Intel® Optane™ Solid State Drives
Support for Issues Related to Solid State Drives based on Intel® Optane™ technology, Intel® MAS and Firmware Update Tool
441 Discussions

Running Toolbox SSD Optimiser on a SSD 540s Series 1TB disk creates an error message

TPede1
Beginner
8,099 Views

Running the Toolbox SSD Optimiser on a SSD 540s Series 1TB disk gives the following error message: "RAID array detected. If RAID array not present, reboot and try again."

It's not in a RAID array. Seems like the internal RAID controller in the disc is not hidden from the system.

The SSD optimiser has always worked well on smaller SSD drives from Intel.

I'm using Intel SSD Toolbox 3.3.5.

Message was edited by: Terje Kristian Pedersen

0 Kudos
29 Replies
RChu3
Beginner
658 Views

Have same issue on my new PC.

 

PC Spec.

 

540s 240GB SSD/ ASUS X99-DELUXE II/ Intel i7-6800K

 

-------

[20:54:54:793] INFO : .\Feature.cpp(88): Feature::Feature: OS: WIN8.1

 

[20:54:54:794] INFO : .\SystemParser.cpp(73): SystemParser::Initialize: Initialized with status: 1.

 

[20:54:54:795] DEBUG : .\Adapter_NVMe_Win.cpp(126): DeviceManagement::Adapter_NVMe_Win::FindAdapters: Opening Handle to \\.\SCSI0: to test if it is a NVMe BusType

 

[20:54:54:795] DEBUG : .\Adapter_NVMe_Win.cpp(39): DeviceManagement::Adapter_NVMe_Win::Adapter_NVMe_Win: Opening SCSI path / passthrough for this NVMe Windows adapter

 

[20:54:54:795] INFO : .\SystemParser.cpp(73): SystemParser::Initialize: Initialized with status: 1.

 

[20:54:54:796] DEBUG : .\Adapter_NVMe_Win.cpp(44): DeviceManagement::Adapter_NVMe_Win::Adapter_NVMe_Win: Setting up passthrough command path / 'drive' for \\.\SCSI0:

 

[20:54:54:796] DEBUG : .\CommandPath_NVME.cpp(344): DeviceManagement::CommandPath_NVME::TestDevice: CommandPath_NVME::TestDevice win Start...

 

[20:54:54:796] DEBUG : .\CommandPath_NVME.cpp(123): DeviceManagement::CommandPath_NVME::SendOpcodeCore: Calling DeviceIoControl()

 

[20:54:54:797] ERROR : .\CommandPath_NVME.cpp(137): DeviceManagement::CommandPath_NVME::SendOpcodeCore: OS: 55 = 指定的網路資源或裝置無法再使用。

[20:54:54:797] DEBUG : .\CommandPath_NVME.cpp(179): DeviceManagement::CommandPath_NVME::SendOpcodeCore: Done copying back data/buffer, command, and status.

 

[20:54:54:797] ERROR : .\CommandPath_NVME.cpp(184): DeviceManagement::CommandPath_NVME::SendOpcodeCore: Returning IOCTL fail of 18446744073709551561

 

[20:54:54:798] DEBUG : .\CommandPath_NVME.cpp(373): DeviceManagement::CommandPath_NVME::TestDevice: CommandPath_NVME::TestDevice win End...

 

[20:54:54:798] ERROR : .\Adapter_NVMe_Win.cpp(58): DeviceManagement::Adapter_NVMe_Win::Adapter_NVMe_Win: In AdapterNVMeWin constructor, tried to TestDevice() on CommandPath_NVMe, but failed

 

[20:54:54:798] DEBUG : .\Adapter_NVMe_Win.cpp(161): DeviceManagement::Adapter_NVMe_Win::FindAdapters: \\.\SCSI0: device failed NVMe TestDevice() check

 

[20:54:54:798] DEBUG : .\Adapter_NVMe_Win.cpp(126): DeviceManagement::Adapter_NVMe_Win::FindAdapters: Opening Handle to \\.\SCSI1: to test if it is a NVMe BusType

 

[20:54:54:798] DEBUG : .\Adapter_NVMe_Win.cpp(39): DeviceManagement::Adapter_NVMe_Win::Adapter_NVMe_Win: Opening SCSI path / passthrough for this NVMe Windows adapter

 

[20:54:54:799] DEBUG : .\Adapter_NVMe_Win.cpp(44): DeviceManagement::Adapter_NVMe_Win::Adapter_NVMe_Win: Setting up passthrough command path / 'drive' for \\.\SCSI1:

 

[20:54:54:799] DEBUG : .\CommandPath_NVME.cpp(344): DeviceManagement::CommandPath_NVME::TestDevice: CommandPath_NVME::TestDevice win Start...

 

[20:54:54:799] DEBUG : .\CommandPath_NVME.cpp(123): DeviceManagement::CommandPath_NVME::SendOpcodeCore: Calling DeviceIoControl()

 

[20:54:54:799] ERROR : .\CommandPath_NVME.cpp(137): DeviceManagement::CommandPath_NVME::SendOpcodeCore: OS: 1117 = 因為 I/O 裝置錯誤,所以無法執行請求。

[20:54:54:800] DEBUG : .\CommandPath_NVME.cpp(179): DeviceManagement::CommandPath_NVME::SendOpcodeCore: Done copying back data/buffer, command, and status.

 

[20:54:54:800] ERROR : .\CommandPath_NVME.cpp(184): DeviceManagement::CommandPath_NVME::SendOpcodeCore: Returning IOCTL fail of 18446744073709550499

 

[20:54:54:800] DEBUG : .\CommandPath_NVME.cpp(373): DeviceManagement::CommandPath_NVME::TestDevice: CommandPath_NVME::TestDevice win End...

 

[20:54:54:800] ERROR : .\Adapter_NVMe_Win.cpp(58): DeviceManagement::Adapter_NVMe_Win::Adapter_NVMe_Win: In AdapterNVMeWin constructor, tried to TestDevice() on CommandPath_NVMe, but failed

 

[20:54:54:800] DEBUG : .\Adapter_NVMe_Win.cpp(161): DeviceManagement::Adapter_NVMe_Win::FindAdapters: \\.\SCSI1: device failed NVMe TestDevice() check

 

[20:54:54:801] INFO : .\SystemParser.cpp(79): SystemParser::Execute: Executing...

 

[20:54:54:801] DEBUG : .\Adapter_NVMe_Win.cpp(89): DeviceManagement::Adapter_NVMe_Win::FindAdapters: Failed to get next portkey at portIndex 2, exiting assuming we are at the end of the scsi key list

 

[20:54:54:807] DEBUG : .\SystemParser.cpp(125): SystemParser::GetOperatingSystem: Getting OS information.

 

[20:54:54:810] DEBUG : .\Adapter_Generic_Win.cpp(1106): DeviceManagement::Adapter_Generic_Win::ScanDrives: Scanning for drives

 

[20:54:54:811] DEBUG : .\Adapter_Generic_Win.cpp(136): DeviceManagement::Adapter_Generic_Win::FindPhysical: Looking for physical drives

 

[20:54:54:812] INFO : .\Adapter_Generic_Win.cpp(171): DeviceManagement::Adapter_Generic_Win::FindPhysical: Found device: SCSI\DISK&VEN_INTEL&PROD_SSDSC2CT120A3\4&3449ECB1&0&030000

 

[20:54:54:812] INFO : .\Adapter_Generic_Win.cpp(176): DeviceManagement::Adapter_Generic_Win::FindPhysical: Passed filter criteria

 

[20:54:54:812] DEBUG : .\Adapter_Generic_Win.cpp(191): DeviceManagement::Adapter_Generic_Win::FindPhysical: Retrieved interface data

 

[20:54:54:812] DEBUG : .\Adapter_Generic_Win.cpp(229): DeviceManagement::Adapter_Generic_Win::FindPhysical: Connected to the drive

 

[20:54:54:813] INFO : .\Adapter_Generic_Win.cpp(248): DeviceManagement::Adapter_Generic_Win::FindPhysical: Retrieved the physical drive number: \\.\PHYSICALDRIVE4

 

[20:54:54:813] DEBUG : .\Adapter_Generic_Win.cpp(254): DeviceManagement::Adapter_Generic_Win::FindPhysical: Creating a Drive

 

[20:54:54:813] DEBUG : .\Adapter_Generic_Win.cpp(261): DeviceManagement::Adapter_Generic_Win::FindPhysical: Intializing Generic Info

 

[20:54:54:813] DEBUG : .\DeviceIdentification_System.win.cpp(120): DeviceManagement::DeviceIdentification_System::Identify: DeviceIdentification_System::Identify

 

[20:54:54:814] DEBUG : .\DeviceIdentification_System.win.cpp(217): DeviceManagement::DeviceIdentification_System::Identify: Additional location info for all drives

 

[20:54:54:815] INFO : .\DeviceIdentification_System.win.cpp(223): DeviceManagement::DeviceIdentification_System::Identify: This drive has a Lun 0

 

[20:54:54:815] INFO : .\DeviceIdentification_System.win.cpp(226): DeviceManagement::DeviceIdentification_System::Identify: This drive has a Port 1

 

[20:54:54:815] INFO : .\DeviceIdentification_System.win.cpp(229): DeviceManagement::DeviceIdentification_System::Identify: This drive has a Target ID 0

 

[20:54:54:816] INFO : .\DeviceIdentification_System.win.cpp(232): DeviceManagement::DeviceIdentification_System::Identify: This drive has a Path ID 3

 

[20:54:54:816] DEBUG : .\Adapter_Generic_Win.cpp(264): DeviceManagement::Adapter_Generic_Win::FindPhysical: Extracting firmware revision

 

[20:54:54:817] DEBUG : .\Adapter_Generic_Win.cpp(275): DeviceManagement::Adapter_Generic_Win::FindPhysical: Detecting command path

 

[20:54:54:818] INFO : .\Adapter_Generic_Win.cpp(278): DeviceManagement::Adapter_Generic_Win::FindPhysical: Detected command path type: ATA

 

[20:54:54:818] DEBUG : .\Adapter_Generic_Win.cpp(281): DeviceManagement::Adapter_Generic_Win::FindPhysical: Setting Adapter of this Drive to itself for now

 

[20:54:54:819] INFO : .\Adapter_Generic_Win.cpp(171): DeviceManagement::Adapter_Generic_Win::FindPhysical: Found device: SCSI\DISK&VEN_WDC&PROD_WD5000AACS-00G8B\4&3449ECB1&0&050...
0 Kudos
idata
Employee
658 Views

Flyelfrick,

Thanks for posting your situation as well, as of now we are just basically waiting for the new software to be released. This will be the fix for the situation present in the 540s SSDs.

Thanks.

0 Kudos
idata
Employee
658 Views

Hello all,

Here is the latest version of the Intel® Solid State Drive Toolbox, please download it so the error message can be fixed. (We did try it here and it worked fine)

https://downloadcenter.intel.com/download/26085/Intel-Solid-State-Drive-Toolbox Download Intel® Solid State Drive Toolbox

Please let us know if you have any other issue or questions.

Thanks.

0 Kudos
skosk
Beginner
658 Views

Thanks, the new version (3.3.6) of the Intel Solid State Drive Toolbox works now ok with 480 GB drive (540s series).

0 Kudos
skosk
Beginner
658 Views

Oh, but now the new version of the Toolbox gives this (after succesfull run of the trim):

"The firmware update process cannot be completed in Windows for the selected SSD. Use the Intel® Solid-State Drive Firmware Update Tool located at: www.downloadcenter.intel.com."

???

0 Kudos
YYang41
Beginner
658 Views

Hi, Tripoli

I have the same problem with my 540s SSD. Now Intel has released a new version of SSD Toolbox (3.3.6) and they have fixed the problem.

Update the software and everything works as intended.

0 Kudos
idata
Employee
658 Views

Hello Yao_Yang,

Thank you for your response and testing the new software. We are glad to hear it worked fine for you, this situation should be fixed for everyone.

Have a nice weekend.

0 Kudos
skosk
Beginner
658 Views

Yes, after succesfull firmware update the Toolbox work fine here also.

0 Kudos
idata
Employee
658 Views

Hello Melborp-dss-letni,

About the firmware not updating from Intel® Solid State Drive Toolbox, we need to let you know the update is only available as an ISO file, using the Intel® SSD Firmware Update Tool.

We are glad to see you were able to update it, please let us know if there is anything else we can do.

0 Kudos
Reply