Ethernet Products
Determine ramifications of Intel® Ethernet products and technologies
4919 Discussions

USB issues after installing E810-XXVDA4T Ethernet Network Adapter

jehake
Beginner
1,741 Views

I installed the E810-XXVDA4T adapter in a AMD Ryzen Threadripper machine running Ubuntu 22.04. Following the user guide, I have installed the drivers and NVM. After the installation, I am no longer able to access any USB ports.  Listing the USB ports gives:

$ lsusb
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

Anyone else having experienced this?

Checking the driver and NVB versions gives:

$ ethtool -i enp74s0f1np1
driver: ice
version: 6.5.0-18-generic
firmware-version: 4.40 0x8001c96a 1.3534.0
expansion-rom-version:
bus-info: 0000:4a:00.1
supports-statistics: yes
supports-test: yes
supports-eeprom-access: yes
supports-register-dump: yes
supports-priv-flags: yes

 

0 Kudos
20 Replies
Irwan_Intel
Moderator
1,665 Views

Hello jehake,

Thank you for your posting in Intel Ethernet Communities.

Could we know if you already have the latest driver version 29.0 installed?

https://www.intel.com/content/www/us/en/download/15084/intel-ethernet-adapter-complete-driver-pack.html

Have you tried to turn off the system, boot into recovery mode and check if the USB working? Please share with us the kernel version as well.


Regards,

Irwan_Intel




0 Kudos
jehake
Beginner
1,652 Views

Hi Irwan,

 

Thanks for the reply. 

 

The keyboard is connected via USB. When booting, I'm able to select recovery mode. But in the recovery menu, the keyboard no longer works. Also, when physically removing the E810 adapter from the PCI slot, the USB ports are working.

 

The kernel version is 6.5.0-18-generic.

 

I have the latest version of the driver installed. I followed the instructions in Sec. 3.1 of the E810-XXVDA4T User Guide, by installing the ice driver from source code and updating the NVM. Checking the driver and NVM version gives:

$ethtool -i enp74s0f0np0
driver: ice
version: 1.13.7
firmware-version: 4.40 0x8001c96a 1.3534.0
expansion-rom-version:
bus-info: 0000:4a:00.0
supports-statistics: yes
supports-test: yes
supports-eeprom-access: yes
supports-register-dump: yes
supports-priv-flags: yes

 

Best regards,

Jan Erik

0 Kudos
Irwan_Intel
Moderator
1,635 Views

Hello jehake,


Thanks for the information. Could we also know if you have tried in different slot? It could be a resource issue with the MB.


Regards,

Irwan_Intel


0 Kudos
jehake
Beginner
1,609 Views

Hello,

 

The motherboard has two available slots, one PCIEX8 and one PCIEX16 slot. I have tried both with the same result, but use the PCIEX16 slot as advised in the documentation. 

 

 

0 Kudos
Irwan_Intel
Moderator
1,578 Views

Hello jehake,


This could implies that it is some incompatibility or configuration issue with the MB.

Can I know if you have reached out to the MB manufacturer to see if they have any advice or configuration options that will solve the issue?

There may also be a BIOS update for the MB.


Regards,

Irwan_Intel


0 Kudos
jehake
Beginner
1,521 Views

Hello Irwan_Intel,

 

Thanks for your response. I have sent an email to to the MB manufacturer Gigabyte, and hopefully they will answer.

 

Best regards,

Jan Erik

0 Kudos
Irwan_Intel
Moderator
1,477 Views

Hello jehake,

I'd like to follow up if there's any update from Gigabyte?


Regards,

Irwan_Intel


0 Kudos
jehake
Beginner
1,473 Views

Hi Irwan_Intel,

 

No response from Gigabyte yet...

 

0 Kudos
Irwan_Intel
Moderator
1,428 Views

Hello jehake,

 

I'd like to follow up if there's any further questions from you or updates from Gigabyte?

 

Regards,

Irwan_Intel

 

0 Kudos
jehake
Beginner
1,408 Views

Hello Irwan_Intel,

 

I received a response from Gigabyte, asking if the latest BIOS version is installed, which it is. No further response this far, but at least someone reads the posts.

 

Regards,

jehake

 

 

0 Kudos
Devi_Intel
Employee
1,369 Views

Hello Jehake,

Greetings,


I'm follow up behalf of Irwan_Intel. Appreciated you can advise already updated the latest drivers and BIOS as per Gigabyte requested. Please refer to the driver link as per suggested.


https://www.intel.com/content/www/us/en/download/15084/intel-ethernet-adapter-complete-driver-pack.html

 

Besides there has any other information or solution give by gigabyte for this issue.


We will follow up after 3 business days in case we don't receive a response.

 

Thank You & Regards

Devi_Intel


0 Kudos
jehake
Beginner
1,334 Views

Hello Devi_Intel,

 

The latest drivers and BIOS are installed. 

 

I will forward any information and solution received from Gigabyte on this issue.

 

Regards,

jehake

 

0 Kudos
IntelSupport
Community Manager
1,322 Views

Hello jehake,


Thank you for confirming that you have the latest drivers and BIOS installed. We will await your update if you receive any response from Gigabyte regarding this issue.


Thank you for using Intel products and services.

 

Best Regards,

Sachin KS



0 Kudos
Irwan_Intel
Moderator
1,205 Views

Hello Jehake,


I'd like to follow up with you regarding this case. Since the BIOS and drivers has been updated, is there any advise from OEM about the incompatibility or configuration issue with the MB?


Regards,

Irwan_Intel


0 Kudos
jehake
Beginner
1,161 Views

Hi Irwan_Intel,

 

I got a response from Gigabyte March 12: "We will check internally about your problem. Please await our reply here. Thank you."

 

REgards,

Jehake

0 Kudos
vij1
Employee
1,152 Views

Hello Jehake,


Greetings for the day!


Thank you for the response. We will wait for your update.


Regards,

Vijay N.


0 Kudos
Irwan_Intel
Moderator
974 Views

Hi Jehake,

I would like to follow up about the status of the case. Let us know if you have further questions.


Regards,

Irwan_Intel​


0 Kudos
jehake
Beginner
916 Views

Hi Irwan_Intel,

 

I'm still waiting for more information from Gigabyte.

 

Regards,

Jehake

0 Kudos
Sreelakshmi1
Employee
915 Views

Hello Jehake,


Greetings for the day!


Thank you for the response. We will wait for your update.


Regards,

Sree


0 Kudos
Irwan_Intel
Moderator
880 Views

Hi Jehake,

As you're still awaiting a response from Gigabyte, we'll go ahead and close this thread. If you receive any updates or have additional concerns, please feel free to raise new questions in the forums.

This thread will no longer be monitored.

 

Regards,

Irwan_Intel

 

0 Kudos
Reply