Nios® II Embedded Design Suite (EDS)
Support for Embedded Development Tools, Processors (SoCs and Nios® II processor), Embedded Development Suites (EDSs), Boot and Configuration, Operating Systems, C and C++

configure kernel fails

Altera_Forum
Honored Contributor II
816 Views

when i want to configure my kernel in the drop down menu, the window opens shortly and closes a second later. normally opens the blue configuration window, but here only the bash window for just a moment. i tried it with different kernels, it's always the same. 

 

knows someone this problem???? 

 

thx
0 Kudos
4 Replies
Altera_Forum
Honored Contributor II
94 Views

That's a known problem... could've sworn there was a thread about this earlier that I could point you to. Anyhoo... 

 

The only tested and true method of debugging this issue is: 

 

(1) modify the configure.bat file in your kernel project within the Nios II IDE 

(2) remove the @start from the beginning of the line in the batch file 

(3) open up a regular command prompt (not a Nios II SDK Shell) 

(3a) run cd ...altera\kits\nios2\bin\eclipse\workspace\<kernel project> 

(3b) run configure.bat 

 

You should now be able to view the error messages. 

 

Common issues: 

 

gcc or nios2-elf-gcc not found... 

 

... you may need to run SOPC Builder at least once in order for your Quartus II/SOPC Builder installation to be complete. After running SOPC Builder, try configuring the kernel again 

 

crt0.o not found... 

 

... this is trickier, you need to double check that a crt0.o file exists within the ...quartus/bin/cygwin/usr/lib directory. This is the one that the kernel configuration is trying to link against. If it&#39;s there then something is different about your mount points than what we expect it to be. We typically unmount the current /usr/lib if it&#39;s mounted, so you may try that from the Nios II SDK Shell before attempting to configure your kernel again. 

 

any other error messages, let me know...
Altera_Forum
Honored Contributor II
94 Views

I&#39;ve had a similar problem on a system on which a standalone copy of Cygwin was installed. I&#39;m guessing that the uClinux installer found Cygwin and not Quartus&#39; Cygwin, which led to some kind of problem finding gcc. I couldn&#39;t get Cygwin and Quartus Cygwin to coexist, so I uninstalled Cygwin, reinstalled uClinux, and it all worked. 

 

If the installer asks you for the location of Cygwin, make sure you point it to Quartus II 4.0&#39;s Cygwin.
Altera_Forum
Honored Contributor II
94 Views

hi, can somebody tell me the correct command for umount the stuff. 

 

thx
Altera_Forum
Honored Contributor II
94 Views

no sorry i&#39;ve got another problem 

 

make: Entering directory `/cygdrive/c/altera/kits/nios2/bin/eclipse/plugins/com. 

microtronix.nios2linux.kernel_0.1.5/linux-2.6.x&#39; 

HOSTCC scripts/basic/fixdep 

gcc: not found 

make[2]: *** [scripts/basic/fixdep] Error 127 

make[1]: *** [scripts_basic] Error 2 

make: *** [menuconfig] Error 2 

make: Leaving directory `/cygdrive/c/altera/kits/nios2/bin/eclipse/plugins/com.m 

icrotronix.nios2linux.kernel_0.1.5/linux-2.6.x&#39; 

 

does anyone know something about this error!! 

the gcc does exist!! 

 

thx
Reply