Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Highlighted
Community Manager
1,008 Views

My Pentium 4 processor reaching 89-94C

From few weeks my computer is working very slow i.eLagging very badly.No viruses detected then also i had formated the PC,but it was useless.Even if i open 2 small application at a time the C.P.U starts showing 100% usage and start lagging(work really very slow).Then i downloaded a application SpeedFan which showed temp of CPU 93 C.I applied thermal paste which was useless.Yesterday i thought that appln might be wrong so i watch the temp in BIOS which also showed me 88-93 C.Pls tell me reason abt such high temp and solution to my problem which is making my PC very slow .I've inserted img below.

My PC Configuration is :Microsoft Windows XP Professional Version 5.1.2600 Service Pack 2 Build 2600

System Manufacturer Gigabyte Technology Co., Ltd.

System Model 945GCM-S2L

 

System Type X86-based PC

 

Processor x86 Family 15 Model 4 Stepping 9 GenuineIntel ~2666 Mhz ( Pentium 4 ) SL number :SL 8PL

 

BIOS Version/Date Award Software International, Inc. F6, 12/27/2007

 

SMBIOS Version 2.4

Total Physical Memory 2,048.00 MB

0 Kudos
11 Replies
Highlighted
Employee
1 View

First, I would Enable the warnings. It looks like one or more of your cooling components are failing.

Did you put in the CPU and chassis fans yourself, or did they come preinstalled from Gigabyte?

0 Kudos
Highlighted
Community Manager
1 View

Thanks for your reply.

As you had asked , I got my PC assembled from a guy who works Comp repairing,Assemling etc.

0 Kudos
Highlighted
Employee
1 View

The system fan shows that it's not plugged in - 0 RPM. I'd call the guy who built this first, and make sure he installed the right heatsink/fan combo for both the processor, and the chassis.

0 Kudos
Highlighted
Community Manager
1 View

What is System Fan ?As i bought my PC i never added any component.Before it was fine what happen now.

0 Kudos
Highlighted
Employee
1 View

"System fan" is the fan inside the chassis. It's supposed to be spinning.

0 Kudos
Highlighted
Community Manager
1 View

Really Sorry for late Reply !

I was busy in college 4 submission of files etc..

In my System there is only one fan i.e CPU FAN. I think it is not related with system fan because it was working fine till now as i didnt added any component.

0 Kudos
Highlighted
Employee
1 View

Your computer case (chassis) doesn't have any fans installed, besides one CPU fan?

That is bad news, my friend.

0 Kudos
Highlighted
Community Manager
1 View

But It was working fine before what happen now . Is my processor is damage ? Pls solve my problem

0 Kudos
Highlighted
Employee
1 View

Both your processor and your motherboard are in danger of being damaged, without proper fan usage.

I highly encourage you to talk to whomever built your system, as it does not sound like a proper build to me.

0 Kudos
Highlighted
Community Manager
1 View

Sir, I did'nt got it .I m using my PC from last 3 yrs till it was fine .What abt fan problem should i connect one more fan for chassis and also is my CPU fan is not working properly ?How should i know whether my CPU fan is damage ?

What should b the CPU fan speed ?

0 Kudos
Highlighted
Employee
1 View

It has been running until now, but every time you use it, there is a little more heat damage, until it gets serious problems.

I would not recommend running this without a fan chassis, possibly two depending on how bad off it is.

CPU fan speed looks fine. It's the chassis / system fan that is the problem.

0 Kudos