Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Highlighted
Beginner
1,201 Views

Intel 750 1.2 TB U.2 not detected Asrock Fatality Z170 ITX

Hey I recently got my hands on the Intel 750 Series 1.2TB NVME U.2 drive. I'm really excited to use it, but I can't seem to get my BIOS to detect it. I've searched most of the support threads on here, and none of the suggestions have worked.

Here is my setup:

Intel i5 6600k

Asrock Z170 Fatality ITX/AC

Corsair 2x16gb

PNY GTX 1080

Silverstone SG600

Samsung EVO 850

I've checked the motherboard specs, and it says that the M.2 is NVME compatible and has 4 PCIE 3.0 Lanes. I'm using the Asus Hyperkit adaptor, and I've made sure to also plug in the extra Sata power connector on the mSAS to U.2. All the connections are tight and snug.

The motherboard is updated to the latest BIOS (P7.10). I also tried to use the Driver utility, and it did not detect the drive. Intel SSD data tool also yielded no results. Any suggestion is appreciated!

Thanks,

jdchen

Tags (1)
0 Kudos
6 Replies
Highlighted
Community Manager
28 Views

Re: Intel 750 1.2 TB U.2 not detected Asrock Fatality Z170 ITX

Hello Jdchen,

 

 

We understand you have the SSD 750 U.2 drive but it is not detected.

 

Now, since you mentioned that the Intel® Driver Utility did not find drivers, we would like you to please try https://downloadcenter.intel.com/download/26451/Intel-SSD-Data-Center-Family-for-NVMe-Drivers this driver and let us know if this work.

 

 

The driver is the NVMe* driver you need to use this SSD properly. Let us know if it works.

 

 

Regards,

 

Nestor C

 

0 Kudos
Highlighted
Beginner
28 Views

Re: Intel 750 1.2 TB U.2 not detected Asrock Fatality Z170 ITX

Hi, sorry for the misunderstanding. I've already tried to install the "Intel SSD Data Center Family for NVMe Drivers", as mentioned in many of the other threads that I googled. The installation fails with the message: "The setup program ended prematurely because of the following error: Device not detected".

0 Kudos
Highlighted
Community Manager
28 Views

Re: Intel 750 1.2 TB U.2 not detected Asrock Fatality Z170 ITX

Hi Jdchen,

 

 

Thanks for responding.

 

Based on the whole description and understanding that the drive is not even detected in BIOS, we found the following information from Asus's* website:

 

 

-The motherboard requires the latest BIOS with enabling the [Hyper Kit] option under BIOS\Advanced Mode\PCH Storage for ASUS Hyper Kit. Please refer to each motherboard product download page for details.

 

 

Checking the http://asrock.pc.cdn.bitgravity.com/Manual/Fatal1ty%20Z170%20Gaming-ITXac.pdf manual for your computer, on page 59 you will see the settings for advanced mode.

 

 

Another thing to mention is that, even though the adapter is compatible with Z170 chipsets, it is an Asus* branded, so it may work with your system, but we do suggest to you to contact ASRock* to make sure it is fully compatible or if they can provide another adapter.

 

 

We will be waiting for your response.

 

 

Regards,

 

Nestor C
0 Kudos
Highlighted
Beginner
28 Views

Re: Intel 750 1.2 TB U.2 not detected Asrock Fatality Z170 ITX

I solved the issue, so I'm posting my solution just in case someone might be in a similar situation.

As you mentioned, the Asus Hyperkit did not work with Asrock's Ultra M.2 slot. I purchased an Asus Z270i and tested it again. The drive finally showed up in the BIOS after enabling Hyperkit Mode. The drive was not detected unless I enabled Hyperkit mode.

Thanks again for all the help!

0 Kudos
Highlighted
Community Manager
28 Views

Re: Intel 750 1.2 TB U.2 not detected Asrock Fatality Z170 ITX

Hello Jdchen,

 

 

We are so glad to hear your issue was resolved with some of the recommendations we provided and we thank you for providing your inputs about the resolution of this case.

 

This will definitely help some other users to find it as a possible solution.

 

 

Regards,

 

Nestor C
0 Kudos
Highlighted
Beginner
14 Views

Re: Intel 750 1.2 TB U.2 not detected Asrock Fatality Z170 ITX

I had a similar problem with my Asus Maximus VIII Extreme mobo unable to detect my Intel 750 u.2 ssd. I'm posting my solution here because this thread is the closest to on point that I've found, despite the different mobo. Hopefully it helps someone avoid the embarrassing amount of time I've spent troubleshooting this.

After trying literally everything else in the universe, I purchased a U.2 to PCIe adapter (https://www.amazon.com/gp/product/B072JK2XLC/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o05_s00?ie=UTF8&psc=1) with the plan of trying the ssd on another PC to salvage the files. Before doing so, I gave it a try on my main PC, and the drive showed right up in BIOS. I was able to boot to it and everything.

I'm not sure, but I think now that the drive is recognized I should be able to fix the problem for real by installing Intel's NVMe drivers: https://www.amazon.com/gp/product/B072JK2XLC/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o05_s00?ie=UTF8&psc=1

Hope this helps someone!

0 Kudos