Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
PvanV
Beginner
2,105 Views

Intel 10G 82599EB - unable to enable PXE

Jump to solution

Hi Guys,

I am trying to enable PXE for an Intel 82599EB 10-Gigabit SFI/SFP+ Network card.

I am running Linux CentOS 6.4

lspci | grep -i network

 

02:00.0 Ethernet controller: Intel Corporation I350 Gigabit Network Connection (rev 01)

 

02:00.3 Ethernet controller: Intel Corporation I350 Gigabit Network Connection (rev 01)

 

82:00.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82599EB 10-Gigabit SFI/SFP+ Network Connection (rev 01)

 

82:00.1 Ethernet controller: Intel Corporation 82599EB 10-Gigabit SFI/SFP+ Network Connection (rev 01)

I have downloaded the latest "bootutil" [BootUtil version 1.4.17.4]

According to the specs for this type of network chip, it should be able to do PXE booting.

I have enabled Intel 10G cards in the past with the "bootutil" program, but it won't enable this type of card:

./bootutil64e -flashenable -nic=3

Intel(R) Ethernet Flash Firmware Utility

BootUtil version 1.4.17.4

Copyright (C) 2003-2012 Intel Corporation

Enabling boot ROM on port 3...

ERROR: Unsupported feature

Port Network Address Location Series WOL Flash Firmware Version

==== =============== ======== ======= === ============================= =======

1 7845C4F849D7 2:00.0 Gigabit NO FLASH Not Present

2 7845C4F849D8 2:00.3 Gigabit YES FLASH Not Present

3 008CFA18A152 130:00.0 10GbE N/A FLASH Not Present

4 008CFA18A153 130:00.1 10GbE N/A FLASH Not Present

./bootutil64e -bootenable=pxe -nic=3

Intel(R) Ethernet Flash Firmware Utility

BootUtil version 1.4.17.4

Copyright (C) 2003-2012 Intel Corporation

Option ROM area in the flash is not supported for this device on port 3

Port Network Address Location Series WOL Flash Firmware Version

==== =============== ======== ======= === ============================= =======

1 7845C4F849D7 2:00.0 Gigabit NO FLASH Not Present

2 7845C4F849D8 2:00.3 Gigabit YES FLASH Not Present

3 008CFA18A152 130:00.0 10GbE N/A FLASH Not Present

4 008CFA18A153 130:00.1 10GbE N/A FLASH Not Present

It looks like that there is no firmware present on this card.

[I could not find any info how to put firmware on this card]

Any idea how to enable PXE for this Intel network chip?

Thanks,

Pieter

0 Kudos
1 Solution
Mark_H_Intel
Employee
616 Views

Hi PIeter,

Is the NIC a built-in NIC or an adapter plugged into a PCIe connector? I suspect that your system has the connection built in. You might be dependant on whatever tool the system manufacturer has for supporting PXE.

Mark H

View solution in original post

2 Replies
Mark_H_Intel
Employee
617 Views

Hi PIeter,

Is the NIC a built-in NIC or an adapter plugged into a PCIe connector? I suspect that your system has the connection built in. You might be dependant on whatever tool the system manufacturer has for supporting PXE.

Mark H

View solution in original post

PvanV
Beginner
616 Views

Hi Mark,

Thanks for pointing me to the solution.

The NIC is located on a mezzanine card, so not really a standalone card.

I found a firmware update from the manufacturer and I updated/installed the firmware with the eeupdate tool under MSDOS.

eeupdate.exe /nic=3 /D 82599_~1.txt

eeupdate.exe /nic=4 /D 82599_~1.txt

The 10g card is now PXE capable.

Thanks.

Regards,

Pieter

Reply