Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
JONG_L_
New Contributor I
778 Views

ACPI Error in Linux kernel boot

Hello,

CRB(with E3845), the firmware built from Intel Firmware Engine(IFE), and 4.2.3 kernel showed ACPI Errors below while COTS(with E3845), its firmware, and 4.2.3 kernel(very same kernel) didn't show any ACPI Error. What are these errors? How can I fix?

[    0.111143] ACPI Error: [TPME] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20150619/psargs-359)
[    0.111154] ACPI Error: Method parse/execution failed [\_SB_.TPM_._STA] (Node ffff8800768917a8), AE_NOT_FOUND (20150619/psparse-536)
[    0.111193] ACPI Error: [TPME] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20150619/psargs-359)
[    0.111201] ACPI Error: Method parse/execution failed [\_SB_.TPM_._STA] (Node ffff8800768917a8), AE_NOT_FOUND (20150619/psparse-536)

[    0.132503] ACPI Error: [TPME] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20150619/psargs-359)
[    0.132514] ACPI Error: Method parse/execution failed [\_SB_.TPM_._STA] (Node ffff8800768917a8), AE_NOT_FOUND (20150619/psparse-536)

 

[    0.147881] ACPI Error: [TPME] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20150619/psargs-359)
[    0.147891] ACPI Error: Method parse/execution failed [\_SB_.TPM_._STA] (Node ffff8800768917a8), AE_NOT_FOUND (20150619/psparse-536)

 

 

Tags (1)
0 Kudos
10 Replies
James_R_Intel
Employee
778 Views

I will forward this to the team for investigation. Can you also run the LUV OS Image from 01.org and see if you get a similar error?

https://01.org/linux-uefi-validation

You may see other warnings/errors, but I'm primarily interested in seeing if the LUV kernel has the same error. Thanks.

0 Kudos
James_R_Intel
Employee
778 Views

Jong: please verify the version of the MinnowBoard Max project you are using with Intel Firmware Engine (1.0.0, 2.0.0 or 2.1.0)?

0 Kudos
JONG_L_
New Contributor I
778 Views

Hello Brian,

I have been using 2.0.0. I wasn't aware of new version 2.1.0. I will try 2.1.0 shortly.

Do you think the ACPI Errors will go away when I upgrade to 2.1.0?

0 Kudos
JONG_L_
New Contributor I
778 Views

Hello Brain,

According to the 2.1.0 release note(http://firmware.intel.com/sites/default/files/Release%20Notes%20MinnowBoard%20Max%202.1.0.pdf) it looks like only two changes(see below). Other than Branding is there difference between 2.0.0 and 2.1.0?

NEW FEATURES AND CHANGES

1. See New Features and Changes for release 2.0.0

2. This release has changes for Trademark and Branding strings.

0 Kudos
JONG_L_
New Contributor I
778 Views

Hello Brian

 

LUV kernel has the same errors. See below. I've attached the full serial console output, luv-live-imagelog.txt. What are these errors? How can I fix?

 

[    1.221189] ACPI Error: [TPME] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20150410/psargs-359)

[    1.230678] ACPI Error: Method parse/execution failed [\_SB_.TPM_._STA] (Node ffff8800764987a8), AE_NOT_FOUND (20150410/psparse-536)

[    1.244364] ACPI Error: [TPME] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20150410/psargs-359)

[    1.253804] ACPI Error: Method parse/execution failed [\_SB_.TPM_._STA] (Node ffff8800764987a8), AE_NOT_FOUND (20150410/psparse-536)

 

[    1.645060] ACPI Error: [TPME] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20150410/psargs-359)

[    1.654528] ACPI Error: Method parse/execution failed [\_SB_.TPM_._STA] (Node ffff8800764987a8), AE_NOT_FOUND (20150410/psparse-536)

 

[    2.258558] ACPI Error: [TPME] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20150410/psargs-359)

[    2.268047] ACPI Error: Method parse/execution failed [\_SB_.TPM_._STA] (Node ffff8800764987a8), AE_NOT_FOUND (20150410/psparse-536)

 
0 Kudos
JONG_L_
New Contributor I
778 Views

Hello Brian,

While looking at the luv-live-imagelog.txt(attached in previous one), I found a critical failure like below:

summary        ;SUM Critical failures: 1
summary        ;SUM  method: Detected error 'Not found' when evaluating '\_SB_.TPM_._STA'.

 

It looks like related to the original issue based on the "\_SB_.TPM_._STA". CRB doesn't have TPM. Can I disble TPM in IFE? If yes, how?

0 Kudos
JONG_L_
New Contributor I
778 Views

Hello Brian,

Is there any update? I'm still waiting for your answer since we are blocked by this issue. Thank you.

0 Kudos
JONG_L_
New Contributor I
778 Views

Hello Brian,

For your information I tired 0.84 firmware from https://firmware.intel.com/projects/minnowboard-max on both CRB(RC10) and MinnowBoard MAX. None of those had the '\_SB_.TPM_._STA' error. I think the firmware built from the Intel Firmware Engine had some problem. What do you think?

0 Kudos
James_R_Intel
Employee
778 Views

We're investigating the 0.84 codebase differences already. There may be some delay on our end due to the Christmas holiday, but I'll keep you posted. Thanks.

0 Kudos
JONG_L_
New Contributor I
778 Views

Hello Brian,

Is there any update? When do you think the issue will be resolved? Thank you.

0 Kudos