Wireless
Issues related to Intel® Wireless Adapters and technologies
Announcements
This community is designed for sharing of public information. Please do not share Intel or third-party confidential information here.
6028 Discussions

No Wi-Fi Adapter Found. (Intel AX210 on Ubuntu 20.04)

sorandy
Novice
6,383 Views

Dear Support Team,

 

Recently, I installed Ubuntu20.04 on my brand new laptop, but I cannot connect to wifi as it says "No Wi-Fi Adapter Found."

 

Following is some of the information that could help you to understand the issue better.

 

1. Wireless Adapter: Intel® Wi-Fi 6 AX210 160MHz (Pre-installed when bought)

2. Laptop: Galaxy Book Flex 2

( *** I went to Samsung Service Center in case it was a hardware issue, but it turned out to be fine with the wireless adapter itself. ***)

3. OS: dual-booting with Windows 10 and Ubuntu20.04

4. Kernel version (#uname -r): 5.13.0-051300-generic

5. Driver firmware (saved in /lib/firmware): iwlwifi-ty-59.601f3a66.0.tgz   

I attached libfirmware.log that shows what is inside /lib/firmware in case you'd want to make sure.

( *** Since my wireless adapter did not have the right Linux firmware when I first noticed this issue, I both upgraded my kernel from 5.8 to 5.13 and placed the latest driver in /lib/firmware and load the driver with the command #sudo modprobe iwlwifi ***)

6. Wireless performance on different OS: wifi works fine on Windows 10, but only on Ubuntu, from the get-go, it does not.

7. When I connect ALFA USB Wi-Fi adapter, it works perfectly fine.

8. Other settings: disabled the "fast-boot" option on Windows

                                disabled the "secure boot" from grub

9. Logs from useful commands

 

# rfkill list

0: hci0: Bluetooth
Soft blocked: no
Hard blocked: no

 

# modinfo iwlwifi

Please check the attached log file named modinfo.log

# lsmod | grep iwlwifi

iwlwifi 385024 0
cfg80211 897024 1 iwlwifi

 

# sudo lshw -C network

*-network UNCLAIMED
description: Network controller
product: Intel Corporation
vendor: Intel Corporation
physical id: 14.3
bus info: pci@0000:00:14.3
version: 20
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm msi pciexpress msix cap_list
configuration: latency=0
resources: iomemory:600-5ff memory:603d1d4000-603d1d7fff
*-network
description: Ethernet interface
physical id: 2
logical name: bnep0
serial: fc:b3:bc:28:06:fd
capabilities: ethernet physical
configuration: broadcast=yes ip=192.168.44.45 multicast=yes

 

# dmesg

Please check the attached log file named dmesg.log

 

# dmesg | grep iwlwifi

[ 2.197973] iwlwifi 0000:00:14.3: enabling device (0000 -> 0002)
[ 2.200456] iwlwifi: No config found for PCI dev a0f0/6074, rev=0x354, rfid=0x10a100
[ 2.207538] iwlwifi: probe of 0000:00:14.3 failed with error -22

                           

Thank you in advance for your help. Please let me know if you have any other inquiries.

 

Best,

So 

 

0 Kudos
14 Replies
RomanVTrepalin
New Contributor I
6,375 Views

Приветствую.
Столкнулся с аналогичной проблемой в debian-testing. Несколько дней искал решение по форумам, но внятного ответа так и не нашел. Кроме одного поста, в котором автор рекомендует удалить один из файлов firmware, который и дает ошибку при инициализации устройства. Сейчас у меня AX210 работает.

Какой именно файл нужно удалить - смогу посмотреть позже.

sorandy
Novice
6,371 Views

Dear RomanVTrepalin,

 

Thanks for your prompt response. I am so relieved that someone in the world actually solved a similar issue as mine before. I'll be waiting for your reply. Please take your time getting back to it. Thanks a lot again!

 

Best,

So

RomanVTrepalin
New Contributor I
6,362 Views

Посмотрел - совет был удалить /lib/firmware/iwlwifi-ty-a0-gf-a0.pnvm 
Я его просто переименовал. Понятное дело, что это "костыль", но он помогает хотя-бы запуститься.

 

С уважением, Роман.

RomanVTrepalin
New Contributor I
6,356 Views

[    4.379385] iwlwifi 0000:03:00.0: enabling device (0000 -> 0002)
[    4.390348] iwlwifi 0000:03:00.0: api flags index 2 larger than supported by driver
[    4.390367] iwlwifi 0000:03:00.0: TLV_FW_FSEQ_VERSION: FSEQ Version: 93.8.63.28
[    4.390688] iwlwifi 0000:03:00.0: loaded firmware version 59.601f3a66.0 ty-a0-gf-a0-59.ucode op_mode iwlmvm
[    4.613197] iwlwifi 0000:03:00.0: Detected Intel(R) Wi-Fi 6 AX210 160MHz, REV=0x420
[    4.844286] iwlwifi 0000:03:00.0: base HW address: 70:cf:49:bb:a3:82
[    4.859852] iwlwifi 0000:03:00.0 wlp3s0: renamed from wlan0

 





phy#0
        Unnamed/non-netdev interface
                wdev 0x9
                addr 70:cf:49:bb:a3:82
                type P2P-device
                txpower 0.00 dBm
        Interface wlp3s0
                ifindex 3
                wdev 0x1
                addr 70:cf:49:bb:a3:82
                ssid dinwwpenwd
                type AP
                channel 1 (2412 MHz), width: 20 MHz, center1: 2412 MHz
                txpower 22.00 dBm
                multicast TXQ:
                        qsz-byt qsz-pkt flows   drops   marks   overlmt hashcol tx-bytes        tx-packets
                        0       0       139     0       0       0       0       17590           139

 

WiFi AP 2.4ghz mode in Debian 11.0 (testing)

RomanVTrepalin
New Contributor I
6,356 Views
[    4.379385] iwlwifi 0000:03:00.0: enabling device (0000 -> 0002)
[    4.390348] iwlwifi 0000:03:00.0: api flags index 2 larger than supported by driver
[    4.390367] iwlwifi 0000:03:00.0: TLV_FW_FSEQ_VERSION: FSEQ Version: 93.8.63.28
[    4.390688] iwlwifi 0000:03:00.0: loaded firmware version 59.601f3a66.0 ty-a0-gf-a0-59.ucode op_mode iwlmvm
[    4.613197] iwlwifi 0000:03:00.0: Detected Intel(R) Wi-Fi 6 AX210 160MHz, REV=0x420
[    4.844286] iwlwifi 0000:03:00.0: base HW address: 70:cf:49:bb:a3:82
[    4.859852] iwlwifi 0000:03:00.0 wlp3s0: renamed from wlan0

 




phy#0
        Unnamed/non-netdev interface
                wdev 0x9
                addr 70:cf:49:bb:a3:82
                type P2P-device
                txpower 0.00 dBm
        Interface wlp3s0
                ifindex 3
                wdev 0x1
                addr 70:cf:49:bb:a3:82
                ssid dinwwpenwd
                type AP
                channel 1 (2412 MHz), width: 20 MHz, center1: 2412 MHz
                txpower 22.00 dBm
                multicast TXQ:
                        qsz-byt qsz-pkt flows   drops   marks   overlmt hashcol tx-bytes        tx-packets
                        0       0       139     0       0       0       0       17590           139

2.4ghz AP mode..

sorandy
Novice
6,346 Views
Dear Roman,

Thanks for your detailed response. However, I am afraid I do not have any .pnvm ​in /lib/firmware in the first place.

Still, thank you so much for your help. If you have any further advice, please let me know!

Best,
So
Junichiro
Novice
6,142 Views

Did you solve this problem yet? I am having the same problem.

sorandy
Novice
5,952 Views

Hi Junichiro,

 

Unfortunately, no. I was kinda giving up on it and just relying on my external wifi adapter. However, I'm planning to try the other commenter's advice and see if it works. If not, I'll open up a new thread. Best of luck for both of us!

Best,

So

David_G_Intel
Moderator
6,224 Views

Hello @sorandy


Thank you for posting on the Intel️® communities. Please try to load the firmware manually following these steps:

1) Download and install the latest Linux firmware: https://git.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/firmware/linux-firmware.git/snapshot/linux-firmware-...

2) Do '# sudo cp iwlwifi-* /lib/firmware/'

3) Load the driver # sudo modprobe iwlwifi

Please let us know if this helps or if the issue persists.


Regards, 

David G 

Intel Customer Support Technician 


David_G_Intel
Moderator
6,152 Views

Were you able to check the previous post?  

Let us know if you still need assistance.   


Best regards,  

David G.  

Intel Customer Support Technician


RomanVTrepalin
New Contributor I
6,097 Views

Доброго дня!

При загрузке системы получаю ошибку:

[ 0.239364] pci 0000:03:00.0: [8086:2725] type 00 class 0x028000
[ 0.239396] pci 0000:03:00.0: reg 0x10: [mem 0xf7c00000-0xf7c03fff 64bit]
[ 0.239540] pci 0000:03:00.0: PME# supported from D0 D3hot D3cold
[ 5.071453] iwlwifi 0000:03:00.0: enabling device (0000 -> 0002)
[ 5.084864] iwlwifi 0000:03:00.0: api flags index 2 larger than supported by driver
[ 5.084886] iwlwifi 0000:03:00.0: TLV_FW_FSEQ_VERSION: FSEQ Version: 93.8.63.28
[ 5.085247] iwlwifi 0000:03:00.0: loaded firmware version 59.601f3a66.0 ty-a0-gf-a0-59.ucode op_mode iwlmvm
[ 5.262896] iwlwifi 0000:03:00.0: Detected Intel(R) Wi-Fi 6 AX210 160MHz, REV=0x420
[ 5.408045] iwlwifi 0000:03:00.0: loaded PNVM version 0x324cd670
[ 5.510469] iwlwifi 0000:03:00.0: Timeout waiting for PNVM load!
[ 5.510513] iwlwifi 0000:03:00.0: Failed to start RT ucode: -110
[ 5.510534] iwlwifi 0000:03:00.0: iwl_trans_send_cmd bad state = 1
[ 5.714491] iwlwifi 0000:03:00.0: firmware didn't ACK the reset - continue anyway
[ 5.726572] iwlwifi 0000:03:00.0: Failed to run INIT ucode: -110

Удаляю файл /lib/firmware/iwlwifi-ty-a0-gf-a0.pnvm,

rmmod iwlmvm,
rmmod iwlwifi

modprobe iwlmvm
dmesg | grep 03:00

[ 293.046594] iwlwifi 0000:03:00.0: api flags index 2 larger than supported by driver
[ 293.046606] iwlwifi 0000:03:00.0: TLV_FW_FSEQ_VERSION: FSEQ Version: 93.8.63.28
[ 293.046886] iwlwifi 0000:03:00.0: loaded firmware version 59.601f3a66.0 ty-a0-gf-a0-59.ucode op_mode iwlmvm
[ 293.052799] iwlwifi 0000:03:00.0: Detected Intel(R) Wi-Fi 6 AX210 160MHz, REV=0x420
[ 293.264502] iwlwifi 0000:03:00.0: base HW address: 70:cf:49:bb:a3:82
[ 293.282582] iwlwifi 0000:03:00.0 wlp3s0: renamed from wlan0


Как и ранее.

Операционная система Debian 11.0 (testing) .

Linux trvh2 5.11.12 #1 SMP Sat Apr 10 10:21:25 MSK 2021 x86_64 GNU/Linux

Ядро с kernel.org.

С уважением, Роман.

sorandy
Novice
5,951 Views

Hi Roman,

 

Thanks for going through each step of your solution. I'll definitely try it out this weekend and see if it works.

 

Again, I appreciate your continuous support. Have a nice day.

 

Best,

So

David_G_Intel
Moderator
6,007 Views

Hello @sorandy


We haven't heard from you, so we'll close this thread. If you need additional information or if any user has the same problem, try the steps mentioned above and if it does not work, create a new question as this thread will no longer be monitored.


Regards,  

David G  

Intel Customer Support Technician


David_G_Intel
Moderator
5,862 Views

@sorandy the Intel® Wireless Engineering team is working on this issue, and will add the new device ID 'a0f0/6074' of AX201 adapter in upstream to fix the error 'No config found for PCI dev a0f0/6074'.

This thread will no longer be monitored by Intel. Thank you for your understanding. 


Regards,  

David G.   

Intel Customer Support Technician  


Reply