Wireless
Participate in insightful discussions regarding issues related to Intel® Wireless Adapters and technologies
7587 Discussions

Not getting any speed after getting connected to 5G network. I am using Intel(R) Wi-Fi 6E AX driver.

Gitish
Beginner
1,133 Views

I am using Intel(R) Wi-Fi 6E AX211 160MHz driver. When i connect to 4G network (2.4Ghz) it gives me 80mbps speed without any issue. But when i connect to 5G network (5Ghz) it gives me no speed. Also it keeps on disconnecting from 5G network.

My device configuration is 

Motherboard- msi pro z690-a wifi ddr5

processor- i5-13600k

Windows- 11

wireless driver- Intel(R) Wi-Fi 6E AX211 160MHz

 

Note- On other devices i am getting more than 200mbps speed using same 5G network.

Please look into this.

0 Kudos
6 Replies
DeividA_Intel
Employee
1,099 Views

Hello Gitish,  


  

Thank you for posting on the Intel® communities. I am sorry to know that you are having issues with your Intel® Wi-Fi 6E AX211.   

  

In order to better assist you, please provide the following:  


1. Is this the original adapter that came pre-installed on your computer or did you change/install the adapter to this one?   

2. Is the Bluetooth working?   

3. What is the brand and model name of your router/modem?

4. Are you using antennas?

5. Do you have the same issue if you connect to a different network?

6. Do you know if this issue is recent? Was it working before?


 

Regards,  

Deivid A. 

Intel Customer Support Technician 


0 Kudos
Gitish
Beginner
1,076 Views

Hello David, thanks for your reply. Here is more information as you requested.

 

1. Is this the original adapter that came pre-installed on your computer or did you change/install the adapter to this one?   

I recently in January assembled my system. Windows 10 was installed first. There was no wifi driver installed then. After that I upgraded to windows 11 and a wifi driver got installed automatically. I don't remember if it was this or other. But when i upgraded my internet connection to 5G and encountered the issue I checked the driver, and the driver is same as now (Intel(R) Wi-Fi 6E AX211 160MHz). Also then, i uninstalled the driver and installed the latest available from intel site which is same (Intel(R) Wi-Fi 6E AX211 160MHz).

 

2. Is the Bluetooth working?   

Yes, bluetooth is working fine.

 

3. What is the brand and model name of your router/modem?

Brand- Revo

Model- RVXPON302WAC

 

4. Are you using antennas?

The motherboard has inbuilt wifi, it uses antennas.

 

5. Do you have the same issue if you connect to a different network?

My internet connection has two bands, one if 5G (5Ghz) and other is 4G (2.4Ghz). It works fine with 4G but no speed with 5G.
I don't have any other 5G network.

 

6. Do you know if this issue is recent? Was it working before?

Before I was using only 4G network, and it was working well. As i upgraded my internet connection to 5G, the 5G network doesn't work on my system (working well on my other devices though). 4G is working fine as before.

 

Looking forward for the solution.

Thanks.

0 Kudos
DeividA_Intel
Employee
1,029 Views

Hello Gitish, 



Thanks for your confirmation. In order to continue further, I would like you to try the following:


1. Install the latest driver version:

2. Test the 2.4GHz and 5GHz bands on a different network (AP/router)?

3. Run all the Windows optional updates.

4. Check with MSI to confirm if you have the latest BIOS version (7D25vAB).



Regards,  

Deivid A. 

Intel Customer Support Technician 


0 Kudos
Gitish
Beginner
870 Views

Hi,

I have installed latest intel wireless driver, i.e. 22.220.0
I have not any other network to test (I will test it once i get any option)
I have run all the windows update

I have updated the BIOS to latest version i.e. 7D25vAB

 

Still i have same issue.

Let me know further solution..

Thanks

0 Kudos
DeividA_Intel
Employee
998 Views

Hello Gitish, 



After checking your thread, I would like to know if you need further assistance. 


If so, please let me know. 


 

Regards,  

Deivid A.  

Intel Customer Support Technician  


0 Kudos
DeividA_Intel
Employee
948 Views

Hello Gitish, 


 

I was checking your thread and see that we have not heard back from you.  


I’m going to close your post, but if you need further assistance, please do not hesitate to create a new thread. 


 

Regards,  

Deivid A.  

Intel Customer Support Technician  


0 Kudos
Reply