Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
CFors5
Beginner
120 Views

OK I have a system ASUS Deaktop, WIN10 PRO 64bit with 2 sets of Raid (1=2x1GB Seagate 7200rpm drives and 2=2x2GB WD 7200rpm) and the C: drive is a 480GB SSD. 16Gb RAM. QUESTION: when the computer starts up MY system I also have Zone Alarm Extreme

My system only becomes ready (task bar icons all Green) ONLY after Intel RST comes up on the task bar.

 

I have tried to change the order BUT RST is always last.

 

Is this due to the RAID loading or can I change this.

 

The computer works well if I don't try logging or jump the system to do something before the complete start is completed.

 

I have included a full spec of the system

Summary

Operating System

Windows 10 Pro 64-bit

CPU

Intel Core i7 6700K @ 4.00GHz 28 °C

Skylake 14nm Technology

RAM

16.0GB Dual-Channel GSKILL Matched) @ 1069MHz (15-15-15-36)

Motherboard

ASUSTeK COMPUTER INC. Z170M-PLUS (LGA1151) 31 °C

Graphics

2350 (1920x1080@60Hz)

2350 (1920x1080@60Hz)

2048MB ATI AMD Radeon HD 7800 Series (Sapphire/PCPartner) 32 °C

Storage

447GB Corsair Force LE SSD (SSD) 30 °C

1863GB Intel Raid 1 Volume (RAID 1)

931GB Intel Raid 1 Volume (RAID 1)

Optical Drives

ATAPI iHAS120 D

Audio

Realtek High Definition Audio

Operating System

Windows 10 Pro 64-bit

Computer type: Desktop

Installation Date: 26/11/2019 9:35:57 pm

Windows Security Center

User Account Control (UAC) Enabled

Notify level 2 - Default

Windows Update

AutoUpdate configured

Windows Defender

Windows Defender Disabled

Firewall

Firewall Enabled

Display Name ZoneAlarm Extreme Security Firewall

Antivirus

ZoneAlarm Extreme Security Antivirus

Antivirus Enabled

Virus Signature Database Up to date

ZoneAlarm Extreme Security Antivirus

Antivirus Enabled

Virus Signature Database Up to date

Windows Defender

Antivirus Disabled

Virus Signature Database Up to date

 

Your response would be appreciated.

0 Kudos
6 Replies
AdrianM_Intel
Moderator
46 Views

Hello CFors5,

 

Thank you for posting on the Intel® communities.

 

This might be an expected behavior since this configuration has 2 mechanical drives running loading the RAID configuration, also the system while loading is going to analyze the RAIDs in order to make sure that there is not a failure on the disks or damages on the array which depending on the workload it could take some time.

 

  • Was working faster before?
  • Is this a new array set up?

 

Please generate the following reports so we can take a look into the configuration:

 

Intel® Rapid Storage Technology report. 

  • Open the Intel Rapid Storage Technology user interface (Start > Programs > Intel > Intel® Rapid Storage Technology). 
  • Click the Help icon. 
  • Click the System Report icon. 
  • Click Save. 
  • Attach the report to the thread. 

 

Intel® System Support Utility (Intel® SSU) 

  • Intel® SSU Download link 
  • Open the application and click on "Scan" to see the system and device information. By default, Intel® SSU will take you to the "Summary View". 
  • Click on the menu where it says "Summary" to change to "Detailed View". 
  • To save your scan, click on "Next", then "Save". 

 

If possible please make a video so we can see the delay or the time that your system takes to be usable.

 

 

Regards,

 

Adrian M.

Intel Customer Support Technician

CFors5
Beginner
46 Views

The system from Memory From switch on until fully up around 5minutes…..

1. Switch on to 2

2. Windows Login to 3

3. Desktop full up and all green taskbar icons…

I have found if I wait between 1 and 2 (the orb stops spinning before I login then Login and then wait further for the Taskbar Icons to be all green.

If I dont wait then sometimes my ZoneAlarm Extreme does load or appear on the taskbar.

Regards Carl

Carl Forster

 

AdrianM_Intel
Moderator
46 Views

Hello CFors5,

 

Thank you for your reply.

 

Could you please confirm the following :

 

  • Was it working faster before?
  • Is this a new array set up?

 

Please share the reports.

 

Note:

The previous post was modified to delete personal information.

 

Regards,

 

Adrian M.

Intel Customer Support Technician

 

 

 

CFors5
Beginner
46 Views

No its always been like this just with time on my hands see if I can find out why…. I have noticed that my Intel RST icon is the last to come up and my AV after that. Its like the AV is waiting for the RST to load before giving the green light. No a problem I have come to live with it, just thought might be a fix.. Regards Carl Carl Forster Flat 3 30 Trinity Crescent Pirimai Napier, 4112 Ph: (06) 834-3472 Mob: 021 223-6313 E-Mail: carlsf@orcon.net.nz This e-Mail has been checked using Zone Alarm Extreme 2019 (ver 15.6.121.18102)
AdrianM_Intel
Moderator
46 Views

Hello CFors5,

 

Thank you for your reply.

 

This might be related to the AV (Antivirus) since it might need to scan all the system to make sure that you are protected against malware, by any chance have you tested the behavior by disabling the antivirus to check if it works faster.

 

You might check with the software developer how to disable it or how to run the system without it for testing porpuses.

 

Best regards,

 

Adrian M.

Intel Customer Support Technician

CFors5
Beginner
46 Views

No I have tried that NO problem Im happy with it as it is.

 

Thanks

 

Regards Carl

Reply