Intel® Quartus® Prime Software
Intel® Quartus® Prime Design Software, Design Entry, Synthesis, Simulation, Verification, Timing Analysis, System Design (Platform Designer, formerly Qsys)

Custom Processor CusP

Altera_Forum
Honored Contributor II
4,358 Views

Where is documentation to the sources file of cusp (cusp-engine-tests.jar\src\... ).

0 Kudos
27 Replies
Altera_Forum
Honored Contributor II
596 Views

I did not have to decompile "cusp" because "cusp" is in the sources. 

C:\altera\11.0sp1\quartus\cusp\bin\cusp-engine-tests.jar 

open winrar -> cusp-engine-tests.jar\src 

translate to english 

Na prośbę użytkownika odpowiem po polsku. 

Nie musiałem dekompilować cusp'a dlatego że cusp jest w źrodłach i dlatego zamiast dekompilować to skompilowałem bez niepotrzebnych kodów wiecie jakich a jak nie to pewnie się domyślacie. 

Co wyróżnia cusp'a od wymienionych Mentor C->Hardware, Catapult-C, 

1. Cusp jest w źródłach można se go skompilować no i modyfikować jak kto chce. 

2. Te inne programy generują komponenty podżędne to takie do których najczęściej potrzeba dodatkowego procesora w układzie fpga gdyż napisanie bardziej skomplikowanego komponentu prowadzi do wygenerowania kodu który po kompilacji mieści się tylko w układach fpga o dużej ilości komórek, natomiast cusp generuje komponenty również nadżędne takie które nie potrzebują procesora gdyż sam komponent jest procesorem tzw. ASIP, może on współpracować z innym procesorem ale nie musi, czyli generuje kod procesora razem zprogramem do tego procesora. 

Ja pisze nawet czasami bardzo złożone komponenty i mieszczą mi się na platformie DE0-nano. 

3. A poza tym są przykłady w katalogach test w cusp-engine-tests.jar\src.
0 Kudos
Altera_Forum
Honored Contributor II
596 Views

Witam, w ogule to dzięki że zgodziłeś się porozmawiać ze mną w języku polskim, no i dzięki za materiały już wiem o co chodzi z tą architekturą ASIP, co do Catapult-C są wersje trialowe ale nie chcą wysyłać linków do pobrania, . 

Nie znam się na java'ie ale dobrze wiedzieć że można skompilować, ale znam kogoś kto się bardzo dobrze zna na programowaniu w java'ie, więc możliwe że pomoże mi skompilować bez tego o czym mówiłeś. 

Chcę napisać transformatę fouriera 128M punktów (FFT 128M-Points) do analizatora widma na pasmo od 800GHz d o 12THz.
0 Kudos
Altera_Forum
Honored Contributor II
596 Views

that's a big FFT!

0 Kudos
Altera_Forum
Honored Contributor II
596 Views

Nie pomyliłeś się czasem może chodzi FFT 128k-Points, jeżeli chodzi ci o takie fft które tam napisałeś to cusp by się do tego nadawał tyle że problem jest taki że potrzeba ci żewnętrznej pamięci ram co najmniej 2GB, z której bezpośrednio musi korzystać komponent fft jeśli chcesz żeby ci to jakoś szybciej przetwarzało, a jeśli zależy ci na czasie to lepiej skorzystaj z programu Catapult-C firmy Mentor prędzej znajdziesz dokumentację do tego progamu bo cusp niema dokumentacji, podam ci linka na priv skąd morzesz wziąć Catapult-C, co do wysyłania linków przez firme Mentor to niema szans to sępy wysyłają tylko firmom, a altera to jeszcze większe sępy o dokumentację do cusp'a nie masz co pytać.

0 Kudos
Altera_Forum
Honored Contributor II
596 Views

Nie nie pomyliłem się dokładnie o taką transformatę mi chodzi FFT128MPoints, szukałem w internecie ale nic nie znalazłem. 

Co do zewnętrznej pamięci to mam płytę firmy Altera DK-DEV-4SE530N z układem fpga stratix iv, więc powinno się zmieścić, nie jest moja bo zakupiona przez uczelnię ale mogę z niej korzystać.
0 Kudos
Altera_Forum
Honored Contributor II
596 Views

Dzięki za link do Catapult'a tylko jest jeden mały problem z licencją.

0 Kudos
Altera_Forum
Honored Contributor II
596 Views

Na początek jak Vistę lub 7 to już nie masz co próbować uruchamiać bo i tak nie zadziała jest tam taki pliczek mgcld.exe zwany jako license deamon który jest napisany na bibliotekach flexlm wersja 8, która to nie trawi wyżej wymieninych systemów. A jak masz xpeka to musisz mieć licencję typu float bo nodelocked niedziała z winy mgcld.exe, w katalogu c:\flexlm\license.dat, następnie zmienić port tcp w licencji bo mgcld nie trawi pięciocyfrowych parzystych najlepiej jakiś 4-cyfrowy nieparzysty np.:1717 on najczęściej jest używany przez programy mentora, następnie dodać zmienną urzytkownika w panel sterowania->system->ustawienia zaawansowane->zmienne użytkownika i to typ zmiennej LM_LICENSE_FILE i wartość zmiennej c:\flexlm\license.dat, a dalej to już masz opisane. 

Są jeszcze inne programy np.: codeveloper firmy www.impulseaccelerated.com tego dużo łatwiej zmusić do działania.  

Z tąd można ściągnąć bez uprzedniej rejestracji: www.impulseaccelerated.com/releasefiles
0 Kudos
Reply