Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
paulied
Beginner
1,398 Views

AX200 slow internet speed

I had been experiencing slow internet on my laptop since its purchase earlier this year.  As a fix I decided to replace the intel 8265 with the ax200.  Installation went as planned, and I installed the intel drivers.  Now my wireless is performing even worse.  Speed test ranged from 8-20 Mbps.  Any recommendations would be appreciated.

0 Kudos
4 Replies
n_scott_pearson
Super User Retired Employee
1,392 Views

I suggest that you try a clean install of the WLAN driver packages. Here is proper process for doing so:

  1. If you haven't already, download - but do not install just yet - the latest Bluetooth and WiFi drivers for your adapter. Here are links to these drivers: https://downloadcenter.intel.com/download/29876 and https://downloadcenter.intel.com/download/29849.
  2. Disable Internet access. Unplug Ethernet cable and/or disable wireless. Keep disabled until told to re-enable.
  3. From Apps & Features app, uninstall any instances of the Intel PROSet/Wireless Software and Intel Wireless Bluetooth. When prompted, choose to "Discard Settings".
  4. Manually shutdown and reboot your computer.
  5. In Device Manager > Network Adapters, check for entry for Intel Dual Band Wireless-AC 9560. If none, go to Step 8.
  6. Right click on the entry for your Intel Dual Band Wireless-AC 9560 and uninstall it., choosing to "Delete the driver software for this device".
  7. Go to Step 4.
  8. (Optional but recommended) Clean out all temporary files using the Windows Clean Disk tool. I recommend that you checkmark all categories offered, even if no files currently (so it leaves it set up for next invocation).
  9. (Optional but recommended) Clear each of your browsers' cache.
  10. Install the Bluetooth driver package.
  11. Install the Wireless driver package.
  12. Manually shutdown and reboot your computer.
  13. Enable Internet access.
  14. Test.

Hope this helps,

...S

paulied
Beginner
1,381 Views

Thanks for the help.  It did somewhat work.  When I run a speed test I see speeds in excess of 100 Mbps, but something is just not right.  When I open my gmail account for example it takes up to 30 seconds to load, which obviously just doesn't make sense.

Paul

paulied
Beginner
1,378 Views

I just tried to download a file, and it is showing a download speed of 20Kb/s....

n_scott_pearson
Super User Retired Employee
1,353 Views

Considering the revelations regarding Microsoft's responsibility for wireless connectivity issues (see: https://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/windows-10-kb4577063-update-fixes-internet-connectiv...), I would install the latest updates and then test again.

Just saying,

...S

Reply