Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
idata
Community Manager
1,768 Views

Firmware required?

I installed my 320 SSD, cloned from my old HHD using the provided software. It runs fine, but the benchmarks are low. Was I supposed to install firmware before I cloned it? Didnt remember seeing anything about firmware in the directions.

CrystalDiskMark:

218 MB/s Read Speed

92 MB/s Write Speed

I thought they would have been higher! Any help is appreciated.

0 Kudos
7 Replies
idata
Community Manager
95 Views

Throughput looks reasonable to me, but it's highly likely your partition(s) aren't aligned on an 8KByte boundary. It depends on what cloning tools you used. Since you've already created the partition(s), realigning them can be done through a commercial tool like Paragon's Alignment Tool.

You can verify incorrect alignment by using AS SSD Benchmark. If it says "xxx K BAD" in the upper left, then the partition is not properly aligned.

idata
Community Manager
95 Views

I confirmed that my Bios and firmware were up to date, I ran it again and this time got 237 read/ 95 write. I will take your suggestion and see what I get. Thanks.

idata
Community Manager
95 Views

I ran AS SSD. I got 188 Read, 88 Write. Top left corner says pciide - BAD and below that it says 31K - BAD. I used the Intel data migration tool that came with the SSD to clone the drive.

idata
Community Manager
95 Views

I ran Paragon, read speed increased from 188 to 210 MB/s. But my write speed decreased from 87 to 84 MB/s. It now reads 2048K - OK, but still says pciide - BAD.

I really expected the write speed to go way up, so the question is whether or not I return the drive and get an OCZ, which I already have and runs at 167 Write speed.

idata
Community Manager
95 Views

The "pciide - BAD" message indicates that your system (which is almost certainly Windows 7) is using the Microsoft IDE driver rather than AHCI or Intel-specific drivers. As such, your performance will be decreased. If you switch to AHCI, be aware you will need to reinstall your entire OS given device string changes that happen (you can blame Microsoft for this; FreeBSD, Linux, etc. all let you change underlying IDE vs. AHCI types without any need to reinstall).

You can read more about it http://www.ocztechnologyforum.com/forum/showthread.php?90860-AS-SSd-show-quot-pciide-BAD-quot here or http://www.google.com/search?q=as+ssd+%2B%22pciide%22&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:o... here. This is outside the scope of Intel-specific issues; this has to do with OS drivers, not the SSD itself.

Finally, this forum is to discuss Intel products, not OCZ products. Comparing products here is more or less pointless. If you're happier with OCZ products, go with OCZ products. You should always use what works best for you.

idata
Community Manager
95 Views

I have an Asus Essentio 5571, that came without the install disc. Can I set my bios for AHCI and clone the drive again? My Bios has no option for AHCI at least not that I can see now with the OS on it.

idata
Community Manager
95 Views

If your BIOS has no option for AHCI, and your system indicates you're using the classic IDE driver, what makes you think you can use AHCI? :-)

According to http://wiki.linuxmce.org/index.php/ASUS_Essentio-CS5110 this Linux page (since I couldn't find the southbridge chipset mentioned anywhere else), your chipset is ICH8. Intel made many different revisions of the ICH8, and from what I can find http://www.intel.com/Assets/PDF/datasheet/313056.pdf in the product specification only the RAID models support AHCI. RAID and AHCI are separate technologies, please keep that in mind. The ICH8R, ICH8DH, ICH8DO, and ICH8M-E are the only models of ICH8 which appear to support AHCI.

Your board might support AHCI but Asus may have chose not to include support for it. There isn't much you can do about it. If the BIOS doesn't show any SATA controller mode operation change (from IDE or sometimes called "Enhanced") to AHCI, then you're out of luck.

There is nothing else you can do. You will have to accept the performance you have, and you will have to ignore the "pciide - BAD" message AS SSD tells you; you'll simply have to remember you're using a non-AHCI interface.

Reply