Intel® ARC™ Graphics
Get answers to your questions or issues when gaming on the world’s best discrete video cards with the latest news surrounding Intel® ARC™ Graphics
1725 Discussions

Intel arc a770 LE computer is stalling on startup

GamingBios
Beginner
960 Views

Windows 10 64bit system. About 20 seconds after I sign in, my pc will stall for about 5 minutes. In this process I can interact with my browser and other applications but I cannot open new executables or even open task manager or use CTRL+ALT+DEL. During this time my cpu usage varies between 1-15%. Occasionally, the CPU usage will dive all the way up to 100% for a couple of seconds and then it will go back down but my OS still remains unresponsive. I think this may be caused by a conflict with the Intel GPU driver. I have been using the GPU for about a month but this issue has only started occuring in the last few days.

 

I booted into safe mode, and the issue appeared to be fixed. I have also tried scanning for malware and doing integrity checks and they all came back fine. I also tried rolling back my GPU drivers but that also didn't seem to fix it.

0 Kudos
5 Replies
Jean_Intel
Employee
913 Views

Hello GamingBios,

 

Thank you for posting on the Intel️® communities. We understand that your system is stalling when starting up.

 

In order to have a better understanding of your issue, please provide me with the following:

  • Do you recall any Software/Hardware updates or changes before the issue started?
  • Have you made sure there is a heavy workload on your system?
    • Open the Task Manager (Ctrl+Shift+Esc).
    • Click the CPU and Memory tabs to check whether anything is using up large chunks of your CPU or RAM (for instance, a web browser with many tabs open).
  • Are you able to try recording a video showing the error?

 

Best regards,

Jean O. 

Intel Customer Support Technician


0 Kudos
GamingBios
Beginner
871 Views

I had checked task manager and confirmed multiple times over nearly two weeks that my CPU had a high load from system processes. I had reinstalled my drivers cleanly multiple times. Fortunately the latest beta driver that came out yesterday appears to have fixed my issue.

0 Kudos
Jean_Intel
Employee
888 Views

Hello GamingBios,


We hope you are doing fine.


Were you able to check the previous post?

Let us know if you still need assistance.


Best regards, 

Jean O.  

Intel Customer Support Technician


0 Kudos
Jean_Intel
Employee
853 Views

Hello GamingBios,

 

We are glad to hear that the issue seems to be solved after installing the latest BETA drivers. We will keep this thread open for a few days to see if the issue appears again. Don't hesitate, and let us know if you face the problem again.

 

Best regards,

Jean O. 

Intel Customer Support Technician


0 Kudos
Jean_Intel
Employee
814 Views

Hello GamingBios,

 

We hope you are doing fine.

 

We have not heard back from you. So we will close this thread. If you need any additional information, submit a new question, as this thread will no longer be monitored.

 

Best regards.

Jean O. 

Intel Customer Support Technician.


0 Kudos
Reply