Intel® Quartus® Prime Software
Intel® Quartus® Prime Design Software, Design Entry, Synthesis, Simulation, Verification, Timing Analysis, System Design (Platform Designer, formerly Qsys)
Announcements
Intel Support hours are Monday-Fridays, 8am-5pm PST, except Holidays. Thanks to our community members who provide support during our down time or before we get to your questions. We appreciate you!

Need Forum Guidance? Click here
Search our FPGA Knowledge Articles here.
15328 Discussions

Error: Can't launch ModelSim-Altera Simulation software

Altera_Forum
Honored Contributor II
2,295 Views

Hi, 

 

I am using quartus web edition and ModelSim-Altera starter under ubuntu 12.04 (32-bit) system. 

 

However, after compling, when I execute simulation, I got one error: 

Nativelink TCL script failed with errorInfo: Can't launch ModelSim-Altera Simulation software -- make sure the software is properly installed and the environment variable LM_LICENSE_FILE or MGLS_LICENSE_FILE points to the correct license file. 

 

In my PC, I installed another Mentor product, which will use LM_LICENSE_FILE or MGLS_LICENSE_FILE. 

 

Is this issue because: when I installing quartusii+modelsim-altera-starter, the installer detected this system has "Flexible License Manager" lmgrd, and then my modelsim-altera-starter beame the subscriber version? 

 

Please help me to fix it.
0 Kudos
4 Replies
Altera_Forum
Honored Contributor II
458 Views

Problem was solved. 

 

I deleted ".altera" folder, which is under the home directory. 

 

Then, I run the program, and it works.
Altera_Forum
Honored Contributor II
458 Views

I know that this is a somewhat old thread ... but I would like to put my two cents as others may benefit from my solution. I did removed the .altera_quartus hidden directory, and I still had issues with it. However, I went a bit further and then deleted the .modelsim file ... and that did it. Issue went away. Please note that these are hidden files and thus the "."(dot) is in front of the name.

Altera_Forum
Honored Contributor II
458 Views

Hi, I am with the same problem. However, I deleted altera_quartus but it does not work and i did not see any folder named as .altera or .modelsim. Need some suggestion

RZhen11
New Contributor I
416 Views

Unfortunately, I ran into this with ubuntu 16.04 LTS

modelsim-altera FPGA Edition (16.1).

Starter edition works fine.

I'm 100% positive $LM_LICENSE_FILE is set properly.

Reply