Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
mikabrown
Novice
7,110 Views

Iris Xe and AWS Workspaces

Have an issue with the AWS Workspaces client on my HP laptop with 11th Gen i7-1165G7 / Iris Xe.  In the end it feels like a driver issue...

The login screen for the app does not show my input, but if I blindly enter username/pw, it will log in.  Then the main desktop screen is just black.  Occasionally a portion of the screen will become visible if I move things around / minimize / maximize.

I found similar issues for 11th Gen Iris Xe reported with Citrix and Logos apps.  Suggested from Logos was to disable acceleration for WPF applications via registry: HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Avalon.Graphics\DisableHWAcceleration : 1

This immediately solved the problem, but disabling acceleration doesn't seem like a long term fix.

Tried with Intel driver version up to this weeks  27.20.100.9126.

Tried with Workspaces version up to current 3.1.2.  

So is this a know issue with the Intel drivers and the 11th Gen Iris Xe? Or more with the app?

Thanks!

Mika

 

 

0 Kudos
34 Replies
JuniorJr
Novice
1,565 Views

Looks like another driver update today (at least for me on a Surface Pro 7+ ) and it did not fix this.

BBergeron
Beginner
1,419 Views

I am hoping there is an update soon on this, we are experiencing real issues and secondary problems as a result of having hardware acceleration disabled for certain users on Dell Latitude 5520 with the i5-1145G7. @RonaldM_Intel 

mikabrown
Novice
1,175 Views

Hi Moderators - Any update on bug ID# 14013495876?  It's been over a month since update. 

Thanks!

mikabrown
Novice
871 Views

Hi Moderators - there was a new version of the driver released last week 27.20.100.9466.  Does this address this issue and bug ID# 14013495876?

Thanks

bunken
Beginner
852 Views

I just tried the driver 27.20.100.9466, and Citrix Workspace app (Version: 21.3.1.25 (2103.1)) still does the same thing.

hhugh
Novice
832 Views

This is getting ridiculous.

It's been over 6 month since this was reported and we have no updates as to the status let alone any progress toward actually getting a fix. This is not an isolated issue that only affects a remote case. This is a critical problem that causes affected software (a large amount as it is anything that uses WritableBitmap on WPF - which includes any WPF app that uses Chromium) to be completely non-functional.

Please fix this ASAP or at the very least give us a way to check on the status of this issue!

Dephi
Beginner
3,493 Views

I got the Same Problem with Citrix Workspace App.

Here:
https://community.intel.com/t5/Graphics/Intel-R-Iris-R-Xe-Graphics-Probleme-mit-Citrix-Workspace/m-p...


Some new information for a New driver?
My Company buys 50 Lenovo E14 Gen 2 with Intel Iris Xe Graphics.

Have a nice Day.

Best regards

Dennis
kluu-IT
Beginner
3,435 Views

I have the E15 and it seems like it affecting AWS and RDP. Have you tried disabling hardware acceleration to see if this temporarily resolves it? This resolved my issue for AWS and RDP. Not a permanent fix, but temporary.

 

I found similar issues for 11th Gen Iris Xe reported with Citrix and Logos apps.  Suggested from Logos was to disable acceleration for WPF applications via registry: HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Avalon.Graphics\DisableHWAcceleration : 1

scorpioty
Beginner
3,366 Views

I'm also having the same problem with the 3.x AWS workspaces client.  I had to switch to the old client (2.5) to use the workspace (of course without the HPD feature).  I thought initially it was a hardware issue and the laptop with this chipset was going to go back.  Now, it seems more like a driver issue that Intel needs to address.  If RDP, PCoIP and Citrix are having a problem, where is the QC in a time where everyone is working remotely?

Bryce_Intel
Moderator
819 Views

Hello all,
Update for you:

A lot of traction on this lately. There was some push back from debug but we made a good case and they pushed forward. 

They did provide this:

Based on so far checking, it seems the issue is happening when MSFT .net WPF (Windows Presentation Framework) used in APP design with HW acceleration on with specific platforms, which explains why only some apps have this kind of issues not all apps.

Already confirmed it's not a regression by testing 1-year-old and 6-month-old driver releases, same symptoms.

So far, we are not clear the issue comes from which specific part (CPU, GPU…). We are trying to repro the issue with the simple .net app mentioned in the thread instead of the Amazon Chime which will help us to debug easy. Will update later.

Further debug on the WPF UMD example shows actually not only 1st frame was presented, but also 2nd (the 1st back buffer generated by APP), but not 3rd, 4th.....;

The flow is like below:
   (1) Initial front buffer presented OK;
   (2) app draw on back buffer, unlock/release to WPF/GFX for present;
   (3) The back buffer presented OK;
   (4) app draw on back buffer, unlock/release to WPF/GFX for present;
   (5) The new buffer could NOT present ;

   (6)  repeat step 4/5;

So the problem statement should not be "freeze on 1st frame", but "after initial front and back buffers present, later ones could not present."

This is now passed to a different team who owns the suspected component. More to come...

hhugh
Novice
806 Views

@Bryce_Intel thank you for the update. It is reassuring to hear some progress is being made.

I am not sure which example app you are using to reproduce but as I was able to repro it using Microsoft's example for WriteableBitmap, an extremely rudimentary drawing application. The source code for this is available here: https://docs.microsoft.com/en-us/dotnet/api/system.windows.media.imaging.writeablebitmap?view=net-5....

 

stljrs
Beginner
164 Views

I have a new Lenovo laptop with the 11th Gen i7-1165G7 / Iris Xe chipset.  The same issue occurs with Luminar AI photo editor.  I have to resize the window to see the edits I make which of course makes the program all but worthless.  They want me to do the registry hack but I'd rather not.  It would be nice to have an ETA on the fix.  Thanks!

BBergeron
Beginner
194 Views

@Bryce_Intel  Do you have any further updates on this issue? I'm hopeful there is progress to fix this soon. 

athomsen
Beginner
116 Views

I have been following this topic for a while now, and we are also looking for an update on this.

We are currently working on ordering new laptops for our company, with either Intel or AMD CPU's. Currently this bug is tipping the scale towards AMD, and I would really prefer to go with Intel. Issuing new laptops to everyone with this bug, in our primary application (Citrix Workspace) is not acceptable.

Reply