Graphics
Intel® graphics drivers and software, compatibility, troubleshooting, performance, and optimization
Announcements
All support for Intel NUC 7 - 13 systems has transitioned to ASUS. Read latest update.
20362 Discussions

No Signal on USB-C monitor

DerekLee13
Novice
3,037 Views

I have a SainSonic EVOPIX USB-C touchscreen portabale monitor that I've had for years and it works great for everything I need. Recently got a Lenovo T14s as my road warrior machine but for the life of me cannot get my EVOPIX to work. Here are some details and trial/error results:

- T14s graphics adapter is the Intel Iris Xe

- EVOPIX works fine with my Lenovo C930 and other gaming PCs (tested today)

- Other USB-C monitors are working with the T14s/Iris Xe

- All drivers, Lenovo, and Windows updates have been updated

- Multiple cables get the same results; works with other monitors; not the EVOPIX

- Installed DisplayLink, even though it's not needed. Not working with or without it

- Monitor detected in Device Manager on the T14s is "Generic Monitor (HS156PEA)", same as other laptops using the EVOPIX

- T14s flickers when attaching the USB-C cable as it always does when connecting an external monitor; EVOPIX Monitor IS VISIBLE in Display Settings, and I can tinker with all the settings if I want to (res, zoom, refresh rate, etc.); but EVOPIX will power on after connecting, then after a few seconds says "No Signal" and powers off. Remember, other laptops are working fine with this same EVOPIX monitor.

If anyone has any advice or suggestions on getting this monitor to work with the T14s I'd really appreciate it. Not really wanting to buy a whole new monitor when I already love this one. Happy to share any other necessary details. Pics are in the Images tab. Thank you!

0 Kudos
7 Replies
Alberto_R_Intel
Moderator
2,996 Views

DerekLee13, Thank you for posting in the Intel® Communities Support.


In order for us to provide the most accurate assistance on this topic, we just wanted to confirm a few details about your system:

When did you purchase the Lenovo T14s?

Did the EVOPIX USB-C touchscreen ever work fine with the Lenovo T14s?

If yes, when did the issue start?

Did you make any recent hardware/software changes that might cause this issue?

Which Windows* version are you using?

Does the problem happen at home or in the work environment?

Please attach the SSU report so we can verify further details about the components in your platform, check all the options in the report including the one that says "3rd party software logs":

https://downloadcenter.intel.com/download/25293/Intel-System-Support-Utility-for-Windows-?product=91600


Any questions, please let me know.


Regards,

Albert R.


Intel Customer Support Technician


0 Kudos
DerekLee13
Novice
2,956 Views

Hi Albert! Answers below. Thanks for taking hte time to try and help.

- I purchased the T14s in February of this year (2023). 

- The SainSonic has never worked with the T14s via USB-C (mini HDMI does work, but that defeats the purpose of a single-cable portable monitor)

- I have made no hardware or software changes to my machine as it is virtually brand new

- I am using Windows Pro 11

- Problem happens in "every" environment as it's the same laptop I take from work to home

- SSU report is attached

- SainSonic has not responded to requests for support, but I have never required any drivers for that monitor to work with other computers an laptops

 

Thank you and let me know what else I may try

 

0 Kudos
Alberto_R_Intel
Moderator
2,948 Views

Hi DerekLee13, You are very welcome, thank you very much for providing that information and the SSU report.


Accroding to the information sown in the SSU document, the graphics driver version currently installed on your computer is 31.0.101.4146, which is provided by Intel®:

https://www.intel.com/content/www/us/en/download/726609/intel-arc-iris-xe-graphics-whql-windows.html?wapkw=xe%2520graphics


It is important to mention that we always recommend to install the graphics driver provided by the manufacturer of the computer, since that driver was customized by them to work with your specific platform.


I looked on Lenovo's website an the latest graphics driver version they have available is 31.0.101.3889. Even though yo mentioned you tested different drivers, for testing purposes, please try a clean installation of this driver following the instructions in the links below:

https://pcsupport.lenovo.com/ve/en/products/laptops-and-netbooks/thinkpad-t-series-laptops/thinkpad-t14s-gen-2-type-20wm-20wn/downloads/driver-list/component?name=Graphics%20Processing%20Units%20%28GPU%29%20and%20Server-AI%20Accelerators

https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000057389/graphics.html


If the issue remains, please try a clean installation this time of our Intel® graphics driver version 31.0.101.3790:

https://www.intel.com/content/www/us/en/download/19344/intel-graphics-windows-dch-drivers.html?


There is also a Thunderbolt driver version 1.41.1325.0 provided by Lenovo that we suggest for you to install:

https://pcsupport.lenovo.com/ve/en/products/laptops-and-netbooks/thinkpad-t-series-laptops/thinkpad-t14s-gen-2-type-20wm-20wn/downloads/driver-list/component?name=USB%20Device,%20FireWire,%20IEEE%201394,%20Thunderbolt


We also recommended to get in contact directly with Lenovo Support to make sure the latest BIOS version is currently installed on your device or to gather the instructions on how to update it:

https://support.lenovo.com/ve/en/


Once you get the chance, please let us know the results.


Regards,

Albert R.


Intel Customer Support Technician



0 Kudos
DerekLee13
Novice
2,930 Views

All actions completed, still getting "No Signal" on the monitor on the T14s. I've attached both the updated SSU as well as the SSU from my C930, on which the SainSonic monitor works just fine. Not sure if that will help but thought I'd try and help from every angle. 

0 Kudos
Alberto_R_Intel
Moderator
2,896 Views

DerekLee13, Thank you very much for letting us know those results.


We are sorry to hear the issue persists after trying the troubleshooting steps suggested previously.


Thank you very much for sharing the updated SSU documents it helps a lot. We will now do further research on this matter, as soon as I get any updates, I will post all the details in this thread.


Regards,

Albert R.


Intel Customer Support Technician


0 Kudos
Alberto_R_Intel
Moderator
2,768 Views

Hello DerekLee13, I just received an update on this topic.


After reviewing the case, we determined that, for this scenario, everything indicates that this is a compatibility issue between the display and the laptop, based on the fact that it was working with the previous Lenovo device. In this case then, what we recomned, as the next thing to do, will be to get in contact directly with Lenovo support for further assistance on this matter since from our side we did our best in providing all the steps that are recommended in order to try to fix this mater:

https://support.lenovo.com/us/en


Regards,

Albert R.


Intel Customer Support Technician


0 Kudos
dtv4251
Beginner
2,563 Views

I have the same problems with the following setup:

Lenovo Thinkpad T14 G3

2x DELL U2515H, one of them connected via USB-C to Display Port on the laptop, the other one via daisy chain on the first display.

With Intel driver 31.0.101.3790 no problems

With Intel driver 31.0.101.3889 no image output on the external screens.

0 Kudos
Reply