Wireless
Issues related to Intel® Wireless Adapters and technologies
Announcements
Bluetooth mouse lag problem on specific systems with 11th Gen Intel processors. See details here.

How to Enable Wi-Fi 6E/ 6GHz Band Using Intel® Wi-Fi 6E AX210 (Gig+)
5648 Discussions

Signal strength problems with Intel(R) Wi-Fi AX200 160Mhz

vifilix
Beginner
216 Views

I bought this wifi card recently to be used in a personal computer and it worked amazing up until yesterday. What is odd, though, is that the wifi card was working perfectly fine on that day and when I turned off the computer to have a meal and then went to turn it on again, the wifi card seemed to want to act poorly.

My internet download speeds with this card were an average 111 Mbps in my household before the incident yesterday and now they are a measly 3-4 Mbps. As a result, any online game is unplayable due to constant packet loss and ping spikes, some of which hit above 15000 ping. Outrageous!

I have tried redownloading drivers, reverting to old drivers, using a different DNS server, rebooting the router, trying less crowded channels for the router to use, messing with a few settings that have worked for others in device manager. EVERYTHING! But nothing has worked. 

It is definitely the wifi card as my crappier usb wifi adapter which before yesterday was 2x as worse as this card produces its usual result of 50 Mbps.

On a side note, the wifi card loves to use 2.4 Ghz speeds even though I set it to prefer 5 Ghz after the incident.

Any help would be MUCH appreciated!

 

0 Kudos
3 Replies
Alberto_Sykes
Employee
201 Views

vifilix, Thank you for posting in the Intel® Communities Support.


In order for us to provide the most accurate assistance on this matter, we just wanted to confirm a few details about your system:

What is the model of the Router?

What is the model of the motherboard?

If this is a laptop, what is the model of it?

Is this a new computer?

Did you make any recent hardware/software changes?

When did the issue start?

The wireless card, did you purchased it separately or did it came installed on the computer?

Which Windows* version are you using?

Does the problem happen at home or work environment?

Please provide the SSU report so we can verify further details about the components in your platform, please check all the options in the report including the one that says "3rd party software logs":

https://downloadcenter.intel.com/download/25293/Intel-System-Support-Utility-for-Windows-?product=91...


Any questions, please let me know.


Regards,

Albert R.


Intel Customer Support Technician

A Contingent Worker at Intel


Alberto_Sykes
Employee
181 Views

Hello vifilix, I just wanted to check if you saw the information posted previously and if you need further assistance on this matter?


Regards,

Albert R.


Intel Customer Support Technician

A Contingent Worker at Intel


Alberto_Sykes
Employee
169 Views

Helo vifilix, Since I have not heard back from you, we are closing the case, but if you have any additional questions, please post them on a new thread so we can further assist you with this matter.


Regards,

Albert R.


Intel Customer Support Technician


Reply