Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
VKara9
Beginner
1,132 Views

Downloading ELF process failed

Hello,

 

I am a new user of Nios II. I would like to use my friend project but it gives "Downloading ELF process failed." The project work on my friends computer. I try to do a simple "hello world project" base on the following video https://www.youtube.com/watch?v=1a_cD6FBROA . I get the same error “Launching New_configuration has encountered a problem. Downloading ELF Process failed”. I check many forum and previous questions but I could not find any solution. 

 

In intel forum, it says that "Connect cpu.data_master to all program memories." in the following link: https://www.intel.com/content/altera-www/global/en_us/index/support/support-resources/knowledge-base...

 

I check the project which is based on the video, he connected data_master to all memories.

 

Any help or tips regarding error would be much appreciated.

 

Regards.

Vefa

0 Kudos
6 Replies
AnandRaj_S_Intel
Employee
139 Views

Hi,

 

Which development kit are you using?

Have you done pin assignments assignment?

  1. check clock and reset pin and its state.

 

Check below links

https://www.intel.com/content/www/us/en/programmable/support/training/course/oniihw.html

https://www.intel.com/content/www/us/en/programmable/support/training/course/oniisw.html

 

Regards

Anand

VKara9
Beginner
139 Views

Hi,

 

I use Cyclone V: 5CEFA7F27C7 and I have Quartus 15.1 version. Yes, I had done pin assignments, I connected clk_clk to a Pin as shown the below screenshot. I check the above link but still, I have the same problem.

 

In the link I found a pdf of The Nios II Embedded “Hello World” Lab: For The MAX 10 Development Kit. In the 39th page pdf, it is written that Once the build completes, you should observe a “.elf” file (executable load file) under the hello_world_sw project. If the .elf file does not exist, the project did not build properly. When I built my project, I can see .elf folder on the project explorer as can be seen in the appendix photo. Then, I get the error when I debug or run it.

 

Regards.

Vefanios_failed.PNGnios_elf_failed.PNG

AnandRaj_S_Intel
Employee
139 Views

Hi,

 

Can you try by creating new eclipse project?

Program .sof file first and than program .elf by ​clicking on run as-> Nios II Hardware.

 

Regards

Anand

VKara9
Beginner
139 Views

Hello Anand,

 

I did not understand, what you mean by "Program .sof file first and than program .elf by ​clicking on run as-> Nios II Hardware. " Firstly, I create my qsys model. Then, I go Programmer and add .sof file and Start it. Finally, I launch Nios II and create a Nios II Application and BSP from template. After building, I click run as ->Nios II Hardware and it gives the same error.

By the way, when I click Run Configuration-> Target Connection-> System ID properties, the IDs are "Not Found" as shown below. Do you think that this can be reason of the fail?

 

Best regards.

Vefaelf_fail_system_ID.PNG

AnandRaj_S_Intel
Employee
139 Views

Hi,

 

By the way, when I click Run Configuration-> Target Connection-> System ID properties, the IDs are "Not Found" as shown below. Do you think that this can be reason of the fail?

No.

 

.sof is your hardware image and .elf is your software image.

You will get error mentioned above when

  1. we not handle reset correctly
  2. trying to program .elf without programming .sof.(After programming .sof dont power off or press hardware reset )

 

Regards

Anand

 

 

VKara9
Beginner
139 Views

Hi,

 

Thanks, Anands.

 

I have recently solved the problem. You were right that I did not do pin assignments correctly.

 

Regards.

Vefa

Reply