Graphics
Intel® graphics drivers and software, compatibility, troubleshooting, performance, and optimization
20628 Discussions

Successful driver install?

Rebop
Beginner
2,399 Views

I have a Lenovo Laptop with HD620 card and Nvidia Card (chips?). Somewhere along the line, Lenovo or maybe Windows updated the Intel driver and I had the runaway RAM usage of DWM. Found the solution and downloaded .1191 driver and installed. At the end of the install the screen went to colored hash, no buttons. But I rebooted and all looked fine and the new Graphics Command Center (?) was installed.

Recently I developed a known issue (but no known solution) for an external monitor to go black when in the Develop Module of Lightroom. Says cannot find signal. Some people report updating drivers to help. So I started looking at all graphics drivers.

I found the attached log which makes me wonder id the driver installed successfully and would love to have this interpreted for me. Also, under device manager, driver eventsI have a message or two of concern. These may have been at the time of install but might provide clues:

Device PCI\VEN_8086&DEV_5916&SUBSYS_224817AA&REV_02\3&11583659&1&10 was configured.

Driver Name: oem18.inf
Class Guid: {4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318}
Driver Date: 12/03/2021
Driver Version: 30.0.101.1191
Driver Provider: Intel Corporation
Driver Section: iKBLD_w10_DS
Driver Rank: 0xCF2001
Matching Device Id: PCI\VEN_8086&DEV_5916
Outranked Drivers: oem60.inf:PCI\VEN_8086&DEV_5916&SUBSYS_224817AA:00D10001 display.inf:PCI\CC_0300:00FB2006
Device Updated: true
Parent Device: ACPI\PNP0A08\0

Device PCI\VEN_8086&DEV_5916&SUBSYS_224817AA&REV_02\3&11583659&1&10 had a problem starting.

Driver Name: oem18.inf
Class Guid: {4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318}
Service: igfx
Lower Filters:
Upper Filters:
Problem: 0x0
Problem Status: 0xC00000E5

So, would appreciate knowing a way to be sure the driver is properly installed and working as expected and any insight into these messages and attached log.

 

Thanks!

~Bob

 

0 Kudos
9 Replies
Carlos_L_Intel
Employee
2,361 Views

Hi @Rebop


Thank you for posting on the Intel® communities. I'm sorry for the inconvenience this might have caused you.  In order to assist you, can you please help us with the following information: 


  •  When did the issue start? Were there any recent changes?  
  • Please download and install the Intel®️ System Support Utility (Intel®️ SSU): https://downloadcenter.intel.com/download/25293/Intel-System-Support-Utility-for-Windows- Open the application and select "Everything" click on "Scan" to see the system and device information. By default, Intel®️ SSU will take you to the "Summary View". Click on the menu where it says "Summary" to change to "Detailed View". Click on "Next", save the report and attach it to your response.


Best regards, 


Carlos L.  

Intel Customer Support Technician



0 Kudos
Rebop
Beginner
2,353 Views

HI Carlos. I was pretty specific. Started with Lenovo driver update which had the runaway DWM issue. I told the story.

Now the issue is Lightroom can have the external monitor go black with no signal only in the Develop module and only in Lightroom. So before I focus on the NVIDIA Optimus driver., where I "think" the fault lies, I want to be sure THIS driver is properly functioning.

Id di fdownload the Intel Driver Assist uitility today and felt it very system invasive and uninstalled it which left a bit it did not remove in unistall. So would prefer not to download another  utility.

Did you look at my file attached? See if this new attachment left over from Intel DSA answers what you need to confirm this driver is installed and working properly. You can see above why I am not totally sure.

 

Thanks.

~Bob

 

 

 

0 Kudos
Rebop
Beginner
2,349 Views

Just ran GCC ( I do not start i twith Windows) Perhaps this file is helpful, Carlos?

Thanks.

0 Kudos
Carlos_L_Intel
Employee
2,245 Views

Hi @Rebop


Thank you for your posts. Based on the information, yes, the .1191 driver was properly installed. 

 On the other hand, did IGCC open properly or did it generate the report when trying to open it? 


Best regards, 


Carlos L.  

Intel Customer Support Technician


0 Kudos
Rebop
Beginner
2,236 Views

Thanks. I agree. And IGCC dopes open properly. Odd.

All this, btw, trying to sleuth and solve a problem:

Lenovo laptop with ultradock connected to Dell monitor via mDP.

ONLY in Lightroom and ONLY in the develop module it wil have the monitor go black and sometimes complain there is no signal on the mDP port. Either using the Intel Integrated or NVIDIA GPU.

No other activity, program or even Lighroom module causes this.

I cannot find the solution. Dock firmware up to date. Monitor drivers and both video drivers up to date. Its driving me a little mad 🙂

 

Thnks for the help, Carlos.

~Bob

0 Kudos
Carlos_L_Intel
Employee
2,219 Views

Hi @Rebop


Thank you for your post. This is an idea that can guide you in the right direction, on computers with 2 graphics cards we always recommend using the original equipment manufacturer drivers (OEM) since they improve our generic drivers to work better with your configuration. One thing to keep in mind is they might be older than the ones we offer, but based on your issue, it might be worth trying the OEM drivers for both cards. The drivers should be offered on Lenovo's website.


 If this does not change anything, another good idea would be to report this to Adobe to see if there is anything they need to fix on this module. 


 I'm happy to help, if you need anything let us know.


Best regards,  


Carlos L.  

Intel Customer Support Technician



0 Kudos
Rebop
Beginner
2,213 Views

Perhaps I was not clear above, Carlos:

 

I have a Lenovo Laptop with HD620 card and Nvidia Card (chips?). Somewhere along the line, Lenovo or maybe Windows updated the Intel driver and I had the runaway RAM usage of DWM. Found the solution and downloaded .1191 driver and installed. At the end of the install the screen went to colored hash, no buttons. But I rebooted and all looked fine and the new Graphics Command Center (?) was installed.

 

The latest Intel driver at Lenovo is both OLD and FLAWED, which is why I went to Intel in the first place!

 
Adobe is aware. They have no solution.
 
It only seems to happen with an mDP connection...
0 Kudos
Carlos_L_Intel
Employee
2,186 Views

Hi @Rebop,


 Thank you for your post. I completely understand, these are just some recommendations that I wanted to share. It will be good to also check with Lenovo and see if they have any other driver to offer, since you were having issues with the last one they put out.


 For now, are there any other questions for me? 



Best regards,  


Carlos L.  

Intel Customer Support Technician


0 Kudos
Carlos_L_Intel
Employee
2,131 Views

Hi @Rebop,


We have not heard back from you, so we will close this thread. If you need any additional information, please submit a new question, as this thread will no longer be monitored. 


Best regards,  


Carlos L. 

Intel Customer Support Technician.


0 Kudos
Reply