Rapid Storage Technology
Intel® RST, RAID
Announcements
Welcome to the Intel Community. If you get an answer you like, please mark it as an Accepted Solution to help others. Thank you!
For the latest information on Intel’s response to the Log4j/Log4Shell vulnerability, please see Intel-SA-00646
1726 Discussions

Problem re-setting up Rapid Storage Technology Driver based RAID 1 volume

RCook2
Beginner
912 Views

I have a test & development PC running Windows 7 64-bit PRO using an Asus m/b featuring Intel chipsets and CPU.

I boot from a 128G SSD. And use two 2T drives in RAID 1 mode for my development projects (and a few games). I did have to add a GE Force graphics card to make my games happy.... But that is not relevant.

Something went "very wrong" with my RAID 1 volume. And since I had re-mapped my user folders to it from the SSD boot drive, Windows was not happy. Lots of errors. Lots of file/folder structure errors. Windows forced me to run a boot checkdisk, that found lots of problems, but before finishing the repair Checkdisk would crash and force a reboot! And try to fix the drive again.

i may have accelerated the crash by updating BIOS and not realising the default SATA setting is IDE not AHCI.

I switched to my backup "admin" account - not mapped from the SSD. Was able to get into windows without error, and could see my RAID drives as seperate disks.

I backed up my data to a NAS.

Now when I run the RST driver installer it completes without error. Re-activates my RAID 1 storage. But in the management screen I cannot access the Volume information (its not even listed).

It just shows all the physical drives, and what SATA jack they are in:

1 SSD

2 DVD1

3 Seagate 2T

4 WD 2T

5 DVD2

6 spare (goes to eSata jack on the case)

My DVDs used to be connected through a PCI card (Vantec UGT-ST622). I decided that was silly to use with so many spare SATA jacks on the m/b so I moved the two DVDs onto m/b jacks.

But I am wondering now if having the optical drives on the m/b jacks is preventing the RST control panel from working properly?

I have not found any mention anyplace that the jacks must be left un connected for the RST driver to work. Is this an issue?

Thanks in Advance!

Rich.

0 Kudos
1 Reply
Allan_J_Intel1
Employee
99 Views

Thanks for joining the community.

I understand you have problems with your RAID 1 configuration.

I would like to know what is the actual RAID status when you press CTRL + I upon boot up process.

Please take a picture of the RAID BIOS screen and attach it.

I will be waiting for the picture, thank you.

Allan.

Reply