Processors
Intel® Processors, Tools, and Utilities
14775 Discussions

XTU Problem i5

Torento
Beginner
491 Views

Hello everyone,

 

     When I bought my computer my operating system was windows 10 and it was working fine. The fans were getting activated when it was required  or cpu and ram usage were ok. However, after I upgraded my pc to win 11 problems started to show themselves.  I have detected these problems while I was playing Mount and Blade Bannerlord. Usually I use my computer with  office programs and java idles. After using w11 for the first time, I saw that idle's response time(opening, closing, saving)became poorer and computer started to  work slower compared to w10 version while using office programs. Than the opening and closing time got longer and longer.  I have scanned the system with McAffe(paid version) for dozens of time. Nothing showed itself. Than I deleted McAffe. There were no viruses. My RAM usage was %44 when there were no running applications. Therefore I decided to do a factory reset via using windows tool. Windows deleted every files and booted itself again. There is a small change in the performance but I still feel and see the laggings.  The RAM usage go beyond 24 percent to 40 when computer run no application. And when I opened the Device manager here  I saw problems in first photo:

 

 

 

To solve this issue I did everything Intel suggests. I uninstalled, deleted and installed back xtu component but the problem has not solved. I still see the same ram usage and the computer gets slower even moving curse from one side to another but constantly get faster than slower. I am about to go insane. Thinking about returning to w10 with a usb stick since 1 mount has passed ☹.

 

Here is my system and some extra information:

 

Hp Pavilon Gaming 15

SSD 512 GB

CPU i5 9th gen

GPU Nvidia Gtx 1650

Ram 16 GB

 

Extra information: When I am in the bios menu the fans are working at full speed(as it should be) and the computer never gets overheated. However, when I am entering to any game the heat goes to 90 degree and the fans never get activated as they get in bios menu. The worse thing is even I have this setup(gpu ram ect) I can not see more than 24-30 fps in any game in lowest settings☹ Also when I open system manager I see %95 cpu usuage than it gets lower.

 

 

 

(Aygıt sürücüsünün önceki kopyası hala bellekte olduğundan Windows bu donanım için aygıt sürücüsü yükleyemiyor. (Kod 38)

Eski bir sürümü hala bellekte varolduğundan sürücü yüklenemedi.) ---> Means  "Windows cannot load a device driver for this hardware because the previous copy of the device driver is still in memory. (Code 38)"

0 Kudos
3 Replies
DeividA_Intel
Employee
443 Views

Hello Torento, 


  

Thank you for posting on the Intel® communities. I am sorry to know that you are having issues with your Hp Pavilion Gaming 15.


  

In order to better assist you, please provide the following:  


1. Did you run all the Windows optional updates?

2. Did you update your BIOS?

3. Why do you think that this issue is caused by the Intel® Extreme Tuning Utility (Intel® XTU)?

4. Have you checked this issue with HP to confirm compatibility or check for any malfunction with the fan?



Regards,  

Deivid A.  

Intel Customer Support Technician  


0 Kudos
DeividA_Intel
Employee
423 Views

Hello Torento, 


 

I reviewed your post, please let me know if the issue was resolved, if not, do not hesitate, just reply back with the following information: 



Regards,  

Deivid A.  

Intel Customer Support Technician  


0 Kudos
DeividA_Intel
Employee
406 Views

Hello Torento, 


 

I was checking your thread and see that we have not heard back from you.  


I’m going to close your post, but if you need further assistance, please do not hesitate to create a new thread. 


 

Regards,  

Deivid A.  

Intel Customer Support Technician  


0 Kudos
Reply