Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Gabor_P_1
Beginner
80 Views

Very noisy depth image

I just received an R200 camera. I'm testing with librealsense on OSX and experiencing very a bad quality depth image. I also checked from Windows 8.1, downloaded DCM and the Realsense SDK with similar results.

Video recording of a room corner from about 2 meters: https://youtu.be/B7J5Y5eqUhg

Is this a hardware problem? Any help would be appreciated.

Gabor

0 Kudos
7 Replies
samontab
Valued Contributor II
80 Views

Looks pretty normal to me.

Try pointing it to a close flat wall, you should get a nice continuous surface, such as the one shown here (I used an F200 for it though):

http://www.samontab.com/web/2015/11/interfacing-intel-realsense-3d-camera-with-google-camera-lens-bl...

You can tweak some camera parameters if you know your scene to get a better result, but in general you will get noisy data. That's how this technology works.

And the farther away the object is, the worse it would get. Also, different materials will be shown differently on the depth channel as some are very opaque in infrared, and other very transparent. They may not match the visible view of it.

0 Kudos
Eli_E_
New Contributor I
80 Views

F200/SR300 use radically different depth sensing techniques and the noise profiles are not at all similar. It is possible your unit was miscalibrated, and at the very least you should request a replacement to be sure (and it's too hard to verify from a single image). Based on that single frame, I would expect slightly higher fill ratio.

0 Kudos
Gabor_P_1
Beginner
80 Views

 

Thank you for your comments.

samontab wrote:

Try pointing it to a close flat wall, you should get a nice continuous surface, such as the one shown here (I used an F200 for it though):

http://www.samontab.com/web/2015/11/interfacing-intel-realsense-3d-camer...

I could not get anything close to your image quality. It shows in the screen capture I posted that there is a permanent noise pattern in the image.

Eli E. wrote:

(and it's too hard to verify from a single image)

I also posted a video above that shows the issue better. I have worked with kinect and asus xtion cameras, and the R200 was supposed to have the best image quality, but it is below my expectations, and the quality is not comparable to other screen recordings I found on the net like this one: https://www.youtube.com/watch?v=lCg9Xk_9Tn4 for example.

I try to contact support, but this forum was the only link I have found on the RealSense support page.

0 Kudos
Gabor_P_
Beginner
80 Views

I've just received the replacement camera, and the results are much better. Works as expected. Thanks.

0 Kudos
samontab
Valued Contributor II
80 Views

Could you post a comparison picture of the same scene?

0 Kudos
Gabor_P_
Beginner
80 Views

Here you go:

realsense-r200-20160415.jpg

0 Kudos
Lesly_Z_
Beginner
80 Views

so... was it a hardware problem?

I am getting, something like this:

 

0 Kudos