others. Thank you!

vainfo error with ssh

verma__Ashish
Beginner
450 Views

I am trying to initialize mediasdk(libva, iHD driver) in a remote machine using ssh, but I am getting this error -

get chip id failed: -1 [13]
param: 4, val: 0
libva error: /opt/intel/mediasdk/lib64/iHD_drv_video.so init failed
libva info: va_openDriver() returns 1
terminate called after throwing an instance of 'std::bad_alloc'
  what():  std::bad_alloc

If I am directly running on the machine itself, It's happily running.

I have also set the environment variables related to libva

export DISPLAY=:0
export LIBVA_DRIVER_NAME=iHD
export LIBVA_DRIVERS_PATH=/opt/intel/mediasdk/lib64

I have search a lot about this issue but not able to figure out this behaviour.

I am using vainfo: VA-API version: 1.3 (libva 2.3.0) on ubuntu 16.04.5 LTS

Any help will be appreciated

Regards

Ashish

 

0 Kudos
2 Replies
Dmitry_E_Intel
Employee
450 Views

I'd advise to submit an issue here: https://github.com/intel/media-driver/

But right here, I'd recommend to check that i915 is loaded:

"lsmod | grep i915"

"dmesg | grep i915"

 

You may also try to run 'vainfo' under 'strace' to check which low level call(s) exactly fails.

Mark_L_Intel1
Moderator
450 Views

Hi Ashish,

This should be expected since SSH normally doesn't have graphic enabled.

Normally Media SDK required the graphic driver active to access hardware accelerated codec.

Could you try a graphic remote access like VNC to double check?

Mark

Reply