Wireless
Issues related to Intel® Wireless Adapters and technologies
6173 Discussions

intel ax200 adapter low speeds when connected to VM super hub 3

Snuffles
Novice
272 Views

I have recently upgraded my desktop PC with an intel wifi 6 ax200 network adapter. The network speeds are way below what they should be.

With my 300Mbps down broadband, I would expect around 200Mbps download speed and such is the case with my Samsung s21+. However,  internet speed tests providing a download result of <1Mbps (upload speeds are as expected). Occasionally the speeds do improve however on a regular basis the network connection it provides is practically unusable.

 

I have downloaded the intel drivers for the adapter and have tried changing a few of its settings e.g. forcing the router to run in 802.11ac mode and disabling MIMO power-saving mode. However 


I had no issues (wifi 5 routers) with my old wifi 5 9260 adapters. I have made sure to update all my drivers and have used my Samsung s21+ to create a hotspot and in that case, the router behaves as expected.

From the reading I have done, it appears to be an incompatibility with the router. However, I have not found a way to resolve this issue. Would anyone be able to help out with this issue?

 

please feel free t let me know if you need any further detail. I will also contact my ISP to see if they can help resolve this issue.

0 Kudos
1 Solution
Snuffles
Novice
219 Views

Hi Albert,

Thank you for contacting me. I have reinstalled windows and that appears to have resolved the issue. Sorry to taken-up your time. 
Hopefully this issue will not come up again!

 

Many Thanks,
Snuffles

View solution in original post

4 Replies
Snuffles
Novice
247 Views

UPDATE

I have transferred the card into my 2 other systems and tested it's performance. In both cases, the card worked perfectly fine. This made me conclude that the issue is not with the ax200 adapter but with my desktop. I've swapped out the wifi card for my old  9260 adapter and the same issues occurs.

I do not know what is causing the issue. I will try clean windows install.

If anyone has any suggestions as to what could be causing the issue feel free to contact me. It would be great to know in case someone else comes across a similar issue. I have already attempted to reinstall all of the ax200 adapter drivers, this did not fix the issue.

Alberto_R_Intel
Moderator
238 Views

Snuffles, Thank you for posting in the Intel® Communities Support.


 In order for us to provide the most accurate assistance on this scenario, we just wanted to confirm a few details about your system:

Did you build the Desktop computer?

If so, what is the model of the motherboard?

If not, what is the model of the Desktop computer?

Is this a new computer?

At some point, was the Intel® Wi-Fi 6 AX200 card working fine with the desktop machine?

When did the issue start?

Did you make any recent hardware/software changes?

Just to confirm, the wireless card, did you purchased it separately or did it came installed on the Desktop computer?

Which Windows* version are you using?

Does the problem happen at home or in the work environment?

Please attach the SSU report so we can verify further details about the components in your platform, check all the options in the report including the one that says "3rd party software logs":

https://downloadcenter.intel.com/download/25293/Intel-System-Support-Utility-for-Windows-?product=91...


Any questions, please let me know.


Regards,

Albert R.


Intel Customer Support Technician



Snuffles
Novice
220 Views

Hi Albert,

Thank you for contacting me. I have reinstalled windows and that appears to have resolved the issue. Sorry to taken-up your time. 
Hopefully this issue will not come up again!

 

Many Thanks,
Snuffles

Alberto_R_Intel
Moderator
207 Views

Hi Snuffles, No problem at all, thank you very much for providing those updates.


Perfect, excellent, it is great to hear that the problem with the low speeds in the wireless connection got fixed after reinstalling Windows*, hopefully, as you mentioned, it will not happen again. Thank you very much as well for sharing the solution in the forums, we are sure it will be very helpful for all the peers looking at this thread.


Any other inquiries, do not hesitate to contact us again.


Regards,

Albert R.


Intel Customer Support Technician


Reply