Wireless
Participate in insightful discussions regarding issues related to Intel® Wireless Adapters and technologies
7587 Discussions

AX201 Bluetooth dead after sleep (S3) and resume

pawelwod
Beginner
5,323 Views

Can someone kindly look at the kernel issue described here https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=209659 ?

 

On linux S3 is broken for AX201 BT device. Device is gone and BT is dead after resume.

 

I know it's only XXI century but I would be  delighted if I can connect my BT mouse to my laptop once again.

 

Thanks.

Labels (1)
0 Kudos
15 Replies
Steven_Intel
Moderator
5,278 Views

Hello pawelwod,


Thank you for posting on the Intel® communities.


In order to better assist you, please provide the following information:


  • Was the Bluetooth working fine before after coming back from sleep? If so, was there any change before the issue started?
  • Was your wireless adapter pre-installed in your Lenovo ThinkBook 15?
  • Are you having problems with Wi-Fi too, or is it just with Bluetooth?


As well, please get a report using our Intel® System Support Utility for Linux https://www.intel.com/content/www/us/en/download/18895/26735/intel-system-support-utility-for-the-linux-operating-system.html? and attach it to your reply.


Best regards,


Steven G.

Intel Customer Support Technician.


0 Kudos
pawelwod
Beginner
5,262 Views

> Was the Bluetooth working fine before after coming back from sleep?

Yes, before first sleep BT is working totally fine. I can connect mouse, keyboard, audio and any other device.

> If so, was there any change before the issue started?

This part I don't understand. After laptop coming back from sleep there is no BT available. Whole BT functionality is gone.

 

> Was your wireless adapter pre-installed in your Lenovo ThinkBook 15?

It's builtin into the laptop. I don't have more details.

 

> Are you having problems with Wi-Fi too, or is it just with Bluetooth?

No, WiFi is working fine all the time.

 

> As well, please get a report using our Intel® System Support Utility for Linux https://www.intel.com/content/www/us/en/download/18895/26735/intel-system-support-utility-for-the-li...? and attach it to your reply.

 

Here you are. I removed sensitive data from the command output (serials, MAC/IP address etc).
The tool is outdated, so adding also output from lshw.

 

BT is quite important to me so please contact me in any form (including directly) if you need some real time debugging or logs.

 

 

0 Kudos
Steven_Intel
Moderator
5,245 Views

Thank you for your response.


I apologize, I explained wrong. I meant if there was any change before the issue started or has it always been like that?


Best regards,


Steven G.

Intel Customer Support Technician.


0 Kudos
pawelwod
Beginner
5,222 Views

It was always like that on linux.

0 Kudos
Steven_Intel
Moderator
5,199 Views

Thank you for your response.


I will work on this issue and let you know as soon as I have an update.


Best regards,


Steven G.

Intel Customer Support Technician.


0 Kudos
Steven_Intel
Moderator
5,170 Views

Hello pawelwod,


In order to continue with our investigation, could you please help us with the undermentioned information?


  • Are you using a single OS or dual-boot operating systems (Ubuntu & Win10) on the Lenovo ThinkBook 15IIL?
  • Is the issue occurring when Bluetooth device does not pair with any devices? If so, what is the failure rate?



As well, try the following and check if Bluetooth still fails to be detected after resuming from S3:


  • Unmount the Dell Dock (and other USB devices)
  • Try to plug the Dock to other USB ports (if available)


Try the following workarounds to disable USB auto-suspend specifically for AX201:



Best regards,


Steven G.

Intel Customer Support Technician.


0 Kudos
pawelwod
Beginner
5,149 Views

Yes, it's dual boot on separated SSD.

100% reproduction rate when nothing is paired.

 

Unmounted Dell Dock and all other devices - just laptop. No change.

 

Disabled autosuspand using steps you provided:

Bus 004 Device 001 ID 1d6b:0003 control = auto, autosuspend_delay_ms =    0 -- Linux Foundation 3.0 root hub (hub)
Bus 003 Device 005 ID 13d3:5415 control = auto, autosuspend_delay_ms = 2000 -- IMC Networks Integrated Camera (uvcvideo)
Bus 003 Device 003 ID 04f3:0c4b control = auto, autosuspend_delay_ms = 2000 -- Elan Microelectronics Corp. ELAN:Fingerprint (no driver)
Bus 003 Device 008 ID 8087:0026 control = on,   autosuspend_delay_ms =   -1 -- Intel Corp. AX201 Bluetooth (btusb)
Bus 003 Device 001 ID 1d6b:0002 control = auto, autosuspend_delay_ms =    0 -- Linux Foundation 2.0 root hub (hub)
Bus 002 Device 001 ID 1d6b:0003 control = auto, autosuspend_delay_ms =    0 -- Linux Foundation 3.0 root hub (hub)
Bus 001 Device 001 ID 1d6b:0002 control = auto, autosuspend_delay_ms =    0 -- Linux Foundation 2.0 root hub (hub)

Still no change.

 

Paweł

0 Kudos
Steven_Intel
Moderator
5,143 Views

Thank you for you response.


I will keep working in this case. As soon as I have an update, I will let you know.


Best regards,


Steven G.

Intel Customer Support Technician.


0 Kudos
Steven_Intel
Moderator
5,106 Views

Hello pawelwod,


In order to continue, please try the following steps:



Step 1. Unmount other USB devices and do not pair any Bluetooth devices,


#lshw

#lsusb

# sudo btmon -w hci-snoop.log


Step 2. [Start to reproduce the issue]


Step 3. Once issue is reproduced, press CTRL+C to stop btmon logging


Step 4. Provide output of the following commands:


#lshw

#lsusb

# hcitool cmd 3f 05

# sudo dmesg > dmesg.log



I look forward to hearing from you.


Best regards,


Steven G.

Intel Customer Support Technician.


0 Kudos
pawelwod
Beginner
4,936 Views

Here are the logs you asked for.

0 Kudos
pawelwod
Beginner
4,877 Views
0 Kudos
pawelwod
Beginner
4,857 Views

@Steven_Intel Poking again. Any news? Will someone  really take a look into this?

0 Kudos
Steven_Intel
Moderator
5,092 Views

Were you able to check the previous post?


Let us know if you still need assistance.


Best regards,


Steven G.

Intel Customer Support Technician.


0 Kudos
Steven_Intel
Moderator
5,035 Views

Since we have not heard back from you, we will close this thread. If you need any additional information, please submit a new question, as this thread will no longer be monitored.

 

Best regards,

 

Steven G.

Intel Customer Support Technician.


0 Kudos
pawelwod
Beginner
5,021 Views

Sorry, I will gather logs you requested but I have too much work right now.

I'll be back with logs in first week of July (putting the task in my calendar )

0 Kudos
Reply