Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
b99lab
Beginner
147 Views

OpenGL performance degradation on UHD 620 graphics with drivers v. 27.20.100.9171

We have observed performance degradation when running a proprietary CAD application with the latest graphics drivers on a Dell Latitude 7480. The application uses Ogre3D (https://www.ogre3d.org) as rendering engine with OpenGL rendering system.

 

After installing the latest drivers available from Dell (27.20.100.9171), there have been noticeable delays when the application is releasing graphic resources (e.g. calls to glDeleteBuffers). Stack traces taken on one of our customer’s laptop show that the application is lagging in the module ig9icd64.dll (please refer to attachment for an example of a complete stack trace). The delay is so severe that releasing resources takes up to 90 seconds when it should take only a couple of seconds.

 

Reverting to the previous drivers available from Dell (26.20.100.8142) has fixed the problem, that is, there are no delays in glDeleteBuffers.

Please verify if it is possible to have a fix for this.

0 Kudos
5 Replies
Alberto_R_Intel1
Employee
119 Views

b99lab, Thank you for posting in the Intel® Communities Support.


In order for us to provide the most accurate assistance on this scenario, we just wanted to confirm a few details about your system:

Is this a new computer?

When did you purchase it?

Just to confirm, the issue only happens when installing Dell's driver version 27.20.100.9171? When using any other driver version there is no problem, correct?

Did you make any recent hardware/software changes besides installing the latest Dell's driver?

You mentioned that you are using a proprietary CAD application, if you use a similar commercial available application do you still see the same behavior?

Which Windows* version are you using?

Does the problem happen at home or in work environment?

Please attach the SSU report so we can verify further details about the components in your platform, please check all the options in the report including the one that says "3rd party software logs":

https://downloadcenter.intel.com/download/25293/Intel-System-Support-Utility-for-Windows-?product=91...


Any questions, please let me know.


Regards,

Albert R.


Intel Customer Support Technician


b99lab
Beginner
95 Views

Hello,

here are the answers to your questions.

 


Is this a new computer?

Not new.

 


When did you purchase it?

2017

 


Just to confirm, the issue only happens when installing Dell's driver version 27.20.100.9171? When using any other driver version there is no problem, correct?

The issue happens with version 27.20.100.9171, does not happen with version 26.20.100.8142, we did no try any other version of the drivers.

 


Did you make any recent hardware/software changes besides installing the latest Dell's driver?

Nothing except installing the application itself.

 


You mentioned that you are using a proprietary CAD application, if you use a similar commercial available application do you still see the same behavior?

The only other application the customer has access to is a much older version of our software which is based on OpenGL 1.2, and this version does not show the issue (but it does not use GL buffers).

 


Which Windows* version are you using?

Windows 10 (10.0.19042 Build 19042)

 


Does the problem happen at home or in work environment?

Both environments.

 


Please attach the SSU report so we can verify further details about the components in your platform, please check all the options in the report including the one that says "3rd party software logs":

SSU report is attached to the first post.

 

Best regards,

Stefano

 

 

 

Alberto_R_Intel1
Employee
80 Views

Hello b99lab, Thank you very much for providing that information and the reports.


Just to let you know, we always recommend to install the graphics driver provided by the manufacturer of the computer, since that driver was customized by them to work with your specific platform.


Since the problem actually happens when using the graphics driver provided by Dell, what we can try next is a clean installation of the Intel® Generic Graphics driver version 27.20.100.9466 following the instructions in the link below, once you get the chance, please let us know the results:

https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000057389/graphics.html

https://downloadcenter.intel.com/download/30381/Intel-Graphics-Windows-10-DCH-Drivers


Regards,

Albert R.


Intel Customer Support Technician


Alberto_R_Intel1
Employee
45 Views

Hello b99lab, I just wanted to check if the information posted previously was useful for you and if you need further assistance on this matter?


Regards,

Albert R.


Intel Customer Support Technician


Alberto_R_Intel1
Employee
14 Views

Hello b99lab, Since I have not heard back from you, we are closing the case, but if you have any additional questions, please post them on a new thread so we can further assist you with this matter.


Regards,

Albert R.


Intel Customer Support Technician


Reply