Processors
Processors (Intel® Core™, Intel® Xeon®, etc); processor utilities and programs (Intel® Processor Identification Utility, Intel® Extreme Tuning Utility, Intel® Easy Streaming Wizard, etc.)
Announcements
Welcome to the Intel Community. If you get an answer you like, please mark it as an Accepted Solution to help others. Thank you!
11673 Discussions

I7 9700K Issue

FabrizioT
Beginner
871 Views

Hello  all,
I am having problems with a PC with the following components

-Asus rog strix Z390-e
-DDR4 Corsair CMK16GX4M2B3200C16 2x8 (16 total) (at 2166 mhz)
-I7-9700K family 6 Model E  Stepping D Revision R0 (from CPU-Z)
-2 WD Caviar black 1T
-ASUS GTX1660OC Dual
-ASUS Xonar DX
-PSU Enermax infinity 720 watts

All component at STOCK setting, no overclock

When the Turbo Bios option is enabled playing Quake Champion (Full screen 1920x1080) the pc reboot at the intro screen before the match starts or at the end before the final stats.

With Turbo enabled :
If I play 1366x768, in window mode, the problem does not occur.
If I play 1600x1024, in window mode, the problem not always occur.
If, in Full Screen mode, I enter in middle of match, therefore the intro screen its skipped, i can play without problem in but at the end before the final stats the problem occurs.

If I disable the Turbo the problem never occurs.

When reboot the PSU (enermax infiniti 720) emits 2 beeps which means
1. Power supply abnormal, protection circuit activated.
or
2. Connector terminals are short-circuited.

Now i notice I have same problem with Intel XTU (last version), with no any changes if start Benchmark, system immediately reboot in same way.

I had same problem to first installation of window 10 pro 64, after first window form to choice language immediately Pc reboot. Again i had to disable Turbo Boost from bios to complete window installation.


With Turbo boot active i have no issue during normal use of pc.


Any suggestions about this issue?

Thanks

0 Kudos
15 Replies
Jose_V_Intel
Moderator
856 Views

Hello FabrizioT,

 

Thank you for posting on the Intel Community. 

 

Based on the information that you provided and in order to better understand your issue please provide the following information: 





  • Provide a video if possible of the issue.


  • Does it happens with other games or apps?


  • Provide an Intel® Graphics Command Center report. 
  1. Open Intel® Graphics Command Center. 
  2. Click on support. 
  3. Click on the tab System Diagnostic. 
  4. Generate report. 
  5. Save the file. 


 

We will be waiting for your answers.

 

Regards.

Jose V.

Intel® Customer Support Technician


FabrizioT
Beginner
853 Views

Hi, thanks for you answer.
The information requested must be taken with on without turbo mode enabled?

Ty

 

 

Jose_V_Intel
Moderator
840 Views

Hi FabrizioT,

 

Yes, we need you to have the Intel® Turbo Boost Technology active before you start the tests and gather the information requested.

 

Regards.

Jose V.

Intel® Customer Support Technician

 

FabrizioT
Beginner
832 Views

Hi,
for now i attach SSU and IPDT log.
For the Intel Graphic Command Center i have read that it require Intel® Windows® 10 DCH drive, but i have already installed nvidia driver for Asus GTX1660.

Ty

Jose_V_Intel
Moderator
816 Views

Hello FabrizioT,


Thanks for your response.


After checking the reports there are some recommendations for you;



  • I notice the BIOS is not up to date, check with your Manufacturer to know how to update it to the latest version.


  • You have the previous Operating System version, make sure to update it to the latest build 19042 ( version 20H2 )


  • Check with your Original Equipment Manufacturer and update your chipset drivers.


  • Please run the latest Version: 4.1.5.37 Intel® Processor Diagnostic Tool and attach the report since I notice was not the latest version you use.



  • Have you tried with minimal configuration?


  • Have you verify your NVIDIA drivers and settings or re-install drivers?


  • Have you test Ram Memory that speeds at DDR4-2666 Instead of DDR-2133?



I'll be waiting for your response.


Regards.

Jose V.

Intel® Customer Support Technician


FabrizioT
Beginner
814 Views

Hi Jose,
ty for your answer, i will try to update everything to the latest version.

For now I have done some tests with OCCT and Heaven Benchmark 4.0 also, but not overheating issues occurs.

But what do you think of the PSU? Could it be some power problem?

Ty

 

 

Jose_V_Intel
Moderator
794 Views

Hi FabrizioT,


Thanks for your response.


In this case for this issue is more likely to be related to updates since is not normal to have some pc reboot before starting playing that game. Also will be good to test other games after you perform all the updates.


You mention before you had some windows updates issues, which could be too; however, PSU will shut down your system immediately or not boot at all if you have a bad PSU or the requirements of all the components are higher and not supported by the current PSU.


Please let us know the outcome after all the pending updates.



Regards.

Jose V.

Intel® Customer Support Technician


David_G_Intel
Moderator
779 Views

Hello FabrizioT


Were you able to check the previous post? 

Let me know if you still need assistance. 


Regards, 

David G.  

Intel Customer Support Technician 



FabrizioT
Beginner
776 Views

Hello David,
sorry but i did not any update yet.
I had some problem with my job.
I'll let you know as soon as updates are made.

Sorry and ty

 

 

David_G_Intel
Moderator
768 Views

Hello FabrizioT

 

Thank you for the update.

This thread will remain open, we'll wait for your response.

 

Regards, 

David G.  

Intel Customer Support Technician 

 

FabrizioT
Beginner
752 Views

Hi,
I want to update you on the situation. I have mounted a new PSU and doing some tests the problem seems to no longer appear.
I haven't done any software updates so it would appear that the problem was caused by the PSU.
I will do other checks and keep you updated.

Thank you
 

 

David_G_Intel
Moderator
734 Views

Hello FabrizioT

 

This thread will remain open and we'll wait for your updates.

 

Regards, 

David G.  

Intel Customer Support Technician 


David_G_Intel
Moderator
724 Views

Hello FabrizioT

 

Do you have any updates for this thread?

 

Regards, 

David G.  

Intel Customer Support Technician 


FabrizioT
Beginner
720 Views

Hi David_G,
I made other checks and the problem seems to be solved by replacing the PSU.
I think you can close the thread.
Thanks for the support.


Bye

David_G_Intel
Moderator
698 Views

Hello FabrizioT 

  

Thank you for the update.

  

We are glad to know you found a solution, thank you for taking the time to share this fix, and hopefully, it may help other community members experiencing similar behavior. Since the thread is now solved, we will proceed to close it. 

  

If you need any additional information, please submit a new question as this thread will no longer be monitored. 

  

Best regards, 

David G 

Intel Customer Support Technician 


 


Reply