Intel® NUCs
Support for Intel® NUC products
Announcements
Do you have improvements you would like us to make on this community site? If so, we would love to hear your feedback! Click here for an 8 question survey. Thanks!

11290 Discussions

NUC8i7BEH fan noise after BIOS update from 0077 to 0078

Konstantin
New Contributor I
934 Views

I have the following cooling settings in BIOS:

 

Fan Control Mode: Custom

Primary Temperature Sensor: Processor

Fan off capability: off

Minimum Temperature: 80

Minimum Duty Cycle: 30

Duty Cycle Increment: 4

 

Second Temperature Sensor: Memory

Minimum Temperature: 65

Minimum Duty Cycle: 20

Duty Cycle Increment: 4

 

See my related question https://forums.intel.com/s/feed/0D50P00004Y5R9kSAF

 

With this settings fan speed was 1300 RPM and process temperature was around 42 C. Fan sound was comfortable for me.

 

But after BIOS upgrade to version 0078 fan speed is 1900rpm by default. All cooling settings are the same, temperature is also around 40 C.

 

After downgrade to the previous version 0077 fan speed is still minimum 1900rpm.

 

How I can restore my previous fan speed?

0 Kudos
1 Solution
Konstantin
New Contributor I
714 Views

So today I updated BIOS to version 78 and changed settings to the following:

 

Fan Control Mode: Custom

Primary Temperature Sensor: Processor

Minimum Temperature: 65

Minimum Duty Cycle: 19

Duty Cycle Increment: 2

 

Seems all OK now. Fan speed during base usage is around 1200 RPM (sounds quiet) and temperature is around 42C. Under load (I tested on video game) temperature is not exceed 72C. I don't know exactly fan speed under load (because OS doesn't detect fan speed sensor), but it's not very loud as before and has more smooth curve.

 

Just for information, I use Ubuntu Linux 19.10 on NUC.

 

 

View solution in original post

14 Replies
Konstantin
New Contributor I
714 Views

This is strange, but when I return settings back to

 

Fan Control Mode: Custom

Primary Temperature Sensor: Processor

Fan off capability: off

Minimum Temperature: 75

Minimum Duty Cycle: 20

Duty Cycle Increment: 4

 

Second Temperature Sensor: Memory

Minimum Temperature: 65

Minimum Duty Cycle: 20

Duty Cycle Increment: 4

 

fan speed was returned to 1350 RPM. After changing Minimum Temperature to 80 and Minimum Duty Cycle to 30, all works as before. BIOS version is 0077 (BECFL357.86A.0077.2019.1127.1452).

n_scott_pearson
Super User Retired Employee
714 Views

Do the following (don't skip any steps):

 

  1. Install BIOS 78.
  2. Use F2 to start Visual BIOS.
  3. Use F9 to reset BIOS configuration to defaults.
  4. Use F10 to save this configuration and exit Visual BIOS.
  5. Again use F2 to enter Visual BIOS.
  6. Modify FSC configuration to be the same as you have above. Note: use 75, not 80; this lets temperature get too close to Tjmax under high loads.
  7. Make any other changes (Boot Order, etc.) that you absolutely require in BIOS configuration.
  8. Use F10 to save this configuration and exit Visual BIOS.
  9. Test.

 

See if this does it correctly.

...S

 

Konstantin
New Contributor I
714 Views

> 6. Note: use 75, not 80; this lets temperature get too close to Tjmax under high loads.

 

My related problem https://forums.intel.com/s/feed/0D50P00004Y5R9kSAF was about that. In this case fan becomes VERY loud too quickly.

Konstantin
New Contributor I
714 Views

There is item In release notes for BIOS version 0078:

 

> New Fixes/Features:

> • Fixed issue regarding checking performance monitor and fan

> control mode.

 

https://downloadmirror.intel.com/29453/eng/BE_0078_ReleaseNotes.pdf

 

Can this fix refer to my issue?

Konstantin
New Contributor I
714 Views
n_scott_pearson
Super User Retired Employee
714 Views

Yes, as I indicated below, I am waiting for a better explanation of the fix that they did from the BIOS TME.

...S

Konstantin
New Contributor I
715 Views

So today I updated BIOS to version 78 and changed settings to the following:

 

Fan Control Mode: Custom

Primary Temperature Sensor: Processor

Minimum Temperature: 65

Minimum Duty Cycle: 19

Duty Cycle Increment: 2

 

Seems all OK now. Fan speed during base usage is around 1200 RPM (sounds quiet) and temperature is around 42C. Under load (I tested on video game) temperature is not exceed 72C. I don't know exactly fan speed under load (because OS doesn't detect fan speed sensor), but it's not very loud as before and has more smooth curve.

 

Just for information, I use Ubuntu Linux 19.10 on NUC.

 

 

View solution in original post

AlHill
Super User
714 Views
Konstantin
New Contributor I
714 Views
Konstantin
New Contributor I
714 Views

Also as you can read from the following topic https://forums.intel.com/s/question/0D70P000006vqd8SAA this is OS independent problem.

n_scott_pearson
Super User Retired Employee
714 Views

From that ambiguous description? I have no idea. I am checking with team...

...S

LeonWaksman
Super User
714 Views
n_scott_pearson
Super User Retired Employee
714 Views

See the update I posted to that conversation.

...S

AUser9
Novice
714 Views

I want an always-on silent box. This is what I have done with satisfaction in the BIOS settings:

 

- Turbo boost disabled (but I suspect this is not significant)

- Low power mode

- fan off at 45°C (but this is ignored, in fact the fan never stops)

CPU temperature: min 40°C, speed min 1%, increment 2%/°C

Memory temper.: min 35°C, speed min 1%, increment 3%/°C

On an idle box at ambient temperature 21°C I read a core temperature around 42°C

Reply