Solid State Drives (NAND)
Support for Issues Related to Solid State Drives based on NAND technology
Announcements
This community is designed for sharing of public information. Please do not share Intel or third-party confidential information here.
3779 Discussions

SATA/SAS backplane shows no activity leds when accessing Intel SSD's. Other drives do show activity.

DPere4
Beginner
1,167 Views

I have a 12 drive backplane which can host both SATA and SAS drives.

8 of the slots are occupied with 4TB spinning Hitachi drives. Those drives blink the activity LED's when being accessed.

2 of the slot are occupied with 512GB Intel SSD5 (SSDSC2KW512G8X1) drives. No matter how hard you utilize those two SSD drives no LED activity shows.

The backplane is connected to a 16 port 12Gbps Adaptec/Microsemi controller.

The PC manufacturer (SuperMicro) has suggested it is the SSD drive that is not sending the correct activity pulses to the backplane.

Is this something that can be addressed via software/settings for the drive itself?

Thanks

0 Kudos
1 Reply
idata
Community Manager
177 Views

Hello generatorlabs,

 

 

Thanks for posting in our community.

 

 

The Intel® SSD 545s Series has no LED of its own. In this case, lights are reported by the adapter/controller. Not all drives use the same pin configuration, it is possible the adapter is not using the right ones for these SATA SSDs.

 

 

We recommend updating the firmware/BIOS on system, controller and https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000017245/memory-and-storage.html drives.

 

 

Please let us know if there's anything else we can do for you.

 

 

Best regards,

 

Eugenio F.
Reply