Embedded Connectivity
Intel network controllers, Firmware, and drivers support systems
Announcements
All support for Intel NUC 7 - 13 systems has transitioned to ASUS. Read latest update.

X550-AT2 bring-up

lu_he_de
Beginner
1,161 Views

Hi,

I am trying to bring-up a design with X550-AT2 connected to PCIe PEG x4.

Unfortunately I was not able to get the device detected in EFI shell / BIOS or Operating system.

 

All supply voltages are present

PCI clock is present

Perst high

 

I found out, that the signals listed below do not have any pull-ups or pull-downs

NCSI_CLK_IN                     pull-down

NCSI_CRS_DV                   pull-down

NCSI_RXD1                        pull-up

NCSI_RXD0                        pull-up

NCSI_TX_EN                      pull-down

NCSI_TXD1                         pull-down

NCSI_TXD0                         pull-down

Can this cause the PCIe Interface not to work?

 

Is there a workaround to get the PCIe interface to work? Probably through JTAG access?

 

Many Thanks

 

Best Regards

 

Andreas

0 Kudos
12 Replies
Mike_Intel
Moderator
1,149 Views

Hello lu_he_de,


Thank you for posting in Intel Ethernet Communities. 


.Base on your inquiry, we have specific forum for these issues and I will be transferring this thread for faster response. 


Please wait for their reply within 1 to 2 business days.


Thank you and stay safe.


Best regards,

Michael L.

Intel® Customer Support 


0 Kudos
lu_he_de
Beginner
1,133 Views

Hi Michael,

 

thank you very much!

 

Best Regards

 

 

Andreas

0 Kudos
Jaime_Lizarme
Moderator
1,119 Views

Hi Andreas,

 

Thank you for contacting the Intel Embedded Community.

 

Usually PEG ports only works as PCIe x1 when you connect a Non-Graphics device (X550-AT2); so not sure which board you are using, but please check this first with your motherboard manufacturer or use a different PCIe port.

 

Best regards,

 

Jaime L.

Intel Customer Support Engineer

0 Kudos
lu_he_de
Beginner
1,107 Views

Hi Jaime,

thank you for lookingt into my issue.

I am in touch with the manufacturer of the COM module I am using. We have developed ourselves the COM Carrier board. The COM module`s manufacturer has tested the PEG with another Ethernet module. I will try to set up another test with the COM reference carrier.

In the COM module`s hardware manual it is written, that the modules`PEG can be split into 1x8 and 2x4 what we did

 

 

Can you please tell me where to get the initial NVM firmware for X550 AT. I have found many update versions but the module`s manufacturer says I should install first x550-nvm-2-20-release.zip“ 605169-x550-nvm-2-00-release.zip

In the update packages there are many bin files. Which one is the right, to rule out that NVM firmware is not the issue?

 

Best Regards

 

Andreas

0 Kudos
lu_he_de
Beginner
1,064 Views

Hi Jaime,

 

I got the PCIe PEG part up and running. I face now issues with the second Ethernet Port and I don`t know which flash content I need to program. Can you please let me know?

Best Regards

 

Andreas

0 Kudos
lu_he_de
Beginner
1,105 Views

I have also found two power up sequence charts.

Can you please tell me which one is right?pus_1.pngpus_2.png

0 Kudos
lu_he_de
Beginner
1,089 Views

I got X550 detected on PCIe now. Running it with PEG is no issue. Also unconnected NCSI wires seem not to block PCIe

I programmed flash content to the Flash

I am till wondering which one is the appropriate file

So far I haven`t got any Ethernet Link, but the PCIe is up and running which is half of the cake

0 Kudos
lu_he_de
Beginner
1,081 Views

i got one port ETH0 up and running

unfortunately the second port does not work when i connect a cable

I have pulled both EN_Signals high and also together just for second debugging

 

Can you please give a hint?

Is this maybe related to the right flash content?

I am still not sure which content I need to program into NVM

 

Best Regards

 

Andreas

0 Kudos
Jaime_Lizarme
Moderator
1,060 Views

Hi Andreas,

 

Thank you for contacting the Intel Embedded Community.

 

Please below link for downloading the NVM utility for the X550 Ethernet adapter, just select the proper OS utility.

 

https://www.intel.com/content/www/us/en/search.html?ws=text#sort=relevancy&layout=table&f:@emtcontenttype_en=[Firmware]&f:@tabfilter=[Downloads]&f:@stm_10385_en=[Ethernet%20Products,500%20Series%20Controllers%20(up%20to%2010GbE),Intel%C2%AE%20Ethernet%20Controller%20X550]

 

 

Best regards,

 

Jaime L.

Intel Customer Support Engineer

0 Kudos
lu_he_de
Beginner
1,049 Views

Hello Jaime,

 

many thanks

I installed NVM utility and use it

 

A similar problem with one port inactive I found in this thread

https://community.intel.com/t5/Embedded-Connectivity/X550-AT2-2nd-MDI-Port-visible-but-not-active/m-p/1316688#M3392

 

I think the behaviour I experience is the same

 

Best Regards


Andreas

0 Kudos
lu_he_de
Beginner
1,026 Views

Hello Jaime,

I can still not get the second port active

 

A similar problem with one port inactive I found in this thread

https://community.intel.com/t5/Embedded-Connectivity/X550-AT2-2nd-MDI-Port-visible-but-not-active/m-...

 

I think the behaviour I experience is the same

 

What I can try to solve this?

 

Best Regards


Andreas

0 Kudos
lu_he_de
Beginner
1,006 Views

Hello Jaime,

 

thanks. I have already applied for Premier Support and asked at the distributor`s. I hope I will get the required information then.

 

Best Regards

 

Andreas

0 Kudos
Reply