Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
AZeli
Novice
628 Views

2 port ROM not working on Quartus 18.1 Lite

I'm trying to add a 2 port ROM and it doesn't work. All other mem devices work fine, but the 2 port ROM opens a qip file instead of the mega function wizard.

 

0 Kudos
7 Replies
Vicky1
Employee
133 Views

Hi Assaf,

"I'm trying to add a 2 port ROM and it doesn't work."

please provide bit more information like ,

where you are trying to add, which(FPGA) device you are using, any error, screenshot etc..

 

Thanks,

Vikas

 

Abe
Valued Contributor II
133 Views

I tried generating the 2-port ROM IP using two Windows 10 based systems, and in one of them faced the same issue as you've mentioned. The Megawizard customization window does not open and a .QIP file is only generated. In the other system, the megawizard opens up and I was able to customize/configure the ROM instance and generate it successfully without any issue.

 

I think this has got to do with system-specific settings, have you updated the Java Run-time files to the latest? I believe the megawizard plugin uses JRE. I suggest you install the latest JRE runtimes, .NET Runtime packages from Microsoft and then try.

 

If all else fails, then uninstall and re-install the software .

AZeli
Novice
133 Views

Hi,

 

Thanks for the response. Here are the main details:

 

I am using Quartus Prime 18.1 Lite. My FPGA is a Cyclone 10 LP (10CL025YU256I7G).

 

When I try to create a single port ROM it opens the Mega core as usual. When I select the 2 port ROM it asks for a file name and after I provide a file name (for example: rom2) and press Enter, it asks me if I want to add the file rom2.qip to the project. No Mega core wizard opens. an empty file named rom2.qip is added to the folder.

 

Hope this gives enough info.

 

Thanks,

 

Assaf

 

Vicky1
Employee
133 Views

Hi Assaf,

Thanks for the details.

I have also realized the same behavior for Quartus 18.1(Lite & Standard edition) with Cyclone 10 LP( 10CL025YU256I7G), but for Quartus 18.1 Pro with Cyclone 10 GX ROM : 2 port IP works fine.

It works fine for Quartus 17.1 std & 16.1 Lite with Cyclone 10 LP( 10CL025YU256I7G).

Let me check about this unexpected behavior with team & get back to you.

 

" In the other system, the megawizard opens up and I was able to customize/configure the ROM instance and generate it successfully without any issue."

@Abe Could you please confirm that, your design consists of Quartus 18.1(Lite & Standard edition) with Cyclone 10 LP( 10CL025YU256I7G)? and if that`s the case please provide screenshot of it.

 

Regards,

Vikas

 

 

 

AZeli
Novice
133 Views

Hey Vicky,

 

Following up on this issue.

I saw a new Quartus version (v19.1) on the website, but it is only at Pro level. Is it supposed to fix this bug? is there a schedule for a Lite release?

 

Thanks,

 

Assaf

 

 

 

Abe
Valued Contributor II
133 Views

Well, here's the logs from Quartus 18.1 Std version. 1-port ROM works, but two port ROM fails. .

 

Info (14738): *** Fatal Error: Segment Violation at (nil)

Info (14738): Module: mega_ramq

Info (14738): Stack Trace:

Info (14738): 0x22ed5: CWizPage_LPM_RAM1::family_is_maxii() + 0xd (mega_ramq)

Info (14738): 0x43d89: CWizPage_ALL_DPRAM_MIF::IncludedInSequence() + 0xff (mega_ramq)

Info (14738): 0x8c8f5: CRWIZARD::is_page_included_in_sequence(int) + 0x6f (mega_mwizcq)

Info (14738): 0x5a0a0: CRNAVIGATION_PANEL_DECORATOR::setup_navigation_buttons_data_structure() + 0xe4 (mega_mwizcq)

Info (14738): 0x6bca3: CRNAVIGATION_PANEL_DECORATOR::create_navigation_buttons() + 0x1d (mega_mwizcq)

Info (14738): 0xa2251: CRNAVIGATION_PANEL_DECORATOR::initialize_controls() + 0x555 (mega_mwizcq)

Info (14738): 0xa28f3: CRNAVIGATION_PANEL_DECORATOR::CRNAVIGATION_PANEL_DECORATOR(unsigned int, CPANEL::LAYOUT_DIRECTION, CRWIZARD_BASE*) + 0x1f5 (mega_mwizcq)

Info (14738): 0xa29a9: CRNAVIGATION_PANEL_DECORATOR::build_navigation_panel_decorator(CRWIZARD_BASE*) + 0x33 (mega_mwizcq)

Info (14738): 0xa2a36: CRWIZARD_BASE::build_decorators(bool) + 0x66 (mega_mwizcq)

Info (14738): 0xa43d1: CRWIZARD::initialize_wizard() + 0x451 (mega_mwizcq)

Info (14738): 0xa49ed: CRWIZARD_APP::start_wizard(bool) + 0xbf (mega_mwizcq)

Info (14738): 0x7a2f1: CRWIZARD_WRAPPER::run_wizard(CRWIZARD_APP*) + 0x319 (mega_mwizcq)

Info (14738): 0x1ec78: main + 0x5c (mega_ramq)

Info (14738): 0x1ed1d: __libc_start_main + 0xfd (c.so.6)

Info (14738): End-trace

Info (14738): *** Fatal Error: Segment Violation at (nil)

Info (14738): Module: mega_ramq

Info (14738): Stack Trace:

Info (14738): 0x22ed5: CWizPage_LPM_RAM1::family_is_maxii() + 0xd (mega_ramq)

Info (14738): 0x43d89: CWizPage_ALL_DPRAM_MIF::IncludedInSequence() + 0xff (mega_ramq)

Info (14738): 0x8c8f5: CRWIZARD::is_page_included_in_sequence(int) + 0x6f (mega_mwizcq)

Info (14738): 0x5a0a0: CRNAVIGATION_PANEL_DECORATOR::setup_navigation_buttons_data_structure() + 0xe4 (mega_mwizcq)

Info (14738): 0x6bca3: CRNAVIGATION_PANEL_DECORATOR::create_navigation_buttons() + 0x1d (mega_mwizcq)

Info (14738): 0xa2251: CRNAVIGATION_PANEL_DECORATOR::initialize_controls() + 0x555 (mega_mwizcq)

Info (14738): 0xa28f3: CRNAVIGATION_PANEL_DECORATOR::CRNAVIGATION_PANEL_DECORATOR(unsigned int, CPANEL::LAYOUT_DIRECTION, CRWIZARD_BASE*) + 0x1f5 (mega_mwizcq)

Info (14738): 0xa29a9: CRNAVIGATION_PANEL_DECORATOR::build_navigation_panel_decorator(CRWIZARD_BASE*) + 0x33 (mega_mwizcq)

Info (14738): 0xa2a36: CRWIZARD_BASE::build_decorators(bool) + 0x66 (mega_mwizcq)

Info (14738): 0xa43d1: CRWIZARD::initialize_wizard() + 0x451 (mega_mwizcq)

Info (14738): 0xa49ed: CRWIZARD_APP::start_wizard(bool) + 0xbf (mega_mwizcq)

Info (14738): 0x7a2f1: CRWIZARD_WRAPPER::run_wizard(CRWIZARD_APP*) + 0x319 (mega_mwizcq)

Info (14738): 0x1ec78: main + 0x5c (mega_ramq)

Info (14738): 0x1ed1d: __libc_start_main + 0xfd (c.so.6)

Info (14738): End-trace

 

This was tested on Linux as well as Windows 10 platforms. Same issue on Lite version as well.

 

 

Vicky1
Employee
133 Views

Hi Abe,

In the other system, the megawizard opens up and I was able to customize/configure the ROM instance and generate it successfully without any issue."

@Abe Could you please confirm that, your design consists of Quartus 18.1(Lite & Standard edition) with Cyclone 10 LP( 10CL025YU256I7G)? and if that`s the case please provide screenshot of it.

 

Here issue is only about ROM : 2 port, can we get any update on that? if you have...

Regards,

Vikas

 

Reply