Graphics
Intel® graphics drivers and software, compatibility, troubleshooting, performance and optimization
17794 Discussions

UHD 730 crashes with Figma and WebGL

Jmz
Beginner
2,413 Views

Similar to closed thread Figma on Intel UHD 730 - Intel Community, there is a consistent issue with Figma's webGL rendering causing a driver fault (igdkmdn64.sys_GEN12LP_DX10_BBHANG)

 

the issue has been reported to Figma here, and Chromium here.  You can reproduce it by opening https://www.figma.com/file/vgXHjyeXVlGVAtTRarERCV/Landing-Page-Website---Level-Up-Your-Business-(Com...

 

Windows Error Reporting shows the following event log entry whenever I hit this issue:

Fault bucket LKD_0x141_Tdr:6_IMAGE_igdkmdn64.sys_GEN12LP_DX10_BBHANG, type 0
Event Name: LiveKernelEvent

 

I see the Chromium folks are trying to determine if they can change their WebGL implementation to avoid the crash, but it seems like the true fix should be in the Intel driver.

 

"Display"
Intel ® Graphics Driver Version:"27.20.100.9466"
- "Intel(R) UHD Graphics 730"
Driver:"igdkmdn64.sys"
Driver Date:"08/19/2021 05:00 PM"
Driver Path:"C:\Windows\system32\DriverStore\FileRepository\iigd_dch.inf_amd64_dd8b4562122476b6\igdkmdn64.sys"
Driver Provider:"Intel Corporation"
Driver Version:"30.0.100.9864"
Installed Drivers:"C:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository\iigd_dch.inf_amd64_dd8b4562122476b6\igdumdim64.dll,C:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository\iigd_dch.inf_amd64_dd8b4562122476b6\igd10iumd64.dll,C:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository\iigd_dch.inf_amd64_dd8b4562122476b6\igd10iumd64.dll,C:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository\iigd_dch.inf_amd64_dd8b4562122476b6\igd12umd64.dll"
Microsoft DirectX* Version:"DirectX 12"
PNP Device ID:"PCI\VEN_8086&DEV_4C8B&SUBSYS_0A4B1028&REV_04\3&11583659&0&10"

 

full output from the Intel SSU tool is attached.

0 Kudos
10 Replies
AndrewG_Intel
Moderator
2,325 Views

Hello Jmz

Thank you for posting on the Intel® communities and for all the information provided.


Please allow us to take a look into this and we will be posting back as soon as more details are available or in case additional information is required from your environment.


Best regards,

Andrew G.

Intel Customer Support Technician


Jmz
Beginner
2,244 Views

Thanks Andrew.  I see that Chromium folks at https://bugs.chromium.org/p/chromium/issues/detail?id=1253941 have assigned the bug to an Intel employee, Xinghua (email address is redacted, xingh...@intel.com), so don't want to create duplicate work, but it will be great to keep track of it here in the Intel forum and have your updates on an ETA to investigate and resolve.

AndrewG_Intel
Moderator
2,215 Views

Hello Jmz

Thank you for your response and for the information about the bug assignation to Xinghua, we will double-check this internally.


In the meantime, we would like to inform you that we tested this in our lab following the "reproduction steps" on the chromium forum* and we believe we were able to replicate the behavior. During the lab, the content is lost and only a black background is visible using Google* Chrome and Figma* app; however, it works fine if we disable Hardware Acceleration. We also noticed that the issue is not present on Firefox* browser.


Please kindly take a look at these videos showing our tests. Please let us know if we reproduced the behavior following the proper steps and if this is also the behavior that you experience. If we are missing any steps, please let us know.


This is the environment we used for the lab:

  • Intel® Core™ i7-11700K Processor with Intel® UHD Graphics 750
  • Latest Intel® generic Graphics driver available 30.0.100.9864
  • Motherboard ASUS* ROG STRIX Z590-E GAMING WIFI
  • 16GB RAM
  • Windows 10 Pro Build 19043 (latest updates installed).
  • Chrome Versions 94.0.4606.71 and 94.0.4606.81
  • Firefox version 93.0
  • Figma* app (latest version available at their website)


Note:

We also tried to reproduce following the steps available on the other Intel® Community forum that you shared; however, we are not sure if we reproduced the behavior since we didn't notice any issue or lost content. Nevertheless, we are also sharing the video for that test:

Intel UHD 750 Figma Test 2 - Chrome HW Acceleration enabled inconclusive result...

However, we believe that the previous videos are enough to move forward. Please let us know your thoughts.


Best regards,

Andrew G.

Intel Customer Support Technician


Jmz
Beginner
2,180 Views

Thank you Andrew, your video "test 1-1" is an accurate reproduction of the issue I am experiencing (I do not have the Figma app, so I am running the browser and get the same behavior you recorded around the 1:55 mark in the video).  I expect you will also find, if you open the Windows Event Viewer, and application event from Windows Error Reporting confirming that live kernel detection identified a stall in the video driver.

AndrewG_Intel
Moderator
2,131 Views

Hello Jmz

Thank you very much for your response and for confirming the behavior.

We will review this further and as soon as more details are available, we will be posting more information here in the thread.


Best regards,

Andrew G.

Intel Customer Support Technician


crutch12
Beginner
2,092 Views

Intel latest graphics driver (30.0.100.9955) has fixed this issue for UHD 750 gpu. 

 

With older driver (30.0.100.9864), the crash happens again.

 

I've checked and everything works fine now.

Jmz
Beginner
2,067 Views

confirmed 30.0.100.9955 resolves the issue on my UHD 730 as well!

AndrewG_Intel
Moderator
2,045 Views

Hello Jmz and crutch12, thank you for your feedback.


We have received reports that the latest stable version of the Intel Graphics DCH Driver 30.0.100.9955 (and the BETA driver 30.0.100.9894) has helped to solve these issues with Figma*.

@Jmz, we are glad to know that the latest stable version of the driver resolved the issue for you as well. Having said that and since there are no more questions in the thread, we will proceed to close this request now. If you need any additional information, please submit a new question as this thread will no longer be monitored.


It has been a pleasure to assist you and thank you for all your efforts.

Best regards,

Andrew G.

Intel Customer Support Technician


xhcao
Employee
1,800 Views

@AndrewG_Intel , I could still reproduce this issue on latest version, 30.0.101.1069. Could you also test the case again? Thank you.

shaoboyan
Employee
1,763 Views

@AndrewG_Intel  We also find the internal driver bug issue which partially fix the problem(But regression in latest Intel graphics driver 30.0.101.1069). We could cc you in that issue if you'd like to follow up

Reply