Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Highlighted
Community Manager
1,795 Views

i5-6600k performance issue

Jump to solution

I bought all the pieces and built my own pc less than a month ago, including this i5-6600k processor.

I am having 10 - 20% cpu usage when I am just sitting on desktop, but if I watch a video or a stream on chrome, my CPU usage rises to nearly 100%. I am using 2 monitors atm, but i cannot watch any videos while playing due to 100% cpu usage (i get stuttering and fps drops). In BF1 my cpu usage never goes under 95%, usually sits at 100%. I sometimes get stuttering / huge lags, and my gpu usage is never over 30%. I have watched some videos where people play bf1 with worse gpu and the same processor and have over 80fps. I rarely get over 40. If i try to install new drivers, it says that "This computer does not meet the minimum requirements for installing the software." even though I have made sure that I have the right driver, win10, 64 bit and it was for i5-6600k. The intel driver update utility software doesn't find any drivers for my products either.

Right now I feel very bad cause my old i3-4330 worked better than my brand new i5-6600k. Any ideas would be appreciated.

Specs;

windows 10

i5-6600k

geforce gtx 1060 6gb

16gb ddr 4 ram

asrock z170a motherboard,

2x 500gb samsung evo 850 SSD

0 Kudos

Accepted Solutions
Highlighted
Community Manager
139 Views

Hello olba,

 

 

 

Do you have all cores running? Check in your BIOS and see if all cores are active?

 

 

Make sure you have the latest drivers install from AsRock website, also keep Windows up to date and to update your bios, in this case you will need to contact AsRock to get help how update your BIOS or you can do it downloading the BIOS if you feel confident to do it.

 

 

I suggest you to install the latest graphics driver from the Intel download center website.

 

 

It is recommended uninstalling the graphics driver first and then reinstall it, please see http://www.intel.com/content/www/us/en/support/graphics-drivers/000005598.html?wapkw=intel+display+a... Uninstalling the Intel® Graphics Driver and Intel® Display HDMI/Audio Driver, once you uninstall this driver, restart your system, and then manually install the latest driver that Intel has released:

 

 

Please see http://www.intel.com/content/www/us/en/support/graphics-drivers/000005629.html How to Manually Install an Intel® Graphics Driver in Windows® 10 & Windows 8* or Windows 8.1*

 

 

http://www.intel.com/content/www/us/en/support/graphics-drivers/000005474.html How to Manually Install a Graphics Driver in Windows 7*

 

 

Download the graphics driver here: https://downloadcenter.intel.com/download/26228/Intel-Graphics-Driver-for-Windows-10-and-Windows-7-8... https://downloadcenter.intel.com/download/26228/Intel-Graphics-Driver-for-Windows-10-and-Windows-7-8...

 

 

 

 

 

Best wishes,

 

 

 

Ivan

 

 

View solution in original post

5 Replies
Highlighted
Valued Contributor I
139 Views

Hello olba,

http://ark.intel.com/products/88191 Intel® Core™ i5-6600K Processor (6M Cache, up to 3.90 GHz) Specifications

One might find the information on Core i5-6600K processor from the above link.

http://www.asrock.com.tw/mb/Intel/Z170A-X13.1/ ASRock > Z170A-X1/3.1

http://www.asrock.com.tw/mb/Intel/Z170A-X1/ ASRock > Z170A-X1

One might also find the information on the related mobo from the above links.

High CPU usage might be caused by the wrong settings on SETUP, problems on firmware, hardware drivers and so forth. But would you please first start up the Task Manager by click Ctrl+Shift+ESC together, and click the Details tab on it, to find what process consume your processors that a lot?

I am expecting to hear your replies!

Best Regards,

Aaron Janagewen

0 Kudos
Highlighted
Community Manager
139 Views

Hi!

Thanks for answering. I have been looking into this matter for quite a while now, and I have checked all those links.

I took some gyazo screenshots of my task manager, I'm sorry for it being in Finnish. https://gyazo.com/30bcf0fff00b0ddbae47876aa9162ce8 https://gyazo.com/30bcf0fff00b0ddbae47876aa9162ce8

 

This first pic is when I am playing BF1.

This one is during BF1 startup https://gyazo.com/952d1847fa7fdac7fa38c3d2190a21c1 Gyazo - 952d1847fa7fdac7fa38c3d2190a21c1.png

0 Kudos
Highlighted
Valued Contributor I
139 Views

I just take a look around those pictures you post, but I find nothing strange. Maybe that is the software problem rather than hardware. But I would also want to hear others' ideas! Sorry! I could not solve this problem for you!

0 Kudos
Highlighted
Community Manager
140 Views

Hello olba,

 

 

 

Do you have all cores running? Check in your BIOS and see if all cores are active?

 

 

Make sure you have the latest drivers install from AsRock website, also keep Windows up to date and to update your bios, in this case you will need to contact AsRock to get help how update your BIOS or you can do it downloading the BIOS if you feel confident to do it.

 

 

I suggest you to install the latest graphics driver from the Intel download center website.

 

 

It is recommended uninstalling the graphics driver first and then reinstall it, please see http://www.intel.com/content/www/us/en/support/graphics-drivers/000005598.html?wapkw=intel+display+a... Uninstalling the Intel® Graphics Driver and Intel® Display HDMI/Audio Driver, once you uninstall this driver, restart your system, and then manually install the latest driver that Intel has released:

 

 

Please see http://www.intel.com/content/www/us/en/support/graphics-drivers/000005629.html How to Manually Install an Intel® Graphics Driver in Windows® 10 & Windows 8* or Windows 8.1*

 

 

http://www.intel.com/content/www/us/en/support/graphics-drivers/000005474.html How to Manually Install a Graphics Driver in Windows 7*

 

 

Download the graphics driver here: https://downloadcenter.intel.com/download/26228/Intel-Graphics-Driver-for-Windows-10-and-Windows-7-8... https://downloadcenter.intel.com/download/26228/Intel-Graphics-Driver-for-Windows-10-and-Windows-7-8...

 

 

 

 

 

Best wishes,

 

 

 

Ivan

 

 

View solution in original post

Highlighted
Community Manager
139 Views

Yes! It worked. I updated my bios version (I had 1.3, newest is 2.2) and now i get over 130 fps in BF1 on ultra! Thanks for help.

0 Kudos