Intel® SoC FPGA Embedded Development Suite
Support for SoC FPGA Software Development, SoC FPGA HPS Architecture, HPS SoC Boot and Configuration, Operating Systems
423 Discussions

JFFS2 errors on qspi with Arria10

Nicolas5
Beginner
684 Views

Hi there,

 

I am encountering jffs2 errors on my Arria10 hps after i made a kernel update from 4.3 to 4.15.

The device is booting normaly, but the error occurs when transfering some files over scp to the device - sometimes multiple Transfers work fine but eventually it happens an i get a random number of error messages like:

 

   [  630.885149] jffs2: Node totlen on flash (0xc49d8ee2) != totlen from node ref (0x00000854)

   [  630.932352] jffs2: Node totlen on flash (0x86fd0cb7) != totlen from node ref (0x000008b0)

   [  630.978193] jffs2: Node totlen on flash (0x4e333c29) != totlen from node ref (0x000007b0)

 

most of the time the system continues to work. sometimes it just freezes! 

after a reboot i am always presented with a broken filesystem: 

 

   [    1.514192] jffs2: jffs2_scan_eraseblock(): Magic bitmask 0x1985 not found at 0x00080804: 0x1081 instead

 

as implied, the old kernel 4.3 version has no issue with the jffs2 filesystem on the qspi flash.

I tried adjusting some timings in the devicetree without any luck. 

 

Anyone has a idea on how to isolate the source of the problem?

 

 

Thanks & Regards,

Nicolas

 

0 Kudos
5 Replies
JingyangTeh
Employee
671 Views

Hi Nicolas


Could you please share what changes you made to the device tree?

If possible could you please send us the device tree for the kernel 4.3 and 4.15.


Regards

Jingyang, Teh


0 Kudos
JingyangTeh
Employee
666 Views

Hi Nicolas


Could you share what are the changes that you made to the device tree for both Kernel 4.3 and 4.15?

Are you using a custom board or a development kit?


Taking at the change logs for the Kernel 4.3.

It seems like from Kernel 4.3 that there is a patch related to QSPI .

https://rocketboards.org/foswiki/News/UpgradeToKernelVersion43


Regards

Jingyang, Teh




0 Kudos
JingyangTeh
Employee
656 Views

Hi Nicolas


Any update on this case?


Regards

Jingyang, Teh


0 Kudos
JingyangTeh
Employee
639 Views

Hi Nicolas


Since there are no feedback for this thread, I shall set this thread to close pending. If you still need further assistance, you are welcome reopen this thread within 20days or open a new thread, someone will be right with you.


If you happened to close this thread you might receive a survey. If you think you would rank your support experience less than 10 out of 10, please allow me to correct it before closing or if the problem can’t be corrected, please let me know the cause so that I may improve your future service experience.


Regards

Jingyang, Teh


0 Kudos
Nicolas5
Beginner
618 Views

 Hi there,

 

Thanks for your answers! 

I am sorry, i was unable to answer for some days. 

 

These are the qspi timings i use: 

https://github.com/enclustra-bsp/altera-linux/blob/master/arch/arm/boot/dts/socfpga_arria10_mercury_aa1.dts

Altering these timing values did not improve the performance!

for example: Kernel 4.3 does autodetection of read-delay to "2" - setting read delay to values of 2,3..6 on 4.15 doesn't change the behavior 

 

I did some further research in the code and discovered that the driver in version 4.3 does not use 4 channel communication with the qspi, but 4.15 does!

So i patched the 4.15 driver to only use single channel qspi and this seem to work. This leads me to believe there might be a problem with the hardware. 

--> so this also confirms why changing any devicetree values do not help the problem.  

 

For Reference:

driver 4.3: https://github.com/enclustra-bsp/altera-linux/blob/v1.6/drivers/mtd/spi-nor/cadence-quadspi.c

driver 4.15: https://github.com/enclustra-bsp/altera-linux/blob/v1.8/drivers/mtd/spi-nor/cadence-quadspi.c

 

0 Kudos
Reply