Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Altera_Forum
Honored Contributor I
1,301 Views

Issues booting preloader from QSPI Flash

Hi all,  

 

I'm working with a custom board with a CycloneV (5CSEMA23UC8), my current goal is just boot the preloader from QSPI Flash and receive something through serial console. 

At this moment I uploaded the preloader-mkpimage.bin generated by the bsp-editor, but when board is resetted nothing appears in serial console

 

the process followed was: 

 

1. Create a QSys project with a HPS and the minimum hardware needed(QSPI Controller, UART and SDRAM Controller), HPS was instantiated in a top file 

http://www.alteraforum.com/forum/attachment.php?attachmentid=12588&stc=1  

 

http://www.alteraforum.com/forum/attachment.php?attachmentid=12589&stc=1 http://www.alteraforum.com/forum/attachment.php?attachmentid=12590&stc=1  

2. After generate the hardware system with QSys and configure SDRAM pins with tcl script, project was compiled. And the folder "hps_isw_handoff" used by bsp-editor was created. 

 

3. In bsp-editor options "BOOT_FROM_QSPI" and "SDRAM_SCRUBBING" was checked, "SERIAL_SUPPORT" was already checked. After that File-> Save, and Generate. 

 

4. Then "SoC EDS 16.0 Command Shell" in "<project name>/software/spl_bsp" and executed "make" command. 

 

5. Finally transfer the preloader image to QSPI Flash memory board to address 0x000000 "quartus_hps -c 1 -o P preloader-mkpimage.bin". 

 

http://www.alteraforum.com/forum/attachment.php?attachmentid=12591&stc=1  

 

6.Restart the board with a serial terminal (115200bps 8-N-1 configuration with No flow control) and nothing appears. 

 

 

hardware description of the system: 

 

- QSPI Flash: Spansion S25FL128S 

Datasheet: http://www.mouser.com/ds/2/380/s25fl128s_256s_00-2916.pdf 

 

- SDRAM DDR3: SK Hynix H5TQ2G63FFR-PBC 

Datasheet: https://www.skhynix.com/product/filedata/filedownload.do?seq=2441 (http://www.skhynix.com/product/filedata/filedownload.do?seq=2441

 

-Hardware is based in a Terasic board and boot select is configured for 3.3V QSPI Flash Memory boot BSEL[2:0]='111'. 

 

What am I doing wrong? Any idea? 

 

Thank you in advance.
0 Kudos
3 Replies
Altera_Forum
Honored Contributor I
118 Views

Solved! 

 

It was a problem with serial hardware device. Project is OK.
AKb
Beginner
118 Views

Hello,

I have a custom board with cyclone V SOC . I have a 1Gbit QSPI flash attached to the HPS portion of SOC. I want to boot the HPS with qspi flash. I able to do it debug mode. But not able to do it in program mode. what i mean is that i am able to load the rbf files into the qspi flash and read back this files and program the fpga successfully in debug mode. But when i try to do it program mode it is not working. I have generated preloader_-mkpimage.bin file with all the necesssary settings as mentioned in HPS qspi boot guide documentation. i load this preloader-mkpimage in 0x00000000 address of QSPI flash using the commands in SOC Command shell. then i load my application bin file generated after compilation of my design at 0x60000 address of flash by using commands in SOC EDS Command shell. Both this operation is successfull. MSEL pins are correctly selected for QSPI Boot. When i reboot the equipment the system is not booting. Am i missing certain settings at bsp generation or in make file or the linker file. Please specify.

 

 

Regards

Avi

MCOUNSELL
New Contributor I
118 Views

Hi Avi,

 

Did you find a solution? My problem sounds very similar.

 

Mike

Reply